Internet·social media

Internet, de ultieme vrijheid

Wat zouden het voor mensen zijn op social media, die -anoniem- andere mensen stijf schelden, voor rotte vis uitmaken, ze de meeste smerige zaken toewensen, met de dood bedreigen? Ik bedoel niet alleen de hopeloze moslims tegen  ( lale-gul-) , lui van alle rangen en standen doen het.
Af en toe wordt er een opgepakt, iemand die sylvana-simons dood wilde hebben maar zich niet voldoende had afgeschermd.
Het zijn maar een paar voorbeelden van slachtoffers en, ook zo typisch, het zijn veelal vrouwen. Dat zegt iets over de daders. Iets ouderwets, bijna achterlijks.

Ik las dat iemand het geintjes noemde die uit de hand liepen.
Een ander had het over ergernis of verontwaardiging.
En dat men impulsief reacties plaatste.
Ook dat er nette mensen en hooggeplaatsten aan meededen, alsof het dus acceptabel zou zijn.
Er zijn groepen en fora waarin ze elkaar opjutten.
Toen las ik van ‘zo niet bedoeld’, ‘had er spijt van’.
Tja. Daar hebben de slachtoffers niets aan.

Je kunt daders zielig vinden, tragisch, gemankeerd, gefrustreerd, onvolwassen en meer van dat.
Ze zijn in mijn ogen gewoon laf, buitengewoon laf.
Ik vraag me af wat die lui deden in de tijd vóór Internet.
==

35 gedachten over “Internet, de ultieme vrijheid

 1. Vroeger had je mensen die voor de minste prul een brief naar de redactie van hun krant schreven in de hoop die dan gepubliceerd te zien. Nu roepen en tieren ze via de sociale media. Ze voelen zich sterk want de kans dat hun slachtoffer langs komt om hen een dreun op de neus te geven is klein. Daarom dat ik altijd de raad geef je op het internet net zo te gedragen als in het echte leven. Sommigen leven en denken nog steeds in het stenen tijdperk te zijn. Dit leidt ik af uit hun gedrag op het www.

  Geliked door 3 people

 2. Sommige mensen reageren overal heel heftig op, ik begrijp dat niet. Je kan je mening ook op een fatsoenlijke manier kenbaar maken, zonder dreigen en schelden.
  Ik vind het bovendien niet nodig om overal op te reageren…… dan kan je er wel een dagtaak van maken. Ik zie zat voorbij komen waar ik het niet mee eens ben, maar ik reageer maar zelden en dan nog hou ik het netjes.

  Geliked door 2 people

 3. Social media en in de auto kan men vaak fijn anoniem van zich af schelden, wie doet ze wat.
  Maar het is ook direct impulsief reageren over iets waar men het niet mee eens is. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vermoed dat het vaak mannen zijn die zichzelf laten gaan. Mijn vader (bijna een eeuw geleden geboren) had er ook last van. Dwz hij kon ruzie maken over dingen tussen de ARP en de CHU. Had vaak niet voldoende argumenten en dan werd het schreeuwen. Mijn moeder voelde het aan dat zoiets kon mislopen en zei dan ‘kom we gaan naar huis’. Tegenwoordig zou ze naast m’n vader gaan zitten om mee te kijken wat ie op het internet zou slingeren. Vervolgens ingrijpen als dat mis zou gaan. Helaas zitten veel mensen alleen achter een PC of smartphone en is er niemand die ze een beetje in toom houdt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien heb je gelijk, ik kende ook zo iemand. Maar dan nog, iemand kan hard schelden maar niet iedereen is kwaadaardig of tekent er wapens bij.
   Dat ze alleen zijn zal zeker meespelen, geen contrôle.

   Like

 5. Jouw laatste vraag, is natuurlijk dan ook aan leeftijd gerelateerd, en ja, dat vraag ik mij dus ook af, heel vaak, wat deed jij in godesnaam voor het internet voor ons normale mensen beschikbaar werd…

  Soms denk ik echt dat internet eerder een vloek is dan een zegen in deze tijden.

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Een lastig ding die vrijheid, hè. Voor velen wel tenminste.
  In de kern komt het erop neer dat mijn vrijheid eindigt waar de jouwe begint. En vice versa natuurlijk.
  Zo lang anonimiteit de norm is op internet, zal het voor velen moeilijk blijven om daar op een enigszins normale manier met begrippen als vrijheid en respect om te gaan, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee, maar het is ook een ingewikkeld probleem. Je wilt natuurlijk ook niet dat je op elk website en voor elk medium overal en altijd verplicht bent om teveel gegevens af te staan. Maar volledige anonimiteit is ook niet altijd en overal te waarderen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan.

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik herinner graag aan wat je kan overkomen als je voor je mening uitkomt. Fortuyn werd er om vermoord, net als Theo van Gogh. Wilders wordt 16 jaar lang bedreigd. Niemand die er echt iets tegen doet. Maar o wee als het iemand uit linkse kring is. Dan zijn de rapen gaar. Het land is tot op het bot verdeeld. Veel frustraties. Gevestigde macht tegen een deel van de bevolking. Media die partijdig meekakelen. Het zorgt allemaal voor een bepaald klimaat. Bedreigingen voor mensen die de islam willen verlaten. Een overgrote meerderheid die de moord op een Franse leerkracht goed praatte, ik was stom verbaasd om dat te lezen, omdat hij de ‘profeet had beledigd’. Mensen zijn bepaalde dingen zat. En dat is nu met dat coronagedoe ook zo. Tegenstrijdige berichten vanuit de regering helpen daar niet bij. Overigens is de vrijheid van meningsuiting zo bedoeld dat je alles mag zeggen en schrijven. Echt alles! Of je dat ook moet doen is de vraag. Soms…is het handiger om even een stapje terug te doen. Maar niet omdat je dan anders denkenden van dienst zult zijn. Wie kaatst moet de bal verwachten. Niet de kogel…

  Like

 8. Je hebt mijn post niet goed begrepen Leo.
  Dat ik buitenlandse namen noem betekent niets, ze staan toevallig nu in het nieuws en gelden als voorbeeld. Ook Nederlandse vrouwen liggen onder vuur.
  Shaming heeft lang niet altijd met links of rechts te maken, wat met van Gogh en Fortuin is gebeurd is werk van – ik herhaal- hopeloze moslims en fanaten als V.vd G., zij zijn dan ook gestraft en terecht.
  Dat staat volledig buiten wat ik wil zeggen:
  rare lui die zich uitleven met anonieme scheldpartijden en bedreigingen, wat zijn het voor mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.