Geen categorie

Herdenking Februaristaking.

Het was de enige algemene politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied, zie    De februaristaking werd herdacht

Daardoor herinnerde ik me een opmerking die ons werd voorgehouden als humor.
We leerden het op school waar het door iemand met smaak werd verteld.
Het was fantastisch zoals de mensen opkwamen voor de arme Joodjes en er ging het verhaal rond dat iemand had gezegd:
‘Het zijn dan wel Joden maar het zijn ònze Joden’
Tja.  Het zal je maar gezegd worden, ik heb het altijd denigrerend gevonden.
We moesten het zien als een soort liefhebbende grap en hoewel ik makkelijk lach om allerlei, vind ik dit niks. Het zou anders geweest zijn wanneer het door een van de Joden zèlf was gezegd.
Of zie ik het te zwaar?
Pa en Moe vonden me overdreven. ‘Het was de tijd, zo werd er toen over die mensen gedacht,’  beweerden ze, ‘zo was het overal.’
Ja, dat wist ik al, ik las al jong over het Joodse volk en over de weerzin die ze overal ontmoetten en de bizarre maatregelen tegen hen,  zo behulpzaam werden ze dus nooit behandeld en toen waren ze plotseling gezien?
Dat wilde er bij mij niet in.
Misschien stelde ik me inderdaad aan en vinden de lezers het wel grappig.
Maar ik kan er nog steeds niet om lachen.
==

23 gedachten over “Herdenking Februaristaking.

 1. Ik kan er ook niet om lachen.

  Het was de tijd? Zoals ik onder mijn voeten kreeg op mijn weet-ik-veelste omdat ik vond dat het niet kon dat Robinson Crusoe Vrijdag Vrijdag ging noemen omdat hij de naam niet kon uitspreken. En aangezien ik nog weet dat we op mijn 13de verhuisden was ik nog geen 13 toen ik het zei.

  Lastige kinders toch! Die met die rare kronkels in hun hoofd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Lachen kan ik er ook niet om, maar in die tijd was het normaal. Niet dat het dan goed is, maar er werd niet over nagedacht omdat het zo leek te horen. Jodenvervolging in de oorlog ging veel mensen toch te ver, maar het duurde even voor iedereen doorhad wat er aan de hand was.
  Mijn moeder vertelde wel eens dat iemand haar tijdens de oorlog vertelde dat Joden vergast werden….. zij kon het niet geloven, dan doen mensen niet, dat moest een onzinverhaal zijn.,,,,, helaas was het echt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb net dit boek uit: Zussen, een oorlogsverhaal van Hinke Piersma. Over 3 Joodse zussen tijdens de WO in Amsterdam en hoe het hen is vergaan – hoe het de Joodse bevolking daar toen is vergaan. Er valt niks te lachen. Echt niet. Wat een nachtmerrie van het begin tot het vreselijke eind.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het was helemaal niet om te lachen. Lastige vragen bestaan niet. Toen mijn kinderen klein waren was alles bespreekbaar dit tot groot ongenoegen van mijn schoonmoeder die erg katholiek is.
  Over die februaristaking heb ik nooit iets gehoord op school. Voor mij is dit redelijk recent dat ik er over hoorde of las.

  Geliked door 1 persoon

 5. De herdenking werd ook dit jaar weer een politiek statement, helaas het gaat om de stakers te herinneren.
  En helaas zijn er nog steeds die haat koesteren naar joden en het lijkt weer toe te nemen. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Op de dag van de herdenking hoorde ik een opname van wat er werkelijk gezegd werd. “Wij hebben geen last van onze Joodjes en het zijn wel ónze Joodjes” ligt dichter bij wat er werd gezegd. Nog steeds vind ik het denigrerend. De rest van de opname was wel een oproep om te gaan staken tegen de joden vervolging.

   Van iemand die het naar zeggen zelf gezien had, hoorde ik dat in Amsterdam op de muren gekalkt stond: “Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af.” Op de één of andere manier vind ik dat beter te pruimen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Er zullen waarschijnlijk verschillende versies zijn, de lerares die het ons vertelde haalde het uit een verslag van iemand die het meemaakte. Ik vermoed dat het ook door meerdere mensen gezegd werd.
    Het laatste wist ik niet, het voelt acceptabeler maar ik kan niet zeggen waarom.

    Like

 6. Allen dank voor het begrip.
  Natuurlijk snap ik dat de tijd niet te vergelijken is met het heden maar het gevoel van neerkijkerij moet ook toen pijnlijk zijn geweest al zal het goed bedoeld zijn. Tenminste, daar gaan we maar van uit.
  Inderdaad hadden de Joden niets te lachen, zeker niet de kleine handelaren onder hen.

  Like

 7. IK vind het geen humor en heb het vroeger thuis nooit gehoord. In de oorlog werden ook in onze wijk en straat joodse mensen opgehaald. Mijn moeder was er jaren later nog ontdaan over. Als ik zelf nog wel eens door die wijken loop en zie waar men de joden bijeen dreef, met hun koffertjes in de hand omdat ze geen benul hadden waar ze heen gingen, snap ik nog steeds niet dat de opstand tegen het Duitse regime en de Nederlandse collaborateurs niet heftiger was. De februaristaking werd uitgeroepen door overtuigde communisten. En veel daarvan betaalden een heftige prijs. De industriele vernietiging van het joodse volk is voor mij nog steeds een niet te snappen evenement uit WO2. Al zat de haat al diep in de Europese en ook Amerikaanse gelederen. Polgroms waren er al ver voor de oorlog. In onze stad was er wel een grote verdeling tussen arme en rijke joden. Andere wijken, andere huizen, maar de Duitse behandeling vrijwel hetzelfde. Tragisch!

  Like

 8. Het was de enige stad waar gestaakt werd tegen de joodse maatregelen. Ik ken de opmerking en vind het denigrerend en racistisch. De staking heeft helaas vrij weinig gedaan het heeft er vooral voor gezorgd dat de joden stiekemer weggevoerd werden, systematischer. Jodenhaat was er al ver ver voor de Tweede Wereldoorlog, wist je dat? De joodse maatregelen (nietmet de tram, niet naar de bioscoop) werden ook geleidelijk ingevoerd. Denk maar eens terug een jaar geleden door corona geen handen schudden, je went eraan. Dat was ook met die regels. Hoewel het de Amsterdams joodse bevolking zeker een hart onder de riem heeft gestoken heeft het de uitkomst waarschijnlijk alleen negatief beïnvloed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je weet er dus iets van. Ik las er veel over, o.a. het beroepsverbod vond ik erg. En dat ook bij de Joden de arm-rijk kloof speelde zoals overal. Asjkenaziem – Serafiem. En de rest.
   Die staking werd overgenomen door meerdere plaatsen. ” De staking in Amsterdam kreeg direct gevolg in andere plaatsen. Ook in de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp werd gestaakt. Voor heel veel Nederlanders was de Februaristaking een inspiratiebron.”

   Like

   1. Het was slechts mogelijk waar vakbonden met hun organisatie in staat waren leden te mobiliseren. Met name de communisten konden dat. Maar de represailles waren heftig en het kostte heel wat mensen hun baan of erger. Helaas werkte het ambtenarenapparaat niet echt mee en bleven die gewoon hun werk doen en gaven informatie door aan de bezetter waardoor die de Joodse inwoners van o.a. Amsterdam simpel konden opsporen en afvoeren. Blijft een erg dubbel gevoel. Veel verzet was er in ons land niet. Ook al leek het na de bevrijding wel alsof 75% in het verzet had gewerkt….. Thuis leerde ik wie wel of niet fout waren geweest in de oorlog, mijn moeder kon ze zo aanwijzen in de straat…

    Geliked door 1 persoon

    1. De verzetshelden stonden in rijen van tien. Veel mensen wisten dat het schromelijk overdreven was, dat leerden we (nog) niet op de LS, pas op de MULO hoorden we dat het ’n beetje anders lag.
     Ook mijn ouders ergerden zich, vooral mijn vader stond heel sceptisch tegenover de opschepperij, het koningshuis incluis.

     Like

 9. Het is nooit om te lachen. Zelfs kwetsend vind ik het. Maar misschien ben ik bevooroordeeld. Ik sprak ooit iemand met een tattoo op haar arm. Een nummer, als je iemand hebt gesproken die dat heeft meegemaakt, dan maak je nergens meer grappen om als het daar om gaat.

  Love As Always
  DiMario

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.