buren

Over buren.

Iemand had het over een buurvrouw. Daar ging ik niet op in, buren zijn een heikel onderwerp waarover te makkelijk ruzie kan otstaan. De goede niet te na gesproken want die zijn er ook.
We leerden van mijn moeder ons niets van  kwade buren aan te trekken zolang we niets verkeerds deden.
Daar dacht ik het mijne van.
Dat leek me geen punt voor haar. Vrijstaand huisje, ruimte genoeg, grote gezinnen waardoor de huisvrouwen weinig tijd hadden elkaar te begluren.
Ze lachte me bijna uit. Ik hoorde dat ook vroeger mensen ALTIJD tijd hadden om hun buren te beloeren, te bekritiseren en te bekletsen.  Ja maar, waarover dan?
De was, vertelde zij, was een grote informatiebron. Die hing voor iedereen te kijk.
De hoeveelheid maandverbanden (denk aan uitwasbare badstoffen lapjes), luiers, ondergoed en beddengoed vertelde veel over iemands huisvrouwelijke kwaliteiten en zwangerschappen, al of niet van dochters.  Meestal gefluisterd.
De mannen waren ook niet mals.
Op fabrieken, in de bouw, op het land, er werd wat afgekletst. Met elkaar en over elkaar, moeder had dan ook een eigen gezegde over roddelen: vrouwen hebben de naam, mannen hebben het gedaan.
Dat herinner ik me nog. Pa kwam vaak met nieuwtjes thuis, ook de smeuïge. Wanneer wij op bed lagen maar het toch hoorden.
‘Weet je dat die-en-die gaat verhuizen? Ze kunnen niet aarden in de buurt.
Hoorde je dat van W, doodziek, waardeloze vrouw.  P. vertelde het.
Moe wilde het nieuws wel horen maar toch ergerde ze zich ’n beetje. ‘Hebben jullie geen andere onderwerpen?
Nieuwtjes over buren zijn dus niets nieuws.
Ik ben blij met de mijne en waardeer ze!
Aan die dingen dacht ik, ik heb tijd genoeg.
===

53 gedachten over “Over buren.

 1. Roddel en achterklap, je komt het overal tegen.
  Daarom heb ik een hekel aan buren die rond etenstijd binnen hollen en gelijk in je pan gaan staan te kijken of de houdbaarheidsdatum op een product.
  Het verteld vaak meer over zichzelf dan over jou.
  Nee, mijn moeder had een hekel aan dat soort lui die maar kletsten over andere en ik heb er ook een hekel aan.
  Maar ze begrijpen niet als ze over een ander bij jou kletsen, kletsen ze over jou weer bij een ander. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik woon in een gezellig buurtje waar de meeste mensen elkaar helpen, dus ik heb niks te mopperen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even geweldig, maar problemen komen hier maar zelden voor. Voor zover ik weet lopen de mensen hier niet steeds bij elkaar in en uit. Het meest kom ik bij mijn naaste buren waar ik al heel veel hulp van heb gehad…. met hun verjaardagen en wel eens een enkel keertje als we elkaar iets te vertellen hebben, verder eigenlijk niet. Ik denk dat dat goed is…. we hebben allemaal ons eigen leven, maar zijn er voor elkaar als het nodig is.
  Het roddelen valt hier wel mee (of ik merk het niet).

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij ons thuis hoorde ik het nooit. Later toen ik getrouwd was deed mijn moeder er wel aan.

  Ik maak een onderscheid tussen het doorgeven van informatie zelfs al is die van het “heeft een nieuw lief” allooi en het kwaadaardige dat er echt op uit is om iemand schade te berokkenen.

  Ik roddel dus niet … gemakkelijk als je niemand hoort en niemand spreekt. Anders ben je al snel geneigd om door te vertellen wat je hoorde. En dat is menselijk, denk ik.

  Geliked door 2 people

  1. Ze werden meestal op een achteraf plekje gedroogd, net als onderbroeken maar het werd gezien. Ongelooflijk.
   Maar ja, voor sommige huisvrouwen was het het enige ‘nieuws’. Zoiets als de dagelijkse krant.

   Like

 4. Oh ja, en zeker op een dorp, hahahaha de was, als die op maandag niet buiten hing bij mijn opa en oma, of andere buren, dan kwam de halve straat vragen of je ziek was en hulp nodig had, hahahaha Maandag wasdag, dinsdag strijkdag en de markt, woensdag… uhhhh donderdag booschappendag, vrijdag toilet en bovenboel poetsdag, weekend, cake bakken en soep koken voor de zondag, zaterdags dus, zondag mocht er niks…. ook al waren we niet van de kerk, respect voor hen die wel gingen…

  En mijn opa op de fabriek, na de VUT en afgekeurd… op de marktdag mee met oma, ik dus ook als ik er logeerde, dan stond opa met zijn andere oude collega’s te ouwehoeren… intussen deden oma en ik de boodschappen zochten hem op,, stonden ze nog te ouwehoeren, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik vertel dan ook wat was, en de markt is de tijd dat ik er al was, en mijn opa met de VUT, de was nog wel buiten hing op maandag, tot de droger kwam hahaha Ook het dorpsleven veranderde daarmee 😉 Maar nog altijd, als ik er kom, op het dorp, krijg ik nog weleens te horen, hey.. ben jij niet die van…. kleinkind, en dan heb ik geen flauw idee wie die ander is, hahaha

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben opgegroeid in een tamelijk gezellige en nette arbeidersbuurt. Iedereen kwam er begin jaren 60 veelal van het platteland naar de kleinstedelijke nieuwbouw in Drachten. Lief en leed werd er gedeeld met bepaalde buren, mensen waren er voor elkaar wanneer de nood aan de man was, en er werd vreselijk geroddeld. Mijn moeder kon er wat dat betreft ook wel wat van.
  Tegenwoordig wonen we in een rustig uurtje, waar iedereen vrij anoniem zijn eigen gang gaat onder het motto leven en laten leven.

  Like

 6. Dat herken ik, we woonden middenin het dorp. Ik herinner me geen burenruzies of ik was te klein, de dingen die ik beschrijf weet ik grotendeels van mijn moeder. En later zag ik het om me heen.

  Like

 7. Het hoort bij de buurt waar je woont. In de flat die we van 1970 tot 1982 woonden waren de buren vrijwel onbekend. We kenden slechts de uiterlijkheden, de al dan niet lawaaiige leefvorm. In de latere buurt op het NIeuwe Land werd het al snel duidelijk dat een goede buur beter is dan een verre vriend of familie. Maar ook dat het nieuws over ‘die en die’ net zo snel rond ging als dat over jou zelf. Later, we woonden weer in de regio van de stad waar we opgroeiden, werd het weer nieuws op afstand. Geen nauwe contacten met de buren, gewoon prima contact. En dus worden de nieuwtjes ook niet zo snel gedeeld. Het geeft best rust….

  Geliked door 1 persoon

   1. De digitale snelweg heeft veel informatie en roddeluitwisseling sneller en makkelijker gemaakt. Het kletsje over de schutting geeft mij nog steeds de meest smeuïge en serieuze info. Maar ik woon dan ook in een zeer gastvrije en gezellige omgeving. Ik wil dan ook niet meer weg uit de Bijlmermeer!

    Maar van jou lezen de roddels en verhalen leuker!

    Stille groet,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.