Goedkope supermarkt

Daar kom ik haast nooit meer.
Toen echtgenoot nog leefde kwamen we er wel  en ik moet zeggen dat veel van het aanbod ons beviel, in het begin.
We aten graag hun lekkere dingen voor het weekend.
Daarbij een passend glas van het een of ander.
We namen het ervan tot we begonnen te twijfelen
Er was iets, iets waar we niet de vinger op konden leggen.
Sommige artikelen waren te ‘gemakkelijk’, ik weet niet hoe het anders te zeggen. Je at  er te gauw te veel van.
We namen aan dat de lage prijzen de oorzaak waren (‘het is zo goedkoop, we nemen nog maar een plak’), dat scheen het meest logische.
Maar gaandeweg leek ons dat niet de oorzaak. Bij de meeste supermarkten heb je voordelige aanbiedingen en die waren niet verschillend van de gangbare producten,  je hapslokte ze niet zomaar weg.
Je kreeg bij deze goedkopere zaak het gevoel alsof er iets met de ingrediënten gedaan was, een popi stofje toegevoegd of juist een kruidige eigenschap   eruit gehaald. Minder pittig. Makkelijk slokbaar. Dus snel op waardoor je nogmaals boodschappen deed. Slim.
We stopten met deze winkel.
Nog steeds weet ik niet of we het ons verbeeldden.
Of alleen maar gulzig waren door de goedkoopte. Maar ik denk het niet.
==

54 gedachten over “Goedkope supermarkt

  1. Ja, toen ik iets dergelijks las leek het me overdreven maar toch, naar eigen ervaring, begin ik het te geloven.
    Dat het duurder is is overkomelijk hoewel, je zou maar op bijstandsniveau zitten. 😦

    Like

    1. Precies. Daarom zijn ook veel mensen die in de bijstand zitten te zwaar en/of hebben veel problemen met de gezondheid. Die goedkope voeding doet er geen goed aan. Makkelijk praten van ‘eet gezonder’ als je weinig te makken hebt. Zo raak je in een vicieuze cirkel.

      Geliked door 1 persoon

  2. Denk wel dat je een punt hebt, maar herkomst van een product speelt mee in de prijs.
    Valt me vaak op dat een Aldi of Lidle vaak goed uit de testen komen.
    Zo heb je bij de ‘betere’ super ook producten van A merk en zo. Hans

    Geliked door 1 persoon

  3. Dat is een interessante observatie, die ik herken. Veel ervaring heb ik niet met producten van de winkel die je vermoedelijk bedoelt. Eigenlijk alleen de wijn, die een tijdje erg populair was in kringen die gemakkelijk een duurder flesje in huis konden halen. En het klopte – de wijn was lekker, dronk gemakkelijk weg, je kreeg er niet opvallend vaker koppijn van. En toch. Het heeft misschien met complexiteit te maken. Lekker eten, écht lekker eten, heeft meerdere smaaklagen, je bent niet zomaar klaar met proeven. Ik denk dat Matroos gelijk heeft, dat het hem zit in suiker, zout, vet, lekker in eerste instantie maar het verveelt al snel, net als sauzen uit pakjes en potten en de meeste kant-en-klaar-maaltijden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat bedoel ik met popi stofjes, ook een paar andere producten gaan erin als koek en je denkt een goede koop te hebben gedaan. Tot je er genoeg van hebt.
      De andere kant is dat gezinnen voordelig eten en er genoegen mee nemen. Daar wordt op gespeculeerd, denk ik.

      Geliked door 1 persoon

  4. Waar welke boodschappen vandaan komen, weet ik niet. Wij huldigen al jaren het standpunt ‘liever wat minder van een goed en wat duurder product dan meer van welk goedkoop product ook.’ Nou ben ik van huis uit toch al geen grote eter, dus dat kan meespelen. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik let erg op de hoeveelheid zout. Zout is een goedkope smaakmaker. Zit vooral teveel in pizza’s, nasimaaltijden, zuurkool, en bepaalde kant en klaar maaltijden. Die laat ik doorgaans staan. Toch heb ik een super die bijvoorbeeld ping en klaar van Iglo verkoopt voor 1 euro per stuk. Normaal tegen de 4 euro. Ze stoppen er bij die 1 euro niet opeens meer zout in. Sommige dingen vind ik te lekker, zoals pindakoeken of café noir. Die laat ik in de winkel aangezien ze bij mij thuis de volgende dag niet halen. Dan maakt het niet uit of het een A-merk of een C-merk is. Ben ook in staat om alles lekker te maken met kruiden of door er een gls wijn bij te drinken. Wijn versterkt je smaak en maakt alles lekkerder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Zout is een beruchte smaakmaker maar er zijn ook andere artikelen waarover we twijfelden.
      Te lekkere dingen haal ik liever niet in huis behalve op feestdagen: ik eet ze alle te vlug op. ☻

      Like

    1. Nu kan men aan groenten niet veel verknoeien, je kunt ze zien en in handen nemen (als je maar niet knijpt☻). Het allerlekkerste is: plukken en meteen klaarmaken. Boontjes, sla, het water loopt me al in de mond. 🙂

      Like

  6. Ik hoorde wel al dat bij de zoute nootjes die je bij een glas bier krijgt wel iets extra dorstopwekkend toegevoegd werd. Maar dat is al vele jaren geleden. Of het zo werkt met voedingsproducten, ik weet het niet.

    Ik koop ook meestal wel de pure zaken. Ik houd niet van al die gecodeerde dingen bij de ingrediënten en ook niet van voedingsstoffen die als nummer worden vermeld.

    Geliked door 1 persoon

  7. Maak zoveel mogelijk zelf, zodat ik weet wat er in zit. Lees al heel lang de etiketten. Eerst omdat jongste allergisch was voor kunstmatige kleurstoffen, later en tot op heden omdat ikzelf geen palmvet en allerlei conserveer- en/of zoetstoffen wil eten. Gek genoeg zijn dan juist sommige producten van de Aldi of Lidl zonder die troep. Maar het blijft opletten. Of gezond eten duurder is, weet ik nog zo net niet. Als je goed inkoopt, combineert en maaltijden plant, dan zal het niet zoveel uitmaken. Maar dat kost wel tijd en uitzoekerij. Dan wordt vaak toch maar wat makkelijks gekocht.

    Geliked door 1 persoon

  8. Alles wat bewerkt is ,is twijfelachtig of je nu bij de goedkopere of duurdere inkoopt. Voor mij persoonlijk zou men terug mogen naar bakker, keurslager en groenteboer. Alles wat in pakken, flessen en blik zit de in de supermarkt. Dat systeem alles in 1 is puur om het gemak van ons mens te bedienen.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ja, je weet tegenwoordig niet écht meer wat m’n nou net in’t eten draait. Beste voorbeeld daarvan zijn de cornflakes, in welke supermarkt dan ook, vooral zo’n nutriscore of hoe dat ook alweer noemen, waarin er zogezegd weinig suiker in zit. Als je dan op de achterkant kijkt bij ingrediënten, val je soms omver hoeveel gram suiker er werkelijk nog in zit…

    Geliked door 1 persoon

      1. Ja, daar in heb gelijk, alleen kan ik dat niet doen omdat m’n moeder diabetes patiente is en dus altijd, als ik kook, moet rekening houden met wat ik er allemaal in gooi en dan ga je uit gewoonte meer dingen gaan nakijken.

        Geliked door 1 persoon

          1. In het begin was dat héél moeilijk omdat je daar gewoon weg niet naar kijk, maar nu is het een gewoonte geworden om eerst te kijken hoeveel suiker er in iets zit, alvorens ik het koop.

            Geliked door 1 persoon

  10. Ik at nooit zelfgemaakte soep omdat ik er altijd last van had. Nu we er geen potje bouillon meer in doen dure winkel of niet, heb ik geen last meer. Ik denk eerlijk gezegd dat er gewoon teveel troep in het eten zit, alles moet mooier blijven. Langer goed blijven ook zodat het langer in de winkel kan liggen.
    Maar ik denk niet dat het iets van goedkope winkels is, de Duitse dozengrutters winnen vaak prijzen.

    Geliked door 1 persoon

  11. Een interessant onderwerp gezond eten, dat probeer ik elke dag en zonder moeite.DeLidl daar kom ik graag, prima groenten en fruit, heerlijke delicatessen, knapperige broodjes en nog veel meer, soms ook nog een leuk shirtje of andere parafernalia, kortom een echte aanrader.

    Geliked door 1 persoon

  12. Die hebben we niet, ik kom er af en toe in Duitsland.
    Wat ik bedoel is dat op de duur het eten en drinken zo weinig bijzonder smaakte. Het ging simpelweg naar binnen en dat was het, ook de duurdere artikelen als zalm en rundvees en port. Alsof het was aangepast aan een gemiddelde smaak.

    Like

  13. ‘De ingebeelde zieke’…een of andere boektitel die ik me herinner. In dit verband zeker. Want echt, als een supermarkt goedkopere dingen brengt zegt dit niets over ingredienten maar over de manier van vermarkten na een heel brede inkoop en goedkope distributie. Wij kopen bewust bij diverse zaken onze spullen, letten goed op de prijzen en doen dus ook wel eens bij de oosterburen onze inkopen. En dan blijkt dat je voor een best aardige wijn hier pakweg 7 euro per fles betaalt en daar 3,50. De helft. Accijnzen doen dan het werk. Net als bij hun benzine die daar steevast tussen de 25 en 30 cent per liter goedkoper wordt aangeboden dan hier. Opnieuw accijnzen. Kwaliteit van dat spul is voor die prijs zelfs nog beter ook. Kortom, perceptie. En het wordt hoogtijd dat we weer eens naar die lui toekunnen want de voorraden raken op……En sommige zaken zijn zo lekker…..:)

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.