opruimen

Oude koffietafel

Wat je al niet bewaart.
Je kunt zo goed niet opruimen of je legt wel wat terug. En dat kom je later opnieuw tegen.
Dit menu bijvoorbeeld, alleen weet ik niet meer van welke gelegenheid het was, de helft is  er afgescheurd.
Bij de begrafenissen van ons beider ouders hadden we ook een Brabantse Koffietafel, die menu’s heb ik nog.
Met de uitvaarten in mijn familie was het anders en niet Brabants geformuleerd.
Bij een zwager uit schoonfamilie dan?  Het moet haast wel.
Of toch bij de man van een vroegere vriendin?
Daar was die ene vrouw met dat ongeluk.
En de kennis die te jong heenging.
Vroegere collega dan?
Het is van iemand uit deze omgeving, in ieder geval.
Hoe langer ik graaf hoe zekerder ik het wil weten.
Onzin natuurlijk, overledenen rusten niet zachter wanneer ik me herinner wat ik at op  hun begrafenis.
Van de week maar eens navragen,  straks is de laatste schoonzus er niet meer en dan weet ik nog niks.
Misschien was het van een feest.
Maar van welk dan?

Dit is natuurlijk een onzinvraagstuk maar het leidt ’n beetje af van het coronakoor.
==

45 gedachten over “Oude koffietafel

 1. Bij begrafenissen hebben wij wel een koffietafel, maar ik heb er nog nooit een menu van/voor gehad.

  Meestal gewoon broodjes met allerlei beleg en een stukje taart. Met koffie of thee en daarna wat straffer.

  Hopelijk raak je er uit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn nog wel koffietafels maar niet zo veel meer op begrafenissen, het is meer en meer koffie met cake. Soms een worstenbroodje.
   En een glas wijn of drank toe.
   Mijn man wilde eigenlijk helemaal niets na zijn overlijden. We hebben toch maar koffie gedaan, ook met cake. Dat is kaaltjes hoor.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wel, ik heb ook gezegd dat ik geen feest wil na mijn dood.

    Wie nu niet op de koffie komt moet er dan ook geen willen. Maar eens weg, heb ik daar ook niks meer over te palaberen zeker?

    Geliked door 1 persoon

     1. De koffietafel in NL is vaak opvallend sober in vergelijking met die koffietafel in België (waar het ook vaak een volledig diner is). De laatste uitvaart was vorig jaar die van mijn tante in België: met voor-, hoofd- en nagerecht. Iedereen was ook een beetje teut van het aperitief en de wijn bij het eten. En niet te vergeten nog een digestief. De hele namiddag wordt er heen- en weer gepraat, niet in het minst over de overledene. Hoe ze was, hoe ze stierf, enz… De maand erna werd de tante van mijn man in NL begraven. Daar kregen we een plakje thee met een koffie of thee na de dienst. En dat was het dan. Zo abrupt het slot. Geen tijd voor een praatje na over de overledene. Dat is toch ook mijn ding niet. Het moet niet zo overdreven zijn, maar ik vind het wel fijn als er even kan nagepraat worden en het wat gezellig wordt.

      Geliked door 2 people

      1. Dat is inderdaad het geval, vooral in Holland. Hier in O-Br wordt nog iets vaker wat meer gedaan. Maar de cultuur van lang nazitten maakte ik alleen mee bij mijn ouders en een zwager in Gelderland.
       Gezellig wordt het pas als er een heel oude wordt begraven, dan komen er grappige herinneringen los.

       Geliked door 1 persoon

 2. Ha je kan maar ergens je gedachten op richten…
  Idd bij begrafenissen geen menu al hadden wij een keer een heel diner met alle neven en nichten na een afscheid…dat had ook wel wat 😉
  Zo een brabantse koffie-tafel kan ook met carnaval of met een verjaardagsfeest geweest zijn hè…

  Geliked door 2 people

 3. Gek is dat soms….. juist wat je je niet kan herinneren wil je weten, al is het nog zo onbelangrijk.
  Hier was het bij een begrafenis meestal koffie met cake, maar hoewel ik cake lekker vind wilde ik dat nooit. De keren dat ik een begrafenis heb moeten regelen werden het belegde broodjes.
  Eind van de ochtend vind ik een mooie tijd voor een begrafenis en dan lusten de mensen vaak wel een broodje. Tegenwoordig kan kan je alles verwachten, de biertap staat soms al klaar, wijn, bitterballen, gebak…. echt alles. Zelf kan ik daar nog niet erg aan wennen…. wel lekker, maar ik vind nog steeds een broodje erg lekker.

  Like

 4. Familie die van ver komt heeft wel trek natuurlijk, een borrel wordt ook altijd gewaardeerd.
  Veel snacks ben ik niet gewend maar ja, de laatste jaren heb ik er geen meer meegemaakt.

  Like

  1. Ik ben geen drinker, maar ik vind een borrel bijna een noodzaak na een trieste dienst. Het lucht toch wat op. Op mijn uitvaart mogen de borrels vloeien, en hopelijk ook de lach en de herinneringen. Het is al triest en zwaar genoeg voor de nabestaanden dat je er nooit meer bent… tenminste dat hoop ik dan toch 😉

   Geliked door 1 persoon

  2. De meesten hebben die snacks ook nog niet, maar ik zie het toch zo af en toe….. vroeger gebeurde dat echt niet. Eigenlijk kan er in veel opzichten nu veel meer…… het is niet altijd meer volgens de traditie. Bij mijn broer zijn we niet meegegaan naar het crematorium, we hebben hier afscheid genomen……. achteraf maar goed, maar het was flink gaan sneeuwen die dag en half Nederland lag plat….. sommige mensen lukten het niet om in Monnickendam te komen, anderen deden er uren over om thuis te komen, Edwin was met het ov 5 uur onderweg ….. bij het crematorium kwam alles te laat binnen…. ze zouden doorgaan tot alles klaar was……. het was een probleem geworden als we daar ook nog naartoe hadden gemoeten…. en weer terug.
   Later heb ik vaker meegemaakt dat er hier afscheid werd genomen.
   Ik ben blij dat er nu meer kan… dat het meer op maat kan. Het hoeft in dat opzicht van mij niet origineel te zijn, maar wel bij de mensen passend!
   De Brabantse koffietafel…ik kende hem wel, maar hier gebeurt dat gewoon niet….. toch vind ik het helemaal niet gek! Ik vind een maaltijd (of broodjes) toch prettiger dan een plakje cake of gebak (vind ik zelf te feestelijk, ik voel mij dan niet feestelijk… maar dat ziet iedereen anders). maar ja. bij de begrafenis van een banketbakker vind ik gebak wel weer passen.

   Like

 5. Ik zal hier het C…-koor stil houden.
  Even had ik het idee dat jij tussen allerlei spullen een eikenhouten tafel had terug gevonden. Zo’n tafel waar de hele familie ook gezellig samen kan kaartspelen.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. Moest mijn moeder in deze tijden van corona overlijden zou ik ook geen koffietafel organiseren. Zij die niet in contact bleven tijdens haar laatste jaren moeten nu ook niet afkomen.
  Vroeger had men hier een uitgebreide maaltijd na de begrafenisdienst. Dit voor familie en vrienden. Nu is dat gebruik uitgestorven.
  Voor mezelf ook geen dienst of koffietafel achteraf. Gewoon de put in en zand er over of milieubewust in de verbrandingsoven.

  Geliked door 2 people

 7. Dat is een complete dagschotel, die Brabantse koffietafel.
  Zo uitgebreid gaat het hier niet bij een uitvaart. Meestal krijg je hier nadien een kop koffie en een stukje cake. Een enkele keer wordt er op nadrukkelijke wens van de overledene een borrel geschonken. De laatste keer dat we dat meemaakten, zijn we op zeker moment maar wat eerder weggegaan, omdat het wel erg feestelijk en jolig werd.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat me opviel in het menu is dat er ‘lekker’ suikerbrood geserveerd is. Ik vind dat een goede zaak. (*volgt een uitgebreid exposé over koffietafels met smerig suikerbrood*) Ik zit in het kamp van Matroos Beek. Tijd krijgen en nemen om de overledene informeel uit te luiden met elkaar is fijn. Ook is het gezellig kennissen en familie die je zelden treft weer eens de hand te schudden. Daar hoort iets te eten en te drinken bij. Afscheid nemen van iemand van wie je houdt is extreem verdrietig. Maar wanneer een voltooid leven goed en betekenisvol is geweest, kun je dát vieren. Zo, en nu een plakje suikerbrood.

  Geliked door 1 persoon

  1. ‘Smerig suikerbrood’. Proest. 😂
   Dat elkaar weer eens treffen zag ik bij de uitvaart van ouderen. Familieleden zijn dan ook bejaard en halen herinneringen op, reuze gezellig. Eigenlijk een feestje.
   Maar ja, er spelen ook verdrietige zaken.

   Geliked door 1 persoon

 9. een koffietafel bij een begrafenis .. is hier gebruikelijk

  maar sinds het virus mag men slechts met 15 bij een begrafenis plechtigheid aanwezig zijn
  en koffietafels zijn verboden

  en dan krijg je wel een vreemd afscheid, heb ik precies een week geleden ondervonden

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit aten we echt op verschillende begrafenissen èn op feesten
   Het is een verschil in taal, voor ons betekent koffiedrinken een of twee koppen wegwerken. Hier noemt men de twaalfuurboterham ook koffiedrinken.

   Geliked door 1 persoon

 10. Dat is Brabants van dicht bij de Limburgse grens 🙂
  Na de uitvaart van mijn vader genoten we (in gewoon dezelfde ruimte, een grote boerenschuur) van een brunch: soepje, diverse hapjes, koffie met iets zoets na. En daarna zwaaiden we hem uit toen hij naar het crematorium werd gereden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Zo’n Brabantse koffietafel voor of op welke gelegenheid ook, deed en doet nog steeds deugd. Geen plakje cake met thee of koffie zoals vaak hier in het Randstedelijke. In Zeeuws-Vlaanderen was ik anders gewend. Maaltijden verbinden dat is volgens mij de achterliggende gedachte

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik ken de eettafels alleen van de verre Duitse schoonfamilie lang geleden. Daar werd je niet met een plak cake naar huis gestuurd met onthaald op een lunch/brunch bij hen thuis die de organisatie van het begraven op zich hadden genomen. Het leidde wel af van het verdriet. Maar de echte nabestaanden bleven daarna toch zitten met niet alleen het verdriet, ook de afwas…..

  Geliked door 2 people

  1. In Duitsland gaat het nog steeds royaler dan hier en ja, het verdriet blijft, ik zie het eten als troost èn voor familie die van ver komt.
   Voor feestjes is het een goede maaltijd, stevige ondergrond voor de borrels

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.