fiets·vakantie

Fietsen is ook vakantie.

Van de week  sprak ik met iemand over vakantie, ze klaagde dat je nu nergens heen kon. Ik raadde fietsen en wandelen aan, ‘nee dat is niks hier.’
Ons dorp stelt inderdaad niet veel voor maar je kunt verderop gaan, er zijn bossen en heide. Brabant heeft genoeg.  Mooi Limburg dichtbij.

Toen man thuis kwam te zitten konden we eindelijk samen fietsen, de bossen in, langs de Maas die nooit verveelt. Tijd in overvleod.
Hij komt hier vandaan en wist de weg maar ook hij stond verbaasd over de vele mooie plekken, vaak vlakbij eigen dorp. Sloeg je aan de rand van het bos een zijweg in, stond je plotseling voor een weitje met twee dikke roodbonten, midden in het kreupelhout tussen bomen en struiken. Zon, blauwe lucht, je kunt het je voorstellen.
Of een spiegelend vennetje waaromheen kleurige bloemen en planten, vogels, ’s winters glad bevroren en des te lieflijker.
Windstille nevengeulen langs de Maas met eendennesten, onverwachte zitbanken langs het water. Boerentheehuizen waarvan de kleinste het fijnste waren.
De eerste maanden hadden we geen tijd om verderop te gaan, te druk met de eigen omgeving. Dat kwam later.
We fietsten tot in Zeeland,  Drenthe, België, Zuid-Limburg en Duitsland.

Het was anders dan vliegen en buitenlanden maar het beviel ons net zo goed of beter.
==
 plaatje is van pixabay.
==

44 gedachten over “Fietsen is ook vakantie.

 1. Zo zijn mijn vakanties al jaren….niet van de heel verre ritten, maar lekker op mijn gemak, eten en drinken mee en af en toe eens een andere kant op. De plekken die ik goed ken zijn toch elke keer weer anders….. onder invloed van het weer en seizoenen. Ik wandel en fiets….. in normale jaren ga ik ook af en toe een dagje met de trein, ik hou ook van een dagje winkelen…..de trein heb ik al een jaar niet ingezeten, winkelen heb ik nauwelijks gedaan, vnl. de supermarkt….. maar ach…. zolang ik nog mag fietsen en wandelen is dat geen drama. Veel mensen klagen over wat ze missen maar zien niet wat ze wel hebben. Niet met vakantie kunnen vind ik eigenlijk geen probleem…… moeilijk als je lang voor een bijzondere reis gespaard hebt, maar voor de mensen die regelmatig gaan….. daar kan ik echt geen medelijden mee hebben. Net als niet naar de kapper kunnen….. het is niet leuk, maar kom op zeg, er zijn groter rampen…. het is best lachen bij het zien van mijn eigen kapsel en dat van sommige andere mensen.
  Er is veel moois in Nederland, ook in mijn buurt zijn nog rustige paden te vinden….. buiten de randstad is er nog veel meer….. maar je moet het wel willen zien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik snap de uitspraak. Wij wandelen graag maar in de buurt is echt niks. Dus moet je telkens de auto nemen om naar een wandeling toe te rijden. Fietsen doe ik iets minder graag, die zou ik eerder gebruiken voor korte afstanden, al doe ik dat niet.

  Op vakantie kan je wel wandelen en fietsen maar dan zie ik wel liever iets dat ik thuis/in de buurt niet aantref.

  Vakantie is eerder een gevoel en ik vind er een duidelijk verschil bestaan tussen vakantie en uitstap.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is maar net waar je van houdt, ik fietste altijd al graag en man hield er ook wel van. We namen de fietsen mee naar de Moezel en reden ook daar uren.
   Fietstrips met overnachtingen in B+B waren voor ons de beste vakanties.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ons eigen land is gewoonweg prachtig, het hangt er wel vanaf waar je zit, en hoever je fietsen moet voor je het mooie ziet natuurlijk. Hier kan het dichtbij zijn, maar tegelijk op een dag als vandaag, nah… maar even niet, dan ben je al zeiknat voor je er bent, hahaha

  maar fietsen en wandelen is heerlijk, ook al doe ik het ook even niet nu, maar dat heeft alles te maken met ooit een fietsongeluk, en dan in de wintertijd of als het zo nat is als nu, glibber en glij… vind ik het vaak best eng.

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Voor mij is fietsen en wandelen vakantie. Bij voorkeur niet te ver van huis. Er is nog zoveel te ontdekken dichterbij… Je gaat toch niet ergens ver weg om veertien dagen te gaan liggen? Mijn verstand kan daar niet bij.

  Geliked door 1 persoon

 5. Met het vliegtuig ziet er voor lange tijd niet meer in…

  Fietsen is niet zo mijn ding, maar met wandelen heb ik meer aandacht voor heel wat zaken gekregen

  Vakantie?.. nu is het elke dag vakantie

  daar zul je me niet horen over klagen

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kan hier natuurlijk niets tegen inbrengen. Heb 35 jaar aan zwerffietsvakanties gedaan en de meeste begonnen gewoon bij m’n huis. Tegenwoordig wandel ik veel meer. Dan kom je minder ver, maar ziet nog meer details. Ben veel in andere landen geweest en weet dat er weinig mis is met Nederland en al helemaal met de regio Alkmaar. Vaak hoor ik complimenten over de binnenstad. Maar je fietst/loopt hier ook zo door de polders, bossen en duinen.
  De omgeving van Mook en de Maas met plaatsjes als Grave en Venray is toch ook prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je weet er alles van, je hebt – hoeveel duizenden?- kilometers gefietst. Heb je dat bijgehouden?
   Van mijn vader hoorde ik hoe goed fietsen het in NH was, hij crosste de hele provincie door en kende van veel plaatsen bijzonderheden.
   Wij zagen nog lang niet genoeg van Nederland.

   Like

   1. Het is iets van 280.000 waarvan 60.000 buiten Nederland. De meeste kilometers waren van en naar school en een stageplaats op 23km afstand. Toch zijn er mensen die ruim het dubbele hebben gefietst, zoals Henk50 of nog veel meer. Ken iemand die 30.000km aan fietstochten per jaar reed. Fietsen naar kennissen en winkels kwamen daar nog bij. Voor mij is de fiets in de eerste plaats een vervoersmiddel die 24 uur per etmaal klaar staat en op elk gewenst moment kan vertrekken. Daarbij is bewegen belangrijk. Voor vakantie heb je het voordeel dat je bagage niet op je rug hoeft te sjouwen. Je komt met minder energie een stuk verder en je kan altijd nog een stuk met de fiets aan de hand door een stad of bos wandelen. Iets wat ik vooral de laatste jaren meer doe.

    Geliked door 1 persoon

    1. Jeetje, zoveel, ik ben onder de indruk.😮
     Alle voordelen die je opnoemt onderschrijf ik, jammer dat ik het niet meer durf na een paar valpartijen.. Ik loop met de fiets aan de hand en stap er nog maar zelden op.

     Like

 7. In deze omgeving wandelen we heel wat af. Normaal veel in de stad die zo prachtig is als je de plekjes en wijken kent, langs de Amstel, zuidelijk van de stad in de Amstelpolder, het Amsterdamse Bos. Nu doen we het meeste loopwerk juist buiten de stad omdat we geen massa’s om ons heen willen. In andere omstandigheden ook even met de auto naar het strand en daar kilometers lopen, of in het Gooi over de heide of in het bos daar. Hoeft niet ver, al hebben we dan het hele land zo’n beetje bekeken. Veel mooie stekken te vinden. Maar die zijn vanuit ons niet zo maar aan te lopen. Eerst een stukje rijden, dan genieten….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.