jaar·vaccineren

Dat jaar 2020.

Het jaar begon in januari, rustig, kabbelde voort zoals het in een sobere winter gaat.
Toen gleed het de lente in, mooi maar geschrokken: een virus verscheen.
Ellende, ziekte en dood. Lock downs, eenzaamheid en verdriet.
De aanval bedroefde het jaar,  het deed zijn best met extra zonnig weer en warmte, besefte niet dat het de mensen dubbel benauwde in hun opgeslotenheid.
Niettemin kregen ze respijt zij het met mondjesmaat.
Zomer werd herfst, een nieuwe virusaanval diende zich aan, sneller werkte het en sneller, het muteerde, de spanning steeg,  tot de strenge opgeslotenheid mensen deed vluchten in luxe etentjes en cadeautjes, zichzelf troostend de kerstmis uitzittend waarbij ze gespannen uitkeken naar een werkend tegenmiddel.
En ja, een vaccin verscheen.

Zo eindigde het jaar opgelucht.
Het hoopte op een eind goed – al goed.
En wie weet, gaat dat gebeuren.
In 2021.

==

31 gedachten over “Dat jaar 2020.

 1. 2020 zat niet zo mooi gegoten als we hadden gehoopt.
  Het coronavirus heeft je veel extra verdriet gegeven.
  veel herinnering komen boven, leuke en minder prettige. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was een jaar om nooit te vergeten.
  Ik weet nog dat ik op 4 maart voor controle naar de huisarts moest en dat daar het hand-geven al was afgeschaft, alleen vergisten wij ons nog. Daarna na een jarige…hij moest lachen toen ik het vertelde en wij knuffelden nog gewoon…… 4 dagen later stond ik nog op een rommelmarkt binnen. Daarna was alles snel over….. de eerste lockdown.
  Het zal nog even doorsudderen, het duurt even voordat iedereen (die dat wil) gevaccineerd is en veel mensen willen het niet.
  Ondertussen raken de ic’s weer overvol en is er (door ziekte en vermoeidheid) personeel tekort, waardoor het leger al ingezet moet worden.
  Maar het vaccin is een goed vooruitzicht!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ondergesneeuwd raakte het feit dat na vele vele decennia ook een echt medicijn (vaccin) is gevonden tegen malaria. Dat is toch een ziekte die vooral in derde-wereldlanden een hoop dood en ellende veroorzaakte. Kennelijk vinden we dat toch minder belangrijk. Maar is een echte doorbraak. Hoopgevend ook…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb er een hard hoofd in, natuurlijk wens ik dat het voorbij zal zijn als het eenmaal kan allemaal. Vaccinaties voor hen die dat willen, doen. En het leven weer makkelijker wordt straks. it was a very good year van Sinatra gaat niet echt op dit jaar in elk geval, ik ben benieuwd wat hij nu zou zingen.

  X

  Geliked door 1 persoon

     1. Hij is wel de man die de lijnen uitzet. Om dat te doen heeft hij diverse adviesorganen en organisaties tot zijn beschikking. Het is alleen uiterst onhandig om keer op keer adviezen te negeren of naar zijn eigen hand te zetten. Dat zie je nu ook weer met het vaccineren. Hij heeft van de Gezondheidsraad het advies gekregen om eerst de ouderen te vaccineren. Dat heeft hij in de wind geslagen. En nu hij na een week merkt dat hij tegenwind krijgt, zoekt hij weer naar een manier om dat vlekje maar weer weg te werken.
      Het is allemaal niet makkelijk, en ik zou niet graag willen ruilen. Maar ik heb niet de indruk dat Hugo de juiste man op de juiste plek is. Je weet dat ik zaken meestal optimistisch tracht te benaderen, maar dat lukt me m.b.t. Hugo echt niet meer. ;-(

      Geliked door 1 persoon

 5. Een apart jaar 2020. Vol vertrouwen in onze regering de lockdown van maart in gegaan. Nu zet ik toch veel vraagtekens bij sommige beslissingen. In Hug’s schoenen, hoe fraai ook, zou ik niet graag staan.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zonder horeca en winkels blijven die cijfers nog steeds best hoor. Het virus komt via andere wegen tot ons dan juist via die kanalen. Varianten duiken op. En het vaccin wordt mondjesmaat uitgedeeld. Het volgende jaar is best ook spannend. Let maar op…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.