psychologie

Kamp van Koningsbrugge

Weer met aandacht gekeken naar de serie Koningsbrugge en met verstand naar de evaluatiegesprekken: in twee tellen to the point.
Of ik het met de legermethodes eens ben doet er niet toe maar dit vond ik knap.
Zo snel de pijnpunten op te merken.
Ik denk hierdoor aan een hulpverleenster die ik van nabij kende. Ze had lijstjes met specifieke vragen  die betrekking hadden op  eigenschappen, psychische aandoeningen/ziekten.
Bijvoorbeeld: 7 van de tien vragen met ‘ja’ beantwoord? Dat wees op de ene ziekte.
Vijf maal ‘ja’  op een andere lijst deed denken aan iets anders. Enzovoorts. Daartoe had ze een heel spreekuur tot haar beschikking, schreef een rapport met bevindingen voor de psycholoog en verwees de patiënt.
De vragen begreep ik.
Maar ik dacht toen -en denk nog –  dat een ervaren psycholoog met een paar gerichte vragen eerder tot een juiste conclusie zou komen, even vlug als in de serie.
Afgezien daarvan weet ik natuurlijk niet in hoeverre de scènes in Koningsbrugge echt zijn of gespeeld.
Daarvoor zou je een deskundige moeten inhuren.
=

42 gedachten over “Kamp van Koningsbrugge

 1. Ik volg de serie en ik verwonder mij ook over zoveel psychologisch inzicht. Maar goed, in een groep komen je eigenschappen inderdaad sneller en sterker naar voren – zeker in extreme of harde omstandigheden.
  Die ene commandant vind ik zo’n engerd. Hij die altijd in het begin zegt ‘hier is geen plaats voor ego’s.’ Iedere keer ik hem dat hoor zeggen, zeg ik ‘neen, omdat dat van jou alle ruimte inneemt.’ Wat heb ik een hekel aan die nare man. Zo, dat was even mijn psychologisch rapportje over hem.

  Geliked door 4 people

   1. Hij is het type man aan wie echtgenoot een enorme hekel had, dientengevolge aan het hele beroepsleger. Hij niet alleen, bij de veteranen hoorde ik meer van dit.
    Kennelijk kwamen ze daar vaker voor.

    Geliked door 2 people

   2. Ja, ik weet niet of ik het zou durven zeggen als hij plots voor me staat. Hij zou me helemaal ondersneeuwen met zijn groot ego. Wat een bullebak, gewoonweg eng. Ik hoop altijd dat hij maar een rol speelt, want als hij écht zo is… brrrrr…. Neen, mij zien ze daar niet in dat kamp met die beul. Sowieso zou ik de meeste dingen niet durven en niet aankunnen.

    Geliked door 2 people

     1. Daar zat mijn man bij, mariniers. Er waren ook mensen die volhielden dat de soldaten op deze manier het beste getraind werden, wie er gelijk heeft weet ik niet. Gezien hun eigen motto hadden ze een vurige dunk van zichzelf: god schiep mens en dier…. ☻☻

      Geliked door 1 persoon

  1. De serie moet wat gerelativeerd worden. zomaar met 20 kilo lopen doet niemand dus hier is vast voor getraind. En ze hebben in de serie beperkt tijd om te beoordelen. Hoe moeijlijk dat is blijkt wel als ze in het Voortgezette deel toch nog “individualisten” moeten wegsturen. En tuurlijk worden er mensen naar huis gestuurd die met “bijschaaf”werk een prima militair kunnen worden. Daar hebben ze alleen de tijd niet voor en dat is hun taak ook niet.Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat persoonlijke voorkeur toch (te?) veel een rol speelt bij de instructeurs. Heb zelf de EKL in Duitsland gedaan, daar was letterlijk iedereen gelijk.Bij elke fout werd de groep aangesproken als geheel, dat is hier toch anders. Het verbaast me bv. dat Jesse niet met zijn uitrusting wordt gehopen door de andere teamleden en dus weg gestuurd wordt en dat daar niets over gezegd wordt.Dus, relativeren maar…

   Geliked door 2 people

   1. Jij ziet het met kennis van zaken maar een paar dingen zien wij ook. De ‘stille’ voorkeur is er een van.
    Bijschaven is kennelijk not done, of dat in het echt ook zo is weet ik niet. Misschien wordt er teveel van deze groep verwacht?
    Inderdaad kan een beetje relativeren geen kwaad, toch geeft het een aardig inkijkje van een opleiding als deze. Graag had ik commentaar gehoord van mijn man en andere veteranen al zaten ze bij een andere afdeling.
    Wat is EKL voor opleiding? ik dacht dat het bij het onderwijs hoorde.

    Like

    1. Hoi Bertie, Ik las net en artikel waarin Ray wordt geinterviewd. Hij geeft ook aan dat het vermaak moest zijn voor T.V. maar dat de kandidaten wel degelijk een korte vorm van werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Voor bijschaven zal wel geen tijd geweest zijn. De E.K.L is de Einzel Kampfer Lehrgang. Trouwens, even zoeken via Google toonde aan dat alle instructeurs van het programma (deels) werkzaam zijn bij de Triangle Group. Ze geven bepaalde trainingen. Ik wens je fijne dagen en dat 201 een beter jaar mag worden.

     Geliked door 1 persoon

 2. We zien natuurlijk niet alles wat zich in die opleidingstijd afspeelt, maar dat ervaren trainers als Ray en Dai snel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, lijkt me niet onrealistisch. Integendeel! De ‘zwakke broeders’ wisten wij er op hoofdlijnen ook wel steeds uit te pikken, dat moet voor hen dus helemaal een fluitje van een cent zijn.

  Binnen het strakke keurslijf van het leger kon ik het slechts met enige creativiteit te overleven. En ik heb me ook niet elke dienstopdracht aan laten leunen. Voor het Korps Commando’s zou ik dan ook volstrekt ongeschikt zijn. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken het niet, maar ik vind het wel gevaarlijk om zomaar af te gaan op lijstjes. Er zullen er wel zijn die daardoor inzicht krijgen, maar er zullen er ook wel zijn die denken dat ze daardoor inzicht krijgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De lijst was een hulpmiddel, opgesteld door vakmensen dus zal wel waarde hebben gehad. Maar bij gesprekken met een psychiater kwam het alleen tot vragen en gesprekken. Man had Parkinson, dat maakte het natuurlijk eenvoudiger.

   Like

 4. Als trainer/coach/verkoopleider/directeur uit mijn verleden en een beetje inschattingsvermogen nu, kijk ik met grote belangstelling. Gok samen met vrouwlief welke macho het niet gaat redden. Welke mensen goed samenwerken. Fysiek was het zwaar, het begin van de reeks was ik tot moorden in staat richting die instructeurs. Breken van moraal is voor mij een kwelling. Wekte altijd het tegenovergestelde op. Ik zou nooit de bol buigen. En als ik dat deed uiteindelijk met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. Maar wat ik niet had verwacht was dat deze burgers die ze onder de militaire kneet brengen ook geweldsacties moesten uitvoeren. Dat vind ik dan weer idioot. Want dat hebben wij natuurlijk niet allemaal in ons. Dat is een keuze. Net als geloof! Persoonlijk zou ik niet zo snel mensen afknallen…..Maar goed. Fascinerend is het. Overigens vond ik dat gesprek met die twee instructeurs bepaald minder van kwaliteit. Vermoedelijk gescript of zo. Want met vijftien woorden iemand naar huis sturen is mij toch wat te gemakkelijk…

  Geliked door 1 persoon

 5. De aflevering van gisteren moeten wij nog kijken, kan pas over een paar dagen zijn eventueel of vanavond, of over een paar weken meer achter elkaar. Ik weet het nooit! Maar tot gisteren zijn wij bij in elk geval, en ik vind dat Christelijke tutje, wij ergeren ons aan haar, God draagt haar bla… whahaha nou goed, sorry, maar dat is wij… en toch knap dat ze al zover is gekomen. Toch zet ik mijn vraagtekens ook daarbij. Geloven, je mag een andermans leven niet nemen, en dan ga je bij de commando’s …

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Toen ik veertig werd, ben ik in een losse bui meegegaan met een groep van tien naar de Cévennes in Frankrijk. We logeerden er in een onherbergzaam gebied zonder stromend water, zonder verwarming, zonder sanitair… We moesten hout sprokkelen voor het vuur, enz. Alles heel primitief. Daar heb ik enorm veel geleerd over mijzelf en de anderen. Boeiend om te zien hoe ieder zijn plaats inneemt in de groep. En neem je die niet in… ‘t ja dan wordt het niks hé. Heel mooie herinnering, maar het was best hard. Dat blogje moet ik nog eens schrijven!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.