Geboorteplaats, losse gedachten

De geur van saaiheid.
Een langdorp waar de reuring altijd verderop was en de Zaanbrug altijd open stond.
De zondagen niet omkwamen, beginnend met de mis -zit stil– , de geijkte wandeling naar het park waar we ons evenmin mochten uitleven, die stomme eenden.
Niet eens een kermis en de molens kenden we onderhand wel.
Land en sloten en slome koeien en riet, ga d’r maar an staan als ondernemend kind.
Het dooie dorp dat…
—-Ho es effe.
Er waren toch maar mooi twee zwembaden en een speeltuin.
En schaats-sloten en een roeiplas, een aardige verlichte ijsbaan.
Bushalte en postkantoor voor de deur, wijd uitzicht aan de achterkant.
Vijf à tien minuten fietsen en je zat langs de Zaan, levendig, met het station waarvan je in een kwartier naar Amsterdan treinde.
—-Ja, oké.
Het is maar net in welke stemming je bent.  Hoe wispelturig.
Voors en tegens wisselen elkaar af in je geheugen. Ik had een gloeiende hekel aan de Lagere School, waar ik me het ergste verveelde van mijn hele leven terwijl het geen slechte school was.
Van de Zaan met zijn fabrieken daarentegen hield ik onvoorwaardelijk, van de stank incluis, dat dan weer wel.
Er zijn mensen, ook schrijvers, die hun geboorteplaats bejubelen alsof het de hemel betrof, enkele spugen er juist op.
Ik zal toch niet de enige zijn die het van twee kanten bekijkt?
==

29 gedachtes over “Geboorteplaats, losse gedachten

 1. logbankje zegt:

  Ja, ik herken je schrijfsel, de stank van de Lum was soms niet te harden.
  En de Zaanbrug stond inderdaad altijd open, als we naar oma gingen of het natuurzwembad ‘Zwet’.
  Ach elk dorp of stad heeft zijn voor en nadelen.
  Maar voel geen behoefte om ooit terug te keren, er is heel veel veranderd. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat denk ik niet. Ik groeide op in een idyllische omgeving, tussen velden en aan de rand van het bos. Het dorp zelf heeft me altijd benauwd. Nog steeds. De kerk, de nonnen, de notabelen, de kwezels, de achterklap… En ook het gebrek aan kansen. Alles was te ver: de tekenschool, de muziekschool, de dansschool… Er was gewoonweg niks, maar dan ook niks. Gelukkig hadden we het beekje en de bossen, maar soms wilde ik toch echt veel meer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Geboren en getogen in een groot brabants dorp…en blijven hangen ook nog eens 😉
  Heb eigenlijk alleen maar fijne herinneringen aan opgroeien, school en vervolg.
  Voor de dieren voeder halen bij de molenaar en overal herkenning…jij bent er een van…zie ik aan je neus haha…Nee ik blijf !

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat er meestal twee kanten aan zitten, maar in je jeugd en zeker in je tienerjaren zie je vaak alleen de nadelen. Het maakt ook verschil of je er bent blijven wonen of vertrokken bent.
  Ik woon nog steeds in mijn geboorteplaats en het is hier steeds leuker geworden…… ik was altijd wel tevreden, maar er is nu wel meer te doen, meer variatie.
  Ik heb nu ook de leeftijd om de voordelen vooral te zien….. lekker rustig, volop ruimte om heerlijk te wandelen of te fietsen in een mooie omgeving, maar Amsterdam zo dichtbij, met de bus ben ik in een kwartier bij de NoordZuidlijn, en vandaar met de metro in enkele minuten midden in Amsterdam. Purmerend is dichtbij, daar zijn ook veel winkels. Het IJsselmeer, de weilanden……. ik zit overal tussenin. Gasten vinden het leuk om naar Volendam te gaan…. 6 km. verder en ik raad ze dan aan ook even de boot naar Marken te nemen. Een heerlijk tochtje en het verschil is zo groot….. Volendam met zijn vele winkeltjes, terrasjes en gezelligheid…… Marken nog zoals het al zo lang is, oude huisjes, de werven, smalle straatjes…. ondertussen ook meer terrasjes, maar nauwelijks winkels. Marken vind ik veel mooier.
  Wie hier al jong weggegaan is kijkt er toch anders tegenaan…… die ziet vaak vooral de nadelen. Edwin zou ook niet meer terug willen…… hij heeft nu de Mediamarkt dichtbij, zelfs lopend prima te bereiken. En bijna alles zit daar, meerdere winkelcentra….. mooie parken, musea, de dierentuin, alles is er en hij is er helemaal thuis.
  Toch was hij hier altijd tevreden, maar wonen wil hij hier niet meer. Maar hij zou zich ook weer snel aanpassen als hij hier om de één of andere reden toch weer zou komen wonen.

  Geliked door 1 persoon

 5. ms zegt:

  Ik ben wel ergens geboren, dat wel. Maar ik heb geen geboortedorp en heb eigenlijk geen banden met geen enkel dorp,we verhuisden te vaak.

  Ik heb dus geen wortels. 😉 noch goeie, noch slechte.

  Geliked door 1 persoon

 6. Oh zeker niet! Ik ben trots op het stukje Amsterdam waar ik opgegroeid ben, en ook het dorp van mijn oma en moeder. Toch, zei ik al heel jong, dat ik Amsterdam uit wilde, naar een dorp, of een boerderij, weg van daar. Met 11, naar Almere en dat is helemaal erg…. van hieruit is mijn trots op Amsterdam ontstaan.. omdat ik weg moest, weg van mijn familie ook, zo voelde dat.. maar goed… terug naar Amsterdam is ook een big Nee… Big City… hahaha Nee, laat mij maar hier in het Noorden aarden, de roots van mijn opa 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 7. Nee hoor, je bent niet de enige zijn die het van twee kanten bekijkt.
  Maar over de eerste jaren in mijn geboortedorp/gehucht/stip-op-de-kaart niks dan goeds. Eén en al idylle voor een kind tot een jaar of zes. Want dat moet er wel bij gezegd, op mijn zesde zijn we verhuisd naar Drachten. De andere kanten van de stip op de kaart waren alleen geldig voor volwassenen, die heb ik als kind eigenlijk nooit gezien of ervaren. Drachten heeft voor mij veel meer twee kanten, dat is een kwestie van groei en ontwikkeling, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik bekijk mijn geboorteplaats ook van twee kanten. De natuur is er verdwenen voor industrie. Teruggaan is dus geen optie. Toen was het er leuk en groen wat niet betekent dat ik begin te zweven als ik er aan terugdenk. Integendeel, er waren dagen dat het er niet te harden was door de geur van varkensstront en een fabriek die men er onder bepaalde voorwaarden toch had toegelaten hun olie en vuilnis te storten.

  Geliked door 1 persoon

  • Dus ook niet alleen maar rozengeur. ☻ Er waren weinig regels toen, voor boeren en fabrieken.
   Die varkens… ik woon er middenin, varkens en kippen, maar de stank is niet meer als het geweest is, goddank. Brabant stond er vroeger om bekend. Berucht, eigenlijk. Kwam je Bergen op Zoom binnen rook je Brabant al.

   Geliked door 1 persoon

 9. Geboren en getogen in Amsterdam. Een straat vol bedrijvigheid, het inspireerde en leerde me veel. De kathedraal om de hoek met daarnaast de lagere school. Katholiek, je was of het ene kamp (Rooms) of het andere (afvallig protestants). Gewoon knokken om ergens te komen. Soms fysiek. Maar wat hield ik van die stad. Werkte er vanaf het begin ook. Door de week en in het weekend weer een andere job. Veel later, toen bleek dat huizen niet werden verdeeld aan jonge mensen met een woonwens, verhuist naar een nieuwbouwwijk. Dat was ook Amsterdam, maar wel een aparte enclave. Nee, was het ook niet. Dus na een aantal jaren door naar Almere. Tussen Amsterdammers. De sfeer was er weer goed, de winkels kwamen er met de week bij. Tot we gek werden van de files en we voor het gevoel minstens een keer per week terugreden naar Amsterdam om te wandelen. Heerlijk die sfeer en drukte. Alweer 25 jaar geleden verhuisden we terug naar het oude land en wonen weer daar waar we wilden zijn. We ademen sindsdien weer….Heel veel waard. Ook al trekt soms het lege land wat op pakweg 50km van de stad plenty te vinden is….maar er gaan wonen is best een stap…..denken we nog even over….de Wester trekt nog te veel…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.