dromen

Houden dromen grote schoonmaak?

Misschien.
Die rare ritsdroom van gisteravond lijkt me duidelijk: te warm, alles uit om af te koelen. Dan droom je als gevolg van de omstandigheden net als van kou wanneer een voet bloot ligt.
Zoals je weet lopen gebeurtenissen, tijden  en mensen in je dromen door elkaar, momenten uit verhalen/films/boeken spelen mee en alle vergeten onderwerpen piepen er doorheen.
Wat anderen misschien ook herkennen is dat bepaalde onderwerpen terugkeren. Soms in periodes, dan weer blijven ze weg. Daarin zie ik mijn geheugen, herinneringen, al of niet verdraaid, verwrongen zelfs. Je denkt te begrijpen dat het een verwerkingsproces is.
Maar af en toe kun je er geen touw aan vast knopen.
– Wanneer ik over mijn geboortehuis van vroeger droom is het altijd, en echt àltijd, een naargeestig gedoe waaruit ik onveranderlijk aangeslagen wakker wordt. Ook over de andere plaats waar we later woonden hangt een nare sfeer.
Waarom? Ik weet het niet. Ik had geen ongelukkige jeugd of school, was niet slechter af dan andere kinderen, hield van mijn ouders, kortom, er waren geen vreselijkheden.  Waarom dan? Het enige wat ik kan bedenken dat ik als jongste zus niet alles weet van de jaren vóór mijn bestaan, maar hoe ken je er dan van dromen?
Het is een reden om niet meer te geloven in  het idee dat dromen je verlossen van nare herinneringen.
Een zus raadde me aan het suikergehalte te meten, een te lage spiegel kan vervelende bijwerkingen hebben in gedrag dus ook in dromen.  Klopte, maar de dromen gingen door.  Zielenknijper of neuroloog vond ze ook een optie.
Ik niet, ik zing de dromen wel uit maar ik blijf het onbegrijpelijk vinden.
==

29 gedachten over “Houden dromen grote schoonmaak?

 1. Ik zal ongetwijfeld (bijna) elke nacht dromen. Maar ik weet er bijna nooit meer iets van wanneer is ’s ochtends wakker word. Als jouw verhalen over je dromen lees, dan ben ik eigenlijk ook wel blij dat ik er nooit meer iets van weet. Dat scheelt een heleboel gepeins en gepieker over waar het allemaal vandaan komt en wat voor betekenis je eraan moet hechten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dromen zijn vaak een rommeltje, je stapt in de bus maar blijkt op de boot te zitten, je voetbalt met mensen in de tuin die al lang niet meer leven, mensen die elkaar nooit gekend hebben ontmoeten elkaar alsof het dikke vrienden zijn, enge dingen zijn normaal en normale dingen soms eng. Er is inderdaad geen touw aan vast te knopen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dromen zijn waarschijnlijk wel de grote schoonmaak maar het stof gaat terug liggen. Zo ervaar ik het toch. Ze verlossen je tijdelijk van nare herinneringen.

  Het blog deed dat ook. Maar het komt wel degelijk terug. Daarom ook dat ik denk dat mensen die naar een psychiater gaan ook herhaalsessies moeten inplannen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Niets menselijks is je vreemd hoor. We hebben daar al dan niet bewust allemaal last van. Veelal een stel verdrongen ervaringen of juist verlangen naar iets wat niet kwam. Ik kan boeken vol schrijven over dromen die me bezig hielden of houden maar toch vaak niet te duiden zijn. Optelsom van indrukken. Soms zijn ze spannend, dan weer angstaanjagend of frustrerend. Maar zelden realistisch…

  Geliked door 1 persoon

 5. Grote beer punt net, aan elkaar en de punt is . dus… dat helpt mij altijd om mijn eventuele rare dromen te ontwarren waar ze voor kunnen staan, en vaak klopt het ook nog, mits je symboliek snapt en kunt herleiden, durft te herleiden.

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. De dromen blijven aanwezig ook al weet je het niet meer…
  Geloof idd in verwerking van dingen die je meemaakt of gehad hebt.
  Fijner is als iemand hardop droomt kan je vertellen dat die heeft gedroomd…ook al weet hij het zelf niet meer…ha van de week nog gehad…valse baarden, valse snorren en pruiken.
  Degene die naast me lag wist van niks hihi
  Had wel een baard van een week waar ik commentaar op had gegeven.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Gelukkig herinner je de meeste dromen van een nacht niet.
  Maar ben het met je eens in je dromen kan het flink te keer gaan, niet altijd gebaseerd op de werkelijkheid.
  Daarom vinden sommige drugs zo fijn, zelf dromen opwekken.
  Nou die mogen van mij juist gestolen worden. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.