rouwen·telefoon

Over rouwen

Kun je van tevoren treuren, een soort reserve-rouw opslaan?
Het was een terloopse vraag waar je toch over gaat nadenken en wat je onder woorden wil brengen.
Het is zeer persoonlijk en er zijn waarschijnlijk veel antwoorden mogelijk,  dit is hoe ik het ervoer.

Op voorhand denken aan een lege stoel, dat lukt niet wanneer zorg en angst te groot zijn.
Afscheid nemen en samen het proces regelen, dat zou je als zodanig kunnen beschouwen maar dat is iets wezenlijk anders, afleiding, de patient  terwille zijn, een poging tot begrip.
Al weet je dat het einde nadert, toch dringt besef niet helemaal door.
Het echte gemis, het inzien dat iemand nooit meer terugkomt ondanks het wachten, dat laat zich pas voelen na de dood.
Dan pas kun je rouwen. —
Denk alsjeblieft niet dat ik hier ’n beetje zit te treuren, het onderwerp kwam ter sprake in een telefoongesprek.
Over Kerstmis  en vroeger en weet-je-nog-zonder-mondkapje, waar moet je het met familie anders over hebben in december, sowieso een tijd van terugdenken.
En over rouwen dus ook.
==

39 gedachten over “Over rouwen

 1. Mijn ervaring is dat er onbewust al een verwerking is als iemand lang ziek is. Ik heb het verschil gemerkt toen mijn nichtje van 13 onverwachts stierf, ruim een half jaar eerder was mijn man overleden nadat hij 10 maanden ziek was. Bij Ed ging het lange tijd goed, maar toch was het ernstig genoeg om toch te weten dat het fout kon aflopen….. toen het erger werd werd de kans op herstel steeds kleiner en op het laatst was ik blij voor hem dat het afgelopen was…… al die tijd was ik toch al dingen aan het verwerken. Toen mijn nichtje stierf had ik dat niet….. ik wist dat ze was overleden, maar toch dacht ik haar regelmatig te zien….. bij elk meisje met lang blond krullend haar dacht ik heel even “Daar is Christina”….. en meteen het besef dat het niet mogelijk was. Dat verschil komt denk ik echt doordat ik er bij Ed onbewust al rekening mee gehouden had. Of je dat al rouwen kan noemen weet ik niet, maar het komt er wel in de buurt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Rouw voelt rauw, het is een ontzettend diep gemis en verdriet. Het is niet te voorspellen hoe het verloopt en/of wanneer het weggaat of beter gaat of terugkomt. Voor mij is het het naarste gevoel/proces dat er is en ik wens het niemand toe. Helaas komen we er vroeg of laat niet van onderuit. Tenzij we onmenselijk zijn of vroeger doodgaan dan de ander die om ons zal rouwen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Klopt in deze tijd denken ook anders. Nu moet aantal houden bezoekers. Rutte komt weer morgen weer wat te vertellen. Kerst kan moeilijk mondkapje gaan dragen bij eten…. Mag eraf doen. Ik hoop volgende jaar beter word.En is moeilijk voor de mensen bij de kerst niet kunnen vieren. Er zijn aantal mensen overleden. Het is gemis en rouwen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik snap exact wat je bedoeld, wij hadden dat met mijn stiefvader, longkanker, en je weet dat er niets meer aan te doen is, wilde hij ook niet, laat mij maar leven nog voor zolang het mogelijk is zonder chemo en andere troep…. Dat was zijn wens, en je denkt, je verwerkt het alvast, je neemt alvast afscheid, niet wetende wanneer. Maar je weet dat het eraan zit te komen. Het punt is evengoed, dat de klap alsnog komt, dat je het je niet voor kunt stellen…. het daarna.

  je denkt van wel… en je geniet nog extra zelfs… eventueel… Dus ik snap het!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoewel we gelukkig alweer een tijdje geen last meer hadden van menselijk verscheiden, mochten we dat helaas wel meemaken met twee van onze jonge katten in de afgelopen jaren. En wisten we van te voren dat we op enig moment naar de slachtbank moesten voor dat definitieve afscheid. Vreselijk! En ik, horkenman pur sang, kon de tranen niet binnenhouden. Zwarte bladzijden. Zo ongelukkig, zo ongewenst, en dan die lege mandjes (2017 en 2018). Het was echt vreselijk. En nog doet het schrijven over me emotioneel worden. Onrechtvaardig, moeilijk te verwerken…..Laat dus staan als het een mens betreft die je lief hebt. Een van onze goede vrienden, een man met wie ik decennia lang heerlijk kon discussieren over wereldse zaken en zo meer, bleef in een operatie door complicaties. Op bezoek bij zijn weduwe, een vriendin voor het leven ook, vermeed ik de stoel waarin hij altijd zat. Nu neem ik er met een goed gevoel in plaats. Uit erkenning….maar het verlies is nog altijd een scherpe plek in de ziel…

  Geliked door 1 persoon

 6. Zij om wie ik rouwde zijn plots weggegaan. Zij om wie ik bang was zijn uiteindelijk genezen. Maar ik ervoer geen rouw op voorhand alleen de hoop dat het goed zou komen en de angst dat het dat niet zou doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je kunt er geen peil op trekken. Op voorhand lijkt me té moeilijk, alsof iemand al weg is.
   Maar anderen zien dat op hun manier, men doet en voelt wat voor zichzelf het meest geschikt is.

   Like

 7. Het rouwen kan pas na het eigenlijke afscheid maar voordien kan je jezelf wel voorbereiden op het rouwproces door beetje bij beetje afscheid te nemen en praktische beslommeringen vooraf te regelen. Zo denk ik erover.

  Geliked door 1 persoon

 8. Vooraf rouwen lukt niet echt, lijkt me. Je kunt in het optimale geval misschien afscheid van iemand nemen tijdens het leven, maar het gemis komt pas daarna. Dat gemis was na de dood van een vriendin van wie we afscheid hebben kunnen nemen niet minder dan na de onverwachte dood van een vriend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Enigszins voorbereiden, klinkt mooi.
   Ik kan alleen spreken voor mezelf en dat is dat die voorbereiding weliswaar nuttig is maar niet hetzelfde als rouwen. Je zou denken dat het een voorschot is op gewenning , toch voelde ik het niet zo. Maar misschien zou jij het heel anders ervaren.

   Like

   1. Natuurlijk komt het goed maar duurt een poos. Een dubbele lente, misschien.
    Het klopt zo’n beetje met de manier waarop ik het zelf meemaakte, bijna zeven jaar geleden. Het gemis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.