fatsoenlijk.

Een net oudje

Kind, dat is toch een leuke jongen? Ziet er keurig uit, netjes geknipt.
Wie had je bij je gister? Zo te zien een fatsoenlijk meisje, net gezin zeker?.
Waarom draag je die broek niet vaker, staat je zo keurig.
Zucht.
Complimenten als keurig en netjes deden me meteen naar boven vliegen om me te verkleden.
Fatsoenlijk, grrrrr. Vreselijk, afschuwelijk, ijselijk, dit soort woorden eindigen niet voor niets op -lijk: je wilde zo nog niet dood gevonden worden.
Het waren woorden die we associeerden met stijf en truttig, braaf. Fantasieloos en niks durvend. Een soort engel.
Hoewel ze zelf juist een vlotte vrouw was had ze liever volgzame dochters maar ja, vroeger waren ouders altijd bang voor onverhoedse zwangerschappen.
Dat begreep ik later.
Bij het volwassen worden veranderde ik niet echt. En nu ik oud ben nog steeds niet helemaal.
Maar er is verschil.
Afzakkende schoudershirtjes, zwarte mascara, te strakke rokjes met brede ceintuurs, vreemde kapsels, het is er niet meer bij.
In de spiegel zie ik een gewoon gemiddeld vrouwmens.
Ongeveer vijftig procent,  veertig misschien, maar zéker dertig procent van die nette dochter ben ik dan toch geworden. Uiteindelijk.
Jammer dat Moe het niet meer ziet.
==

29 gedachten over “Een net oudje

 1. Ja, vreemd is dat toch hé, dat een mens zo transformeert. Ook al neem je je voor niet zo te worden, je wordt het toch, en je mag nog blij zijn aan toe dat je het wordt.
  Ik las de titel te snel ‘een oud netje.’ Had ook gekund…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hahaha, het moest vooral niet braaf lijken! Ik was niet zo heel dwars, maar ik ging toch wel mijn eigen gang….. blijkbaar meestal binnen de grenzen van mijn moeder, want niet zo vaak had zij commentaar en ze gebruikte het woord keurig niet zo vaak….. eerder zei ze dan dat ik er leuk uitzag en dat klonk toch prettiger. Één keer was ze kwaad over mijn uiterlijk….. we zouden op vakantie gaan en ik wilde dat mijn haar er goed uitzag en had daarom ’s nachts krulspelden ingedaan…. maar er was iets misgegaan, maar haar reageerde niet zoals ik wilde…… toen ik beneden kwam bekeek mijn moeder mij en werd kwaad.,…ik zag er niet uit volgens haar en normaal zag ik er zo leuk uit en net nu we weg gingen met z’n drieën zag ik er zo raar uit. Ik werd woest, want ik had juist zo mijn best gedaan. Die vakantie begon echt verkeerd.
  Dit is de enige keer geweest dat het flink uit de hand liep, daardoor heb ik het ook zo goed onthouden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is leuk. En interessant ook. Ik denk dat met keurig bedoeld werd: onopvallend, gemiddeld inderdaad, niet aanstootgevend. En dat je op een zekere leeftijd de extravagantie voorbij bent en dan vanzelf onopvallend wordt, ook omdat je, maar nu praat ik voor mezelf, niet meer om modes geeft. Een verschil met vroeger is wel dat mensen toen vanaf een jaar of vijftig zo oud waren, in kleding, haardracht en ook gedrag. Dat is niet meer zo.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik revolteerde pas toen ik al getrouwd was, toen kreeg ik wel massa’s kritiek maar veegde er vierkant mijn voeten aan.

  Misschien ben ik nu ook wel een net oudje. Ik zie er in elk geval niet uit zoals de oudjes van vroeger.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja … , als je maar haar leven leeft … Ja, ik zelf ben nog steeds verbijsterd! Geeft niet met wat voor Zak je trouwt, als je maar braaf trouwt en dan zit haar taak erop … Nee, met deze trut is het nooit meer goed gekomen en zal het ook nooit meer gebeuren ook … Stel je voor zeg!!!
  Me vriendin Yvonne zou zeggen: “Friet! Als je haar maar goed zit.”
  Mensen, ze zien alleen maar je buitenkantje, dat je je van binnen niet meer dan een wrak voelt, zal ze een rot zorg zijn … Sterker nog!
  Bertje: “Laat maar! Ik snap hem al helemaal … ”
  Tante Friet: “Ja, lekker zeiken is me hobby, daarom blog ik ook … Kan alleen geen foto’s meer terug vinden, ben al zo dement als een deur van de sleur.” Every Body Happy? Gelukkig!
  Amsterdam, 23-11-2020 * http://www.friedabblog.wordpress.com *

  Geliked door 2 people

   1. Ja . . . , daar kom ik nu pas achter … Veel vrouwen … , heel erg veel vrouwen zelfs, die struikelen erover, dat mannen gewoon even naar de Wallen kunnen gaan. Niks mee! Gewoon even een avondje stappen en e moeten vooral doen, wat ze niet laten kunnen, hè … Alleen al: hoe de buren op je letten, daarover kan ik al een boek schrijven …
    Ik durf er Godverdomme nog niet eens over te schrijven … Oh, breek me bek niet open?!? Ik schut ze zo uit me mouw. Ja, ik heb er twee, kan je nagaan … Amsterdam, 24 november 2020

    Geliked door 1 persoon

 6. De katholieke achtergrond maakte al snel dat er keurig uitzien noodzaak was. Representatie in de banen die ik later uitvoerde deden de rest. Nooit slordig, nooit ongewassen, nooit stinkend naar iets akeligs. Later, ik was voor mijzelf begonnen, nam ik het uiterlijk over van creatievelingen. Reclamewereld vroeg niet om pak en das maar om casual en nul stropdassen of zwarte glimmende schoenen. Was best wennen. Gelukt intussen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.