vluchtelingen en migranten

Vluchtelingen en migranten, waar laat je ze.

Een ethisch probleem waarvoor geen oplossing is die alle mensen tevreden stemt.
Je zou kunnen stellen dat de aarde toegankelijk moet zijn voor iedereen, dat mensen overal mogen wonen.
Klinkt goed, je toont je menselijke hart, je deugt.
Daar tegenover staan mensen die het niet eerlijk vinden een paar stappen opzij te moeten doen voor nieuwkomers. Dat klinkt heel anders maar ze leggen het graag uit:.
Ons land -inclusief bevolking-  is ontgonnen en op maat gemaakt met wetten die daarvoor nodig waren en dat willen we zo houden. Slachtoffers moeten maar naar hun eigen buurlanden gaan, dat is bekender terrein voor ze.‘ Ze willen grenzen gesloten houden.
Daartussenin zijn mensen die bereid zijn vreemdelingen te ontvangen, slachtoffers en  migranten,  zolang deze bereid zijn zich aan te passen en dan wordt het lastig.  Passen waaraan? Kleding? Dagindeling? Taal? Gewoonten?

Aan de deugers heb je niets zolang ze alleen maar hard roepen.
Aan de weigeraars evenmin, ze zijn bang te moeten inleveren en wijzen alles af wat anders is, eigen volk/familie/dorp/stad staan voorop. Besef van geschiedenis lijkt voornamelijk te bestaan uit het behouden van tradities en verzuiling.
Aan de tussen-inners heb je misschien wel wat, als ze bereid zijn nieuwkomers te begeleiden en te leren zich staande te houden, of tenminste te accepteren als buren.
Over vooroordelen betr. huidskleur, afkomst en religie kan ik niets zeggen, ik vind het te pijnlijk.

Het is moeilijk, voor instromers en bewoners.
Goede wil dient van beide kanten te komen.
Het belangrijkste is taal.  Een heikel punt, bij menig helpdesker heb ik moeten afhaken wegens onverstaanbaarheid. Waarom bieden grote bedrijven niet doorlopend lessen aan hun personeel?  En thuis zelf pogingen doen is ook een mogelijkheid. Het kan, er zijn veel niet-Nederlanders die prima uit de voeten kunnen met spreken.
Gedrag is eveneens een lastig onderwerp. Het gaat in veel buurten goed  maar naar wat je hoort en leest is dat niet overal het geval, een naar punt voor alle partijen zijn de verschillende leefgewoonten. Woningcorporaties en gemeenten horen die op te lossen. Eventueel met coaches, met tolken, en blijvend contact. Maar ja, wanneer het met ‘eigen volk’ al moeizaam gaat zal het met vreemdelingen nog treuriger gaan.
Over één punt kan ik kort zijn:
criminelen horen in de gevangenis thuis, van welk land en afkomst dan ook.

Een ideale samenleving bestaat niet.
Die bestond vroeger niet, ook niet in de Gouden Eeuw. Dat zouden we eens moeten inzien.
Intussen doen we gewoon ons best, wij en zij.
==
Reacties mogen gerust maar ik ga niet in discussie.
Dit is mijn opvatting, dat is alles.
==

9 gedachten over “Vluchtelingen en migranten, waar laat je ze.

 1. Ik leer taal, cultuur, tradities en gewoonten aan de jonge (tussen 13 en 20 jaar jong) anderstalige nieuwkomers op mijn school. Vooral aan kinderen van vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, maar ook uit Roemenië, Polen, Macedonië, Kameroen, ….enz. Het is het fijnste publiek waar ik ooit mocht aan lesgeven. Ze komen uit benarde situaties en zijn enorm dankbaar en vooral heel menselijk. Ze zijn niet verwend door het leven. Een boefje zit er ook tussen, doch boefjes en vervelende dwarsliggers had ik vroeger nog meer in de niet-allochtone klassen. Verwend die kinderen van tegenwoordig, verwend, niet normaal… dit even terzijde. De taal van mijn buitenlandse jongeren gaat doorgaans met sprongen vooruit. Ik leer ook van hen. Vooral de dankbaarheid en het karakter om door te gaan zonder zeuren. De eeuwige glimlach. Ze zijn een verrijking in mijn leven. Aan hun huisvesting wordt gewerkt, soms zitten ze met het hele gezin in een te krappe studio. Schrijnende situaties. Maar ik hoop altijd dat ze mogen blijven. Er zitten vaak heel knappe koppen tussen en het is een plezier om hen vooruit te zien gaan. Ik kan nog lang doorgaan, maar kortweg hoop ik dat men deze mensen meer en beter kan huisvesten. In ieder geval toch de familie van mijn leerlingen want het zijn stuk voor stuk schatten van jongeren waarvan ik hoop dat ze hier verder kunnen ontwikkelen onder de beste omstandigheden. Dat verdient toch ieder mens.

  Geliked door 3 people

 2. Ik heb ook al een paar keer gedacht … maar neen liever niet. Je hebt meer lef dan ik. Ik wil de discussie namelijk helemaal niet voeren.

  Maar ik geef je helemaal gelijk.

  Like

 3. Ik zit er ergens tussenin. Ik vind dat je mensen niet in de kou kan laten staan, dat ze hulp nodig hebben, maar ik vind ook dat je niet onbeperkt binnen kan halen. Er zullen dus duidelijke regels moeten zijn en daar moet geen jaren over nagedacht worden. De taal vind ik wel belangrijk….. ook ik versta die helpdeskmedewerkers niet altijd…. en dat zijn dan nog mensen die echt hun best wel gedaan hebben, maar een slechte uitspraak hebben. In het dagelijks leven redden die het prima met de taal, maar aan de telefoon is het veel lastiger. Verder hoeven ze zich alleen aan te passen waar het echt belangrijk is. Kom je uit een land waar te laat komen juist goed is (ik noem maar wat) dan zal je je toch echt moeten aanpassen en op tijd komen (op school, op het werk)…. en zo kunnen er nog veel belangrijker dingen zijn. Maar tradities en kleding etc. …. zolang er geen dingen gebeuren die hier tegen de wet zijn vind ik het juist goed als ze eigen tradities behouden…. zo kunnen we dingen van elkaar leren. Dus voor het dagelijkse leven zullen vaak aanpassingen nodig zijn, maar ze hoeven echt niet al hun gebruiken over boord te gooien.
  Dit is niet bedoeld als discussie, dit is hoe ik er over denk…. als er reacties op komen ga ik er ook niet verder op in en als jij het wel als discussie ziet of verwacht dat er een discussie uit voortvloeit dan verwijder je dit maar. Geen probleem!

  Like

 4. Het voornaamste is dat we elkaar kunnen begrijpen. Nederlans leren is volgens mij een must voor die vluchtelingen. Ouderen onder hen zullen het moeilijk hebben om dit te leren, maar ze hebben hun jongeren nog die dit wel kunnen. Een cultuur of maatschappij is niet eeuwig. Veranderingen kunnen ook een verrijking zijn.

  Like

 5. Vluchtelingen moet je altijd helpen. Denk aan de Jezidi die door die vreselijk IS-sers op de meest vreselijke wijzen zijn gemarteld, vernederd, tot slaaf (in) gemaakt of erger. Mensen in de knel zeker ook. Maar ik zie weinig in hele stromen economische immigranten uit allerlei landen waar de situatie weliswaar niet rooskleurig, wel veilig is. Het is allemaal redelijk simpel; ons land kan 11 miljoen mensen aan. Geen 20 miljoen. Ons land is liberaal, maar wordt nu weer teruggetrokken naar hoe het 50 jaar geleden was. Vertrut, angstig voor de toorn van God (welke dan ook) monddood en vrouwen in een onderdrukte situatie. Uitstoot van stikstof? Is geen gevolg van luchtvaart, bouw of boerensector maar door de overbevolking. Leuk dat we onze grenzen open stelden maar alles heeft een grens. En die is allang bereikt. Ik heb het niet over technisch/organisatorische problemen als taal/cultuur/wonen/verkeer, maar zeker ook over de betaalbaarheid. Uit onderzoek bleek dat 80% van die immigranten na 5 jaar nog steeds aan de uitkeringen hangt. En daar is ons sociaal systeem niet op ingericht. Dat was bedoeld als vangnet voor de eigen bevolking. Als we dan zo nodig immigranten willen ontvangen, laat die uitkeringen dan weg. Geef geen gratis zorg meer en stop met opnemen in pensioensystemen van mensen die nooit premie betaalden/talen. Dan neemt de immigratie vanzelf af. En maken we ruimte voor hen die echt hulp behoeven. Jezidi bijvoorbeeld…

  Geliked door 1 persoon

 6. Discussie moet je niet voeren over dit onderwerp. Mijn mening is al heel lang hetzelfde. Mensen die vluchten uit een land door oorlog moet je opvangen maar niet dwingen zich aan te passen aan een cultuur en land die haaks staat op wat zij hebben meegekregen. Draai het eens om, zouden wij van geloof veranderen of ons aanpassen en een hoofddoek gaan dragen? Vang de mensen op, bouw een groot omheind gebied. Zorg dat er fatsoenlijke huizen staan ipv oude kazernes met allerlei problemen (ik heb met asielzoekers gewerkt en die kamers waren echt te klein). Biedt ze scholing op het terrein, een huis om deel ervan is een familie. Accepteer geen mensen uit landen die niet in oorlog zijn, meteen terug. Die mensen hoeven niet naar een advocaat te reizen, die zijn daar of komen daar. Ook doctoren en een klein ziekenhuis. Geld kan maar alleen bruikbaar in de winkels daar binnen. Bezoek mag, eruit niet. Eruit betekent enkele reis terug en geen geld toe. Irisscan, vingerafdrukken maar ook genoeg om daar te doen. Inclusief bioscoop. Geen taal leren, geen cultuur, na de oorlog ga je toch terug. Wel opleiding waar ze iets aan hebben. Het leven kan er doorgaan, trouwen en kinderen krijgen. Maar dat stuk grond is geen Nederland en die achtergrond krijgt niemand er.
  Ik heb met asielzoekers gewerkt en de meeste problemen die ontstonden hadden met huisvesting te maken. Syriërs zijn ontzettend vriendelijke mensen, dankbaar, niets dan mooie herinneringen. Maar met een heel verkeerd beeld naar Europa gekomen helaas. De problemen ontstonden toen er een bevolkingsgroep bijkwam die ordinair was, smerig omging met de gedeelde faciliteiten en hier kwamen omdat ze het beter wilde hebben tegenover mensen die gevlucht zijn omdat ze vanuit de school waar ze waren hun huis gebombardeerd zagen worden met hun gezin er nog in.
  Ik heb vreselijke dingen gezien maar kan ook meer dan genoeg mooie dingen vertellen. Ik belde de NS voor mensen (die waardeloze ov chipkaart ook!) en ik dat deed dat zo vaak dat de NS meteen opnam met ‘Hallo Liesbeth, voor wie bel je?’ Nou voor mezelf, mag dat ook? Niets dan dankbare mensen. Overigens heb ik liever dat de Syriers blijven en de probleemgevallen van andere groepen teruggestuurd worden juist omdat er zulke mooie, vriendelijke en intelligente mensen bij zitten. Ik zou met liefde een zooi van mijn buren inruilen voor ze!

  Like

 7. Het enige wat ik fijn zou vinden is dat de wereld en landen gewoon open zijn, zodat de mens, beter verdeeld kan worden, in feite, als het zou kunnen, zou ik bijv. zelf vertrekken naar elders. Naar een ander land, niet eens zover weg, wel nar daar waar ruimte is….

  X

  Like

 8. Ik begrijp het ook allemaal niet … Het zijn géén steden meer die emigreren, maar landen, hele continenten gaan de oceaan over … Wat moeten wij met al die Africanen? “Het zijn geluk zoekers.” Ja, dan kunnen ze beter thuis blijven, dacht ik . . .
  Stel je eens voor, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog, de algehele Nederlandse bevolking naar Engeland was gevlucht? De Moffen hadden ons zo-wie-zo allemaal uitgeroeid, daar niet van … Ja, de Engelse zagen ons al aankomen, hè … Willemientje was oké, maar meer ook niet, hè …
  En dan al die ziektes en virussen die ze ook allemaal met zich mee slepen. Ja, vooral soa’s … Iedereen probeert een klein beetje gelukkig te zijn: WIJ OOK!!! * Amsterdam, 19 – 11 – 2020 * OPROTTEN!!! * http://www.friedabblog.wordpress.com * Hoezo? Hebben wij géén gele hesjes en kom maar lekker binnen met je knecht? Zeikers . . .

  Like

Reacties zijn gesloten.