taal

Lange woorden

Het langste Nederlandse woord
Lang geleden dachten we aan locomokipkachelfantje maar dat werd niet geaccepteerd door de juf, zal een uitgeverij het waarschijnlijk ook niet doen.
De voorbeelden in het boek zijn geschikt voor Galgje, kent iemand het spel? Daar kreeg  je  ook van  die samengestelde woorden die je net zo lang kon maken als je wilde.  Dat ligt aan de spelregels die je kunt aanpassen.
Vermakelijk was een serieuze broer die prompt protesteerde:  ‘er bestaat geen tafelpotenzaagmachineassistente. In de werkplaats van N hebben ze dat ook niet….’
Uiteraard weerspraken we het met vuur en plakten er nog een stukje aan, -bureau, bijvoorbeeld.
Echt een spel dat je moet doen met iemand die het te ernstig neemt.
Voor de discussies alleen al, net als bij scrabble maar dan spannender. En het leerzame boek erbij. ☻
=

28 gedachten over “Lange woorden

 1. Met Scrabble waren de regels bij ons strenger dan de echte regels. Kan zijn dat dat kwam omdat wij het echte Scrabble niet hadden….. misschien een voorloper of namaak, ik weet het niet. Het was van Jumbo en heette Boardscript…. de jokers waren olifantjes. Het kan zijn dat de regels daarvan iets strenger waren. Bij ons mochten geen vervoegingen van werkwoorden en geen afkortingen. We maakten wel een paar uitzonderingen, vooral voor buitenlandse woorden, anders was de q niet weg te leggen.
  Toen het spel erg oud werd kochten we Scrabble en hielden onze regels….. een joker bleven we een olifantje noemen. De woorden moesten wel in van Dale staan, tenzij het één van de uitzonderingen was.
  We verzonnen wel van alles….. azijnfles werd steeds langer gemaakt en werd azijnflessenkurkenkastje, maar volgens mij paste dat niet op het bord….. en het werd niet goedgekeurd, maar we kregen van dat soort woorden wel de slappe lach.
  Het langste Nederlandse woord vind ik nog een saai woord ook, ik vind de tafelpotenzaagmachineassistente veeeeel leuker!.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was een van de vele woorden die je maakte, zoiets als het azijnflessenkurkekastje, een fraaie. 🙂 Ik kende alleen Scrabble.
   We hadden van Galgje geen spel, per persoon een vel papier en een potlood.

   Like

 2. ik hou ook van lange zinnen maar de meeste mensen raken de draad kwijt en dan klopt de zin niet meer. En dát is dan juist de uitdaging: een lange zin die wel klopt. Ik hou ook zo van taalgrapjes die niet als taalgrapje bedoeld zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Lange zinnen, Duitse en Italiaanse schrijvers kunnen er wat van. Daar raak je vanzelf de draard kwijt.
   Hier ging het over lange woorden. Geen echt bestaande maar zelf samenstellen.

   Like

 3. Scrabble speel ik wel graag, maar dan liefst zonder het groene boekje. Dat lag vroeger bij ons thuis gegarandeerd naast het scrabblebord.

  pske: ik snap niet waarom jouw logje nu pas in mijn reader komt. Ik heb het wel al meer ondervonden dat het nogal laat komt, maar dit is écht er over! Sabotage!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.