bang

Met blote biene naar bed!

Ach ach, wat waren ze toch simpel, die ouwe opa’s.
Een straf, noemden ze dit en kleintjes liepen er in.
De Tientonen, ook zoiets. Die zaten in de sloot onder het kroos en konden je pakken. (tonen was Hollands voor tenen).
Pas op voor de bed-uul, hoorde ik een Brabantse vriendin haar kinderen waarschuwen, toen al oubollig.
Tja.
Hier dacht ik aan toen we spraken over een andere herinnering, van een kennisje dat haar kind  dreigde: beter je best doen of je hoeft nooit meer naar de tandarts, ik sla ze er allemaal uit.
Nounou, dat kwam hard aan, we wisten niets te zeggen en vonden het keihard. Tot we het kind zagen grijnzen, het lachte de moeder finaal uit.
We zuchtten van opluchting.
_
Tijden veranderen.
Ik weet niet of kinderen nog steeds vermaand worden met fictieve engerds, het zal in dat geval iets zijn uit de E-sectie.  Een muilworm met grote tanden, creeps die je Instagram leeghalen, valse lurkers, ik roep maar wat.
Of wordt er teruggegrepen op Sinterklaas en zijn Pieten?
=

28 gedachten over “Met blote biene naar bed!

 1. Wij werden ook gedreigd met die blote benen. Ik heb dat nooit begrepen. Dat moest altijd toch al? Zeker ’s zomers als de pyjama niet aan hoefde. Bij ons thuis woonde in de kelder Stientje. Dat ze boosaardig was geloof ik niet. Dat ze met rust gelaten moest worden geloofde ik wel. Het vreemde was dat Stientje in de Kelder altijd met ons mee verhuisde. Op den duur vroegen we als er weer eens verkast moest worden: Hebben we Stientje? Ook toen ze allang niet meer nodig was ons uit de buurt van het diepe gat te houden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hadden Pier Klot, een gemene man die langs zou komen om stoute kinderen mee te nemen in een grote zak…
  Nu is het pedagogisch niet meer verantwoord om ze als stok achter de deur te houden en schiet men door in de andere richting. Er zijn nu veel ouders die schrik hebben van hun kinderen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier zat Haantjepik in de sloot om ons te grijpen als we te dichtbij het water kwamen….overigens gebruikten mijn ouders Haantjepik niet, maar ik hoorde het regelmatig bij anderen. Mijn vader zijn wel dat ik met blote voeten naar bed moest, maar dat ging dan altijd om iets onbenulligs en hij lachte erbij, dus het klonk nooit dreigend,,,,, het was meer een plagerijtje.
  Sint en Piet worden nog steeds gebruikt….. Er is geen roe meer en naar Spanje worden ze ook niet meer meegenomen. Daar komen veel kinderen toch regelmatig, dus dan zeggen ze waarschijnlijk ‘Dag pap en mam, tot van de zomer!’ Spanje is geen schrikbeeld meer van een onbekend ver oord. Nu is het meer dat ze niks in hun schoen krijgen als ze stout zijn, Dat laatste heb ik ook wel eens gebruikt…… ik had Zwarte Piet in de buurt gezien en die hoorde alles.

  Om kleine kinderen weg te houden bij het water kan Haantjepik helpen, maar het zal niet bij alle kinderen werken. Ik denk dat het niet de ideale oplossing is. Kinderen krijgen nu al jong zwemles en worden vaak als peuter al watervrij gemaakt, waardoor er minder paniek is als ze erin vallen. Ze weten nu wel beter hoe het kan zijn als je erin valt. Toen ik net bij het zwembad werkte waren er veel meer kinderen met watervrees dan nu.

  Geliked door 1 persoon

  1. Aan de waterkant zal maar één ding helpen: kleintjes aam de hand houden en opletten.Of ze vastbinden.Dat heb ik wel eens gezien, een peuter met een lang touw om het middel zodat het niet naar de straat kon.

   Like

   1. Soms is dat gewoon de beste oplossing! Met kinderen moet je soms ogen van voor en van achteren hebben….. en het kan snel mis gaan. Maar zelfs al let je nog zo op….. met je ogen knipperen kan al genoeg zijn helaas.

    Geliked door 1 persoon

 4. Bij ons thuis hadden ze geen boze engerds nodig, denk ik.

  Al mochten wij niet in een bos komen, daar zou een slingerawieël komen. Als ik het nu overdenk bedoelde ze een man met slechte bedoelingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Slingerawieël. Op de uitspraak moet ik oefenen. Betekent het iets? Een slingeraap in het struweel? 😀
   Hoe komen opvoeders op zoiets, maar ja, als het kind maar bang genoeg is om te gehoorzamen, dan helpt het.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wij waren als katholieke kinderen aardig gedwee. Op school werd nog echt fysiek uitgedeeld en als we thuis iets uithaalden was mijn moeder als snel met haar verwijzing dat als ze wat we hadden geflikt bij onze leasepa zou terecht komen hij zijn stevige handen wel eens kon gebruiken voor wat correctief geweld. Gelukkig was de man niet zo gewelddadig, maar toch waren we er aardig huiverig voor….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.