windmolens

Over windmolens van nu

Wat ik niet goed begrijp is waarom mensen tegen moderne windmolens zijn. Ik krijg de indruk dat men blijft hangen in het idee van dat ze het niet halen bij de molens van vroeger. ‘Toen molens nog Hollands waren’.
Je kunt er aan wennen maar niet iedereen wil dat.
— Ze storen het landschap en skyline.
Dat deden alle bouwsels die mensen neerzetten, bekend was de aversie tegen het CS in Amsterdam
— De oude, die waren pas mooi.
Ja, opa’s oude klompen ook, bezienswaardigheden die je koestert. Als in een museum.
— Te groot en dominant.
Ja, en statig, daardoor halen ze een saai landschap op.

Zo kan ik nog even doorgaan.
Ik zie ze als sculpturen.
Bedrieglijk eenvoudig, geen afleidende ornamenten, een skyline wordt spannend, draaiend lijken ze  rustgevend.
Lawaai en slagschaduw zijn onderdelen die erbij horen, net als bij de grote molens van vroeger.
Al met al: prachtig.
Dat ze in grote hoeveelheden ietwat luguber ogen, alsof ze een eigen leven leiden is een fantasietje.
Als ik verstand had van kunst zou ik ze als zodanig  benoemen.
=

28 gedachten over “Over windmolens van nu

 1. Helemaal mee eens…..ik verbaas mij er ook steeds over. Ik snap nog wel dat iemand het niet in de achtertuin wil (tenzij de achtertuin heel groot is), maar ik vind het echt niet storend om te zien…… ik vind ze indrukwekkend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Men wil veranderen, maar echt Hollands niet in mijn achtertuin.
  Net als je eigen straatje schoon houden en de vuilnis op straat gooien.
  Gelukkig heeft men nooit geklaagd toen het concertgebouw in Amsterdam werd gebouwd, niet omdat men de waarde niet kon waarderen, maar omdat het ver van de stad in het weiland werd gebouwd. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. De enorme windturbines van tegenwoordig vind ik bepaald geen verrijking van het landschap. Maar zo lang ik niet onder de slagschaduw van zo’n ding zit, kan ik er prima mee leven. Ik zie liever één windturbine in een weiland staan dan dat een weiland van voor tot achter vol ligt met zonnepanelen.

  Geliked door 1 persoon

 4. 12 jaar geleden met de trein van Amsterdam naar Berlijn. Onderweg kom je regelmatig grote windmolenparken tegen. Op een gegeven moment stonden we tussen 2 stations eventjes stil (geen idee waarom), maar het was vlakbij een windmolen park. En tot onze verbazing draaiden alle molens exact gelijk met hun wieken! Dat was een mooi gezicht! T was ergens jammer dat we verder reden want ik had best wel willen zien hoe lang ze exact gelijk met hun wieken bleven draaien.
  Hoe schoon zijn we trouwens bezig met windmolens! Onze voorouders wisten allang dat wind een gratis gift van de natuur is!

  Geliked door 1 persoon

  1. Een achtertuintje van postzegelformaat.😂
   Ik hoor vrij vaak dat men een hekel aan die dingen heeft. Staat iedereen vrij natuurlijk maar niet iedereen heeft een geldig reden anders dan dat de oude veel mooier waren. Tja.

   Like

 5. De oude molens waren een toonbeeld van bijna Middeleeuwse techniek. We maalden er graan mee, persten olie, maar vooral maalden we de meren en moerassen leeg waardoor ons polderlandschap ontstond. Zeer nuttig dingen die voor de uitvinding van de stoommachine de top van onze technologie verbeeldden. Veel van die bouwsels bestaan nog steeds, bepalen een dorpsgezicht en kunnen zelfs nu nog functioneren. De moderne molens zijn ondingen. Ontsieren het landschap of de horizon bij zee. Ze gaan technisch tien jaar mee. Zijn veel stuk, draaien niet op wind maar op subsidie, en de bladen zijn bij ontmanteling niet te recyclen. Daarbij is het netto rendement gewoon heel laag. Ga er ook eens onder staan als die dingen draaien. Luister naar het slaggeluid van die bladen. Vreselijk! Ik zie er niks moois in. Terwijl ik wel van de moderne technologie ben….Maar die dingen? Nee…

  Like

  1. Het gaat mij om de schoonheid van die dingen. Maar ja, de vergelijking met antiek geeft een andere blik.
   Het nut van de oude molens ontken ik niet. Ze waren van een andere tijd, de Middeleeuwen zijn al redelijk lang geleden. Dat hier en daar nog een molen draait is prima hoor maar kun je spreken van een belangrijk rendement?
   De technologie van nu is niet zonder meer af te branden, geleerden spreken elkaar tegen.

   Like

 6. Wat je mooi of lelijk vindt is heel persoonlijk. Zelf zie ik liever windmolens dan zonnepanelen, dat draaien van die wieken heeft iets hypnotiserend. Maar ze zouden kunstzinniger zijn als ze in vrolijke kleuren geschilderd zouden worden. Waar zitten die graffiti-artiesten! 😉

  Ik heb er nog nooit dicht genoeg bij gestaan om het geluid te horen. Ik kan me wel voorstellen dat het niet fijn is om dat lawaai vlak bij je huis te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je weet wat ze zeggen: beauty is in the eyes of the beholder.
   Zonnepanelen vind ik uitgesproken lelijk, vooral die velden vol. Maar men is bezig met het uiterlijk ervan, misschien wordt het wat.

   Like

 7. Toen de nu oude molens kwamen, waren de mensen er ook niet blij mee, ik zie het als hetzelfde, soms zie ik nu, of met regelmaat zelfs, zie ik ze beiden in vizier achter elkaar staan, oud met nieuw, en dat blijft bijzonder om te zien trouwens. 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.