Heilige boeken

Voor me ligt een boek met interessante teksten.
Het is oud, bevat grote  namen, verhaalt van oorlogen, geschiedkundig belangrijke gebeurtenissen.
Er staan doordachte wijsheden in, toch kan ik er nooit toe komen het helemaal te lezen.
Het oude testament.
Een pocketuitgave uit 1954.
Ook de bijbel in grotere vorm, erfstuk van thuis, kijk ik nooit in. Een stuk of wat verhalen zijn me bekend, namen ook, dus waarom zou ik.

Wat wekte mijn weerzin?
Het zal de tijd geweest zijn. Een jaren-vijftigmoraal waar door de kerken een verstikkende saus overheen werd gegoten van god en gebod. We haalden er de neus voor op, zuchtten bij de zoveelste verplichte biecht en brave jeugdboeken.
Niet gek dat een paar jaar later de kerken leegliepen en tegelijkertijd de interesse in  bijbel verdween.
Pastoor kon de pip krijgen en zijn kerk erbij.
Zo ongeveer was de stemming in ons kringetje.
Maar ik moet wel toegeven dat er best spannende dingen in de bijbel stonden, Jonas in de Walvis vond ik een knap staaltje toverij en het hoofd van Johannes op een dienblad was adembenemend.
Daar kon Dracula nog wat van leren.
==

38 gedachten over “Heilige boeken

  1. Ik las het OT wel helemaal, pocket zou ik het niet noemen maar zo een beetje tussenin.

    Ik las en interpreteerde. Juist of niet juist daar zat/zit ik niet mee.

    En die martelaars vond ik maar zozo. Welke meerwaarde kreeg hun geloof daardoor.

    Al bij al afwisselende lectuur … van lang geleden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Uit jezelf of op school? Dan heb je veel kennis vergaard.
      Ik leerde, als het dan toch moest, liever over het NT. D e parabels kregen we in een begrijpelijke vorm opgediend. Dat scheelde.

      Like

      1. In de lagere school kregen we “Gewijde Geschiedenis”. Dat ging over het OT.

        Het NT kwam ook aan bod maar gewoon in de godsdienstles.

        Verder kregen we ook nog “Liturgie” over het kerkgebeuren.

        En dat allemaal al op mijn tiende, ik ging dan ook bij de nonnen naar school.

        Later kreeg ik van de onderpastoor dat OT. Ik heb dat dan maar gelezen en merkte dat die OT’ers alles behalve heilig waren en dat de nonnen toch maar mooi een gekuiste versie hadden gegeven.

        Geliked door 1 persoon

        1. Zo jong al. Dan heb je al vroeg leren nadenken, veel waard als het maar niet zo eenzijdig gericht was.
          Wij hadden ook nonnen, maar ik vermoed dat het ze niet gelukt zou zijn zo diep te indoctrineren, ik denk dat de aanwezigheid van een paar andere scholen (christelijk en openbaar) het ze lastig maakte. Nederland was niet overwegend katholiek behalve Branbant en Limburg.

          Like

  2. Het was te dwingend en te ouderwets denk ik, dat verstikt.
    Bij ons thuis was het veel losser…… ik ging wel naar de zondagschool, maar eerlijk gezegd heb ik maar weinig onthouden.
    Nu heb ik de bijbel voor dummies…… nog niet veel in gelezen, maar het leest een stuk prettiger.

    Geliked door 1 persoon

    1. Proest. 😀 zo begon ik aan Internet.
      Thuis waren we niet streng maar de Lagere School was, tot de vierde klas, een en al kerk, braafheid en heiligenplaatjes voor een goed punt. Terwijl de nozems al in aantocht waren, je begrijpt…

      Like

      1. Internet hahahah….bijna hetzelfde!
        Ik zat op een openbare school waar 1x per week de dominee les gaf. Mijn vader was voor iedereen hetzelfde, niet allemaal naar een aparte school vanwege het geloof.
        Op school was het dus ook niet streng….. dat scheelt. Ik ben niet echt gelovig, maar zeker niet ongelovig…. ik hang er een beetje tussenin. Geloof niet alles letterlijk en weet soms zelf niet wat ik geloof, maar laat het ook niet echt vallen… er zit nog wel iets….. het sluimert. Alle kans dat ik in moeilijke tijden er toch weer meer mee bezig ben.

        Geliked door 1 persoon

  3. Niet gelovig als ik ben, maar wel een lezer, heb ik graag de mensen geloofd die zeiden dat het oude testament literair interessant is. Ik heb ooit eens een college gevolg over mythen en mythologieën, en daar heb ik geleerd dat een groot deel van de verhalen in het oude testament ook verteld worden in andere en vaak ook oudere geschriften. Die mythen zijn de moeite waard. Maar van de verhalen die ik dan daadwerkelijk gelezen heb is me geen grote literaire waarde bijgebleven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Literair? Dat zag ik er niet in maar ben niet letterkundig onderlegd. De waarde zit waarschijnlijk in de leeftijd van de geschriften.
      Inderdaad overlappen veel verhalen elkaar, ook kom je dezelfde namen tegen in de grote drie, Joods, Islam en Christen. Het moet interessant zijn te onderzoeken hoe het ooit was en waarom de religies zich afsplitsten.

      Geliked door 1 persoon

  4. Nooit gelezen, maar heel mijn leven op de katholieke nonnenschool godsdienstles genoten. Vooral van de Bijbelse verhalen kon ik best genieten, wonderbaarlijke sprookjes zoals de vermenigvuldiging van de broden en vissen, de lamme die weer kon lopen, en niet te vergeten het verhaal van Mozes die de Rode Zee deed splijten. Stuk voor stuk fantastische verhalen! Die verhalen zijn ook het enige wat mij is bijgebleven van het vak katholieke godsdienst.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar zeg je wat. De protestanten lazen andere dingen dan de roomsen en de Jehova’s kwamen je persoonlijk vertellen wat er mis was met die van de anderen. Veel twistgesprekken waarin niemnd toegaf.
      De verjaardagen waarop ouders, ooms, tantes, grootouders elkaar in de haren vlogen, waren veelzeggend. 😀 Nog erger dan over de politiek.

      Like

  5. Ik kan er niet over meepraten, want ik ben niet met den bijbel opgegroeid. Het godsdienstonderwijs stelde op de lagere school niet veel voor. Het was wekelijks vaak wel een gezellig uurtje, maar dat had dan vooral te maken met de manier waarop de leraar verhalen uit verschillende culturen en geloven vertelde.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik heb de Bijbel een paar jaar geleden van begin tot einde uitgelezen. Achter elkaar. Rotboek met hier en daar een aardig stukje. De kerk heeft me nooit zo kunnen boeien hooguit vanuit architectonisch opzicht. Later heb ik een nieuwe bijbel gekocht met de planning steeds een stukje te lezen wat ik verzaak. Ik ben wel van mening dat we best wat kennis van de geloven mogen hebben en wandel dan ook graag door Orientalis in Heilig Landstichting.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar ben ik nooit geweest maar het lijkt me boeiend.
      De bijbel, dat is voor ieder verschillend.Het boek is geschreven in een tijd met ander waarden.
      Af en toe een stukje, een vergelijking, een psalm, met een paar mensen overdenken. Misschien zou de wel aardig zijn.

      Like

  7. Streng katholiek onderwijs, het is mij zeer bekend. Broeders op school tot mijn 14e! Verplichte kerkgang. Bijbel was katechismus, de verhalen vooral mooi rond het lijden van Christus of dat sprekende braambos bij Mozes. De tien geboden een aardig uitgangspunt voor een wat beter leven. Zouden meer mensen moeten doen…. Maar d e kerk na mijn 14e links laten liggen. Het was genoeg geweest. De indoctrinatie had genoeg gewerkt. Dubbele moraal ook gezien en ervaren, gelukkig nooit die van de erge soort die sommigen meemaakten in die periode. Er werd gedrild, geslagen, streng opgetreden. Discipline. Veel aan gehad. En qua scholing weinig mis mee. Alleen dat stomme godsdienstgedoe….

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik heb ook op katholieke scholen gezeten. Die doen meer aan het nieuwe testament dan het oude.
    Ik blijf het prachtige boeken vinden. Ik geloof niet, maar lees nog graag af en toe een stukkie. Vooral het OT.

    Btw wat is het hier prachtig geworden.

    Geliked door 1 persoon

  9. Door de schilderijen van Rembrandtzoon van Rijn, geboren in Leiden 1606 dacht ik (even googelen!) kwam ik met de bijbel in contact. Van huis uit was ik roomser dan de Paus zelf en toen ik op me vijftiende uit het Schippersinternaat kwam, vond ik dat ik genoeg op me knieën had gelegen: iedere ochtend vroeg naar de heilig mis en `s middags om 16.00 uur … het lof. Zondags idem dito … , want het was in een nonnenklooster. Dus, als de zuster neerknielde moesten wij dat ook … Nee, we kregen er helemaal géén tekst en uitleg bij … Nergens bij …
    Nu, ben ik alleen nog maar rooms katholiek op kerstnacht, dan ga ik naar de basiliek van de Heilige Sint Nicolaas op de Prins Hendrikkade 72, voor de Wallen. Hij was in 1880 gebouw en Sint-Nicolaas is de beschermheilige van de stad Amsterdam … Ja …
    Dus, van dat hele Zwarte Pietengezeik word ik ook kotsmisselijk! Geef ze in Godsnaam gelijk, dan ben je van dat gezeur-gezanik & gezeik ook af … We moeten alles pikken & slikken, doen ons best, om door hun brillen te loeren, ook al zien we geen lor … We zeggen “SORRY!!! VOOR HET SLAVENRIJ VERLEDEN VAN DE VOC!” Hadden de Antwerpenaren niet moeten doen, maar het waren toen ruige tijden, onder het bewind van Janzoon Pieter Coen, die had het niet moeten doen …
    Dat Sint Nicolaas met zijn zwarte pieten bij Amsterdam hoort, wil er niet in … Ja, wat nou … , hè … , wanneer je uit Lutjebroek komt, vertel dat dan maar aan je halfbloedjes, want je kleindochter viel als een blok voor zo`n zwarte pooier en werd er meerdere keren nog graag zwanger van ook … Na haar veertigste kon ze van haar Zwarte Pooier, Piet dan, wat jij wil … , een trap na krijgen.
    Ja, alleen die vatten ze … Amsterdam, 10-10-2020, 17.40 uur … * http://www.friedabblog.wordpress.com *

    Geliked door 1 persoon

    1. Ach, zwarte piet, als de mensen begrepen hoe hij in Klaas’ dienst kwam zouden ze hem allang overboord hebben gegooid, als traditie , natuurlijk niet als mens. Je zou denken dat iedereen dat onderhand wist.

      Like

  10. Basiliek Sint Nicolaas op de Prins Hendrikkade 73, tegenover het Centraal Station was gebouwd in 1885 tot 1887 (even googelen)!
    Als ik er kom, geeft het toch een gevoel van thuis komen, ook al ga ik niet naar de communie … Nee, dan moet ik eerst biechten, zodat Jezus in een rein zieltje komt en daar is géén beginnen meer aan: éénenzestig jaar niet gebiecht … Ik kan de gebedjes niet eens meer, die daarbij moet op reutelen-teutelen-totelen-en-tuttebellen … , amen.
    Amsterdam, 10-10-2020, 18.20 uur … * http://www.friedabblog.wordpress.com *

    Geliked door 1 persoon

  11. Het gevoel van thuis komen heb ik niet, wel iets sereens. Dat zal de geur van heiligheid zijn die je verwachtte.
    In onze klas ging de grap dat je bleekwater kon drinken om een reine ziel te krijgen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.