Anoniem?

De envelop voor Goede Doelen lag op de mat. Je kunt geven wat je wilt en zelf bepalen aan wie, alles anoniem.
Prompt dacht ik terug aan een smakelijk -of onsmakelijk, oordeel zelf- voorval.

Ongeveer 35 jaar geleden kwam ik bij een  man die behoorlijk kwaad was. Hij wees naar de tafel waarop zijn  portemonnee lag, een hoopje kleingeld, lichtbruin papieren zakje en de telefoon.
‘Kijk, vrouwke B,’  begon hij, ‘die uitgekookte pastoor, om zogenaamde anonieme giften bedelen maar wel willen weten  hoeveel iedereen geeft.’ Hij hield het envelopje op en wees. Inderdaad stond er op de binnenflap, klein maar duidelijk leesbaar, een nummer. ‘Slimme pastoor,’ reageerde ik.
‘Hij heeft een lijst met nummers en namen, de smeerlap, ik vroeg het aan P. Die wist het al lang, onze pastoor is op de centen, zei hij.’
Verbolgen rommelde hij door het kleingeld. ‘Ik zal hem vatten, hij krijgt alleen centen en stuivers.’
Al met al was het niet veel meer dan een gulden aan kopergeld, ik legde er ook wat bij zodat er ongeveer fl 1.50 in het zakje terecht kwam. Het getal kraste hij door.
‘Dat zal hem tegenvallen’. Wraakzuchtig draaide hij er een dubbel strak plakbandje omheen.
Graag had ik de ontknoping meegemaakt. Het zat er niet in, de man overleed. Misschien gaf de pastoor hem  van die anderhalve gulden een extra gebed mee.
==
Al eerder ondervonden we dat de pastoor in een klein plaatsje de baas was maar in de jaren tachtig verwachtte je het niet meer.
Later hoorde ik vaker van genummerde ‘anonieme’ zakjes, het zal in meer armere  parochies en gemeentes zijn voorgekomen.
Maar ach, ik geloofde toch al niet meer.
=
Ter verduidelijking:
Het goede Doelenfonds is wèl anoniem.
=====

34 gedachten over “Anoniem?

  1. Vervelend was denk ik het stiekeme. Genummerde anonimiteit. Ik vraag me met TaaltuinzZuid wel af wat het nut ervan was. Kreeg je als gulle gever een extra grote hostie? (Of eentje met suiker!) Of was het doortrapter. Dat iedereen wel van dat nummer wist en dus ook dat de pastoor kon zien wat je gedoneerd had, en dat je dan toch maar een extra guldentje in het zakje stopte. Behalve die man van het kleingeld dan.

    Geliked door 2 people

  2. De jaarlijkse kerkbalans hebben we hier ook, maar die is niet anoniem.
    Ik geef, omdat er nou eenmaal geld nodig is, maar het is een klein bedrag, omdat ik het zelf ook nodig heb! Als ze er niet tevreden mee zijn kunnen ze ophoepelen, dan krijgen ze helemaal niks.
    Dat wordt ook altijd opgehaald (het briefje, niet het geld), maar meestal breng ik het zelf even weg…. dat vind ik handiger omdat ik natuurlijk niet altijd thuis ben….. en om nou iemand meerdere keren te laten komen terwijl ik het zo bij die mensen in de brievenbus kan gooien…..
    Niet anoniem…en die envelop zit een formulier waarop ik invul hoeveel ik wil geven en wanneer…. op de buitenkant….jawel…. een nummer! Weten ze in elk geval bij wie het niet meer opgehaald hoeft te worden.
    Alle overige collectes van de kerk (via de brievenbus) doe ik niet aan mee….. 1x per jaar is genoeg!

    Geliked door 1 persoon

      1. Voor hun denk ik makkelijker uit te zoeken…… en op de envelop omdat hij dan weet dat hij niet bij mij hoeft op te halen….. en ook overzichtelijk wat hij binnen heeft, want een vergissing is snel gemaakt als er niks op staat. Sommige mensen zijn nooit thuis, dus moeten ze vaak terug komen. Degene die het ophaalt maakt het niet open, dus dan is dat nummer handig.

        Like

  3. Ik snap hier helemaal niets van, maar ja… wij zijn ook niet kerks… het enige wat ik weet, is dat weleens mee ben geweest, het collecte zakje voorbij kwam, maar daar geen envelop of briefjes in… ja geld briefjes eventueel..

    x

    Geliked door 1 persoon

  4. Ja, zo gaat het anoniem is niet zo anoniem, toen niet en nu niet.
    Zou meneer pastoor beter zijn best doen voor wie een grotere gift geven?
    Zo krijg je wel eens anonieme enquêtes toegestuurd via de post en die vul ik niet altijd in.
    Krijg je geheid na een tijdje een brief of je de anonieme enquête wilt invullen. Hans

    Geliked door 1 persoon

  5. “goede doelen enveloppe”voor het eerst dat ik daar van hoor…

    vroeger gaf ik wel giften bv ter gelegenheid van de aardbeving ramp in Haïti

    bekende internationale verenigen zouden er onder meer seksfeestjes mee georganiseerd hebben…

    bij mij vangen ze nu bot

    Geliked door 1 persoon

    1. Het was een actie van de kerk die met nummers werkte. Het Goede Doelen fonds is wel anoniem,
      Toch heb ik er een hekel aan, aan de dwingelandij die eruit spreekt. Ik prefereer een collectebus.

      Like

  6. Het enige goede doel is degene waar je het geld in de hand stopt. Google maar eens wat die directeuren verdienen ik geef alleen aan goede doelend ie ik kan zien en dat betekent dat ik een tank benzine geef aan een kankerpatient die een eind moet rijden naar een ziekenhuis of meebetaal aan iets anders.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.