gewoonte/verslaving

Gewoonte of verslaving?

Eén kopje koffie!
Een vast patroon hebben in eten, drinken en gedrag.
Lijken mij gewoontes, toch laten mensen ze niet makkelijk los. Zozeer kan iemand verknocht zijn aan gewende patronen dat ze op een verslaving lijken.
Maar ze zijn aan en af te leren zonder ziek te worden of psychische hulp. Misschien met moeite maar het is mogelijk.
Tussen gewoonte en verslaving echter zitten zaken die me al een beetje verslavend toe schijnen. Het extra toetje of koekje dat na een week gebruikelijk is, meer en nòg meer kilometers maken bij het hardlopen, dat laatste biertje (‘om het af te leren‘) terwijl er al genoeg gedronken is.
Daarover kletsten we.  Als volleerde psychiaters, en passant een slok en een hap  nemend. Het koffielied paste er niet bij maar we herinnerden ons dat het populair was in een bar. Of all places.
We kwamen er niet uit, we hielden het gezellig.
==

31 gedachten over “Gewoonte of verslaving?

 1. Gewoonte en verslaving kunnen zeker dicht bij elkaar liggen en een gewoonte zou zomaar een verslaving kunnen worden.
  Soms doe je dingen uit gewoonte zonder het zelf door te hebben, maar is het niet dwangmatig. Zodra het dwangmatig wordt is het uitkijken…… nou ja, hangt er vanaf waar het om gaat natuurlijk, als het heel onschuldig is…. laat maar gaan!

  Geliked door 1 persoon

 2. Gewoonten kunnen aanvoelen als dingen die je echt goed doen. Zo drink ik op mijn nuchter maag altijd een halve liter slappe thee buiten op het terras als het weer het toelaat, daarna neem ik mijn koude buitendouche. Ik noem dat mijn ritueel, omdat het mij goed doet en omdat ik het steeds herhaal. Dingen die niet goed voelen, zoals het steeds graaien in de chocolade na iedere maaltijd, vind ik een slechte gewoonte van mijzelf. Beide zijn een soort verslavingen. Maar een echte verslaving, is in mijn ogen toch iets waar je ziek van wordt als je het niet hebt… trillen en zweten zonder die fles whisky, niet slapen zonder die slaappil.

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, vreselijk om aan te zien. Toch is dat ook begonnen met een gewoonte, de verhalen van ‘verdriet verdrinken’ zijn lang niet altijd waar.
   Wat jij noemt zijn goede gewoonten. Maar kunnen natuurlijk dwangmatig worden.

   Geliked door 1 persoon

 3. Een mens moet drinken. De keuze is eerder beperkt als je niet naar alcohol of gesuikerde drank wil grijpen. Dan is het al eerder noodzaak. Als je alle dagen al een liter water en drie vierde liter thee drinkt is de koffie die je drinkt omdat je het graag drinkt toch geen verslaving, denk ik.

  Weet je wat ik raar (een beetje eng zelfs) vind? Dat ik een log schrijf en programmeer voor morgen en dat jij nu over koffie begint. Iets met gedachtenstralen? Dan is de ruimte toch kleiner dan ze zeggen.

  😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Koffie kan echt wel een punt worden, ik reken mezelf tot de verslaafden.
   Maar aan gedachtenstralen denken? Misschien als je erin gelooft.
   Toeval kan ook, ik houd het erop dat koffie zowat een onderdeel lijkt van de meeste mensen 🤔. Je leeft ernaar toe: straks koffiepauze.

   Geliked door 1 persoon

 4. Gewoonte, versus verslaving, of rituelen, dat kan ook nog. Waar valt een vast toiletbezoek dan onder, als je elke dag op bijna dezelfde tijdstippen naar het toilet moet. gewoonte? Verslaving? of een ritueel, of moet je gewoon… hahahaha

  Ach ja, nog zoiets, wat ik wel weet van mijzelf, is dat ik graag zo nu en dan een gewoonte even doorbreek, dat ik bijv. niet start met mijn blog en die van jullie, maar direct ga huishouden of aankleden en fietsen of zo, zeldzaam, maar het gebeurt zo nu en dan. Om de gewoonte te doorbreken, of is het nu een verslaving? Of een ritueel 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is zeker zo, ik zie verslaving toch als meer, drugs, waaronder ook roken bijv. of iemand die veel snoept zelfs.. kan ook een verslaving zijn, eten.. drinken… Ik ben zelf nu even verslaafd aan haken… maar ja, dat kan ook weer even klaar zijn, al ben ik altijd weer op zoek naar nieuwe projecten, hahaha

    Geliked door 1 persoon

 5. Elk mens heeft zo zijn/haar gewoontes. Is dat een verslaving? Kan. Opvallend vond ik wel dat toen ik met een aantal mensen een rondreis maakte in de VS Nederlandse mensen rond 11 uur (local time) trek kregen in koffie. Omgerekend was het dus 3 uur in de Nederlandse nacht. Maar die koffie moest er komen. Ook in oorden waar de tijdzone je pakweg 2 uur terugzet komt diezelfde behoefte omhoog. Vreemd. Overigens heb ik zelf in 1996 de koffie afgezworen en drink sindsdien thee. Of warme choco. Al dan niet met iets lekkers erbij. Daar moeten we toch eens mee stoppen..te verslavend…

  Geliked door 1 persoon

 6. Koffie is gewoon een (soft)drug als een andere. Mijn lichaam kan er helaas niet tegen, want mijn geest wordt er wel happy van. Als ik koffie drink dan worden mijn emoties sterker, dan begin ik mijn vrienden heel graag te zien en wil ik iedereen knuffelen. Van werken op koffie geraak ik helemaal in de flow.
  Als je koffie drinkt en je voelt er niets van, zelfs niet een klein beetje opgepeptheid, dan ben je waarschijnlijk verslaafd 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan ben ik verslaafd En met mij talloze anderen. 😉
   Toch zijn er al heel lang onderzoeken die uitwezen dat die werking van koffie op aannames betreft waarin mensen geloven..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.