Psychologie van de kouwe grond

Het valt niet mee iemand te beoordelen. Eigenschappen en gedrag overlappen elkaar,  hangen met elkaar samen, dat is moeilijk, bijna niet te doen. Althans, niet voor een leek, psychologie is niet voor niets een universitaire studie al schijn je op HBO-niveau ook terecht te kunnen.
In het dagelijks leven is een dosis gezond verstand meestal voldoende en met wat empathie en  achtergrondkennis kom je een heel eind bij problemen.
Is er met iemand iets bijzonders aan de hand wordt het anders. Dan laten de  ‘kenners’ zich graag horen,  zij snappen alles van oorzaak en gevolg en leggen het graag uit.
Enkele voorbeelden: werkende moeders zijn zelf de oorzaak van scheefgroeiende kinderen. Of: kantoorpikkies zijn luie lapzwansen, anders hadden ze wel een vak geleerd.
Kenners zijn ook heel stellig in hun beweringen.‘Vertel mij wat,’ wordt er vaak achteraan gezegd.
Volgend voorbeeld is niet verzonnen. Een van hen zat bij ons aan de koffie.
We kletsten wat, over de zorgen van kennissen om hun zoon die de weg kwijt was, jointjes, bier, slechte pad. ‘Logisch,’  volgens de kenner, ‘de jongen is door en door verwend.’  Tja.
In hetzelfde gesprek kwam het kind van een ander ouderpaar ter sprake met vergelijkbaar gedrag.‘Logisch,’ aldus de betweter, ‘het kind  werd veel te kort gehouden, ze mocht niks.’
Dan sta je paf.
Niet eens doorhebben dat hij zichzelf tegensprak, niet kunnen uitleggen waarom beide oorzaken hetzelfde gedrag veroorzaakten, alleen maar die zelfverzekerde logica.
Het vragen om uitleg heb ik afgeleerd.
==

19 gedachtes over “Psychologie van de kouwe grond

 1. Ans zegt:

  Mensen weten het allemaal goed en soms is er iets van waar, maar heel vaak niet.
  Vaak vooroordelen. Meestal is de oorzaak niet zo simpel, als er al een oorzaak aan te wijzen is.
  Maar als ik eerlijk ben doe ik er zelf ook wel eens aan mee.

  Geliked door 1 persoon

 2. ms zegt:

  Ik gaf zo ooit ook al het voorbeeld van een neef van mijn moeder die verongelukte nadat hij de auto van zijn vader had genomen.

  Opvallend bij deze zelfverklaarde psychologen is dat ze hun eigen sympathieën en antipathieën in hun logica verweven.

  Mijn idee daarover is: “ken ik de situatie niet ten gronde, dan houd ik mijn mond. Ken ik ze wel ten gronde dan houd ik ook mijn mond”.

  Geliked door 1 persoon

 3. Met wat ik met de kinderen meegemaakt heb durf ik niets of niemand meer te bekritiseren of oordeel te vellen. Je weet nooit de achtergrond van bepaald gedrag. Commentaar geven is makkelijk. De beste stuurlui staan aan wal weet je.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik had er vooral in het werkzame leven mee van doen. Met name een man herinner ik me goed. Die was mijn chef in een van de managementjobs die ik deed. Zijn evaluatiegesprekken die ineens mode werden, waren om in te lijsten. Hij gaf dan een vrij eenzijdige analyse en ik mocht reageren. Hij zweeg op een keer dat ik aangaf dat ik niet zo gediend was van zijn LOI-thuiscursus psychologie. Sloeg allemaal nergens op. Waarop hij vroeg wat ik van hem dacht. Ik gaf het hem aan. ‘Jij bent een provinciaal boertje. Logisch want wereldvreemd’. Hij zweeg verder, mijn rapport werd er niet beter door en vrienden zijn we nooit geworden. Maar het hielp wel om van die vervelende analyses af te komen…

  Geliked door 1 persoon

  • Ha, mooi verhaal en een prima antwoord. Zinloos toch, maar het was in.
   Ik heb een dergelijk boekje ooit gekregen ui 1961, ‘Kijk op mensen’, bedoeld om o.a. personeel te beoordelen, leerkrachten en dergelijke. Zo veelzijdig dat men beter een ervaren psycholoog kan inschakelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.