bloemen·jungle

Blauwe regen


Ongeveer tien jaar geleden wilde ik als klimop een blauwe regen zetten. Helaas, het was te laat in de zomer en nergens meer te koop.
Dan maar zaaien. Ik groef de zaadjes in volgens alle regelen de kunst,  voorgeweekt en wel, voor alle zekerheid een paar extra. En wachtte, wachtte.
Voor niets, er kwam een enkel sprietje dat na een paar weken de geest gaf. Na drie of vier sprietjes  verscheen er niets meer.
Maar nu, je voelt hem al aankomen, staat er plotseling een takje van ca 40 cm hoog, met bladeren en al. Met een air van: nou èn, nooit een blauwe regen gezien?
Ik sta paf.
En herinnerde me met schrik dat ik de overige zaadjes her en der in de tuin heb gestopt vanuit de gedacht edat er vast wel èrgens iets zou groeien.
Maar waar? Alles afgespeurd, nergens een stek gevonden. Dat stelt me niet gerust, het kan middenin het mariakruid staan, een enorme plant. Of pal naast de bestaande br die we later kochten,  misschien verscholen tussen de stokrozen, in de dooie boomstam, stel dat ik het te laat merk,  het groeit vreselijk hard, dat kan ik niet allemaal beknippen.
Ik voorzie een jungle en ben in alle staten, straks verdwaal ik in eigen achtertuin, vastgeklemd in  kronkelstammen, halfverhongerd, bloemen uit de oren,  vreselijk vooruitzicht.
Wat  bij de Amazone weggekapt wordt staat straks hier, het blauwe regenwoud.
Kreun…
===

33 gedachten over “Blauwe regen

 1. Dat wordt wel een droom van een secret garden… Mijn blauwe regen groeit eindelijk dit jaar, maar zonder bloemen 😣 Ik plantte hem drie of vier jaar geleden. Volgend jaar zal hij misschien bloeien… maar dan zijn we verhuisd.

  Geliked door 2 people

   1. Ze krijgen er heel veel planten bij… het is een heerlijke oase nu… we zijn wel bang dat we dat misschien zullen missen, maar er komen andere mooie dingen in de plaats. De tuin is veel te groot en vraagt enorm veel onderhoud. Lastig, want ik doe dat echt niet graag en mijn echtgenoot doet wel het hoognodige, maar het is ook zijn ding niet.

    Geliked door 1 persoon

     1. Onze tuin is omzoomd door verwilderde natuur (het waterschap maait maar tweejaarlijks meer wegens besparingen op het maaibeleid). De bramen, het riet en de klimop rukken constant in onze tuin op en kunnen we enkel bijhouden met de bosmaaier. Dat is fysiek ook allemaal zwaar werk.

      Geliked door 1 persoon

 2. Nou zeker de blauwe regen is een sterke plant, maar ook wel heel mooie.
  Ken het verschijnsel, had ooit in de tuin een boog van de blauwe regen, een genot om door te lopen.
  Altijd een feest om naar te kijken, zoveel mooie bloemen, maar het is een vechter en groeit flink door.
  Op een zeker moment is de tuin op de schop gegaan, maar de blauwe regen was het daar niet mee eens.
  Dus ik vermoed…. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat wordt dan met een kapmes door het oerwoud slingeren aan op lianen lijkende uitlopers van de blauwe regen. Oefen maar vast op de tarzankreet…..whoohohohoooooo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, het moest een klimop zijn.
   Gouden regen is hetzelfde als blauwe regen.
   Het boompje wat jij bedoelt heet goudenregen aan elkaar. is mooi maar het kan een flinke boom worden, kijk op wikipedia.

   Like

 4. • Ook vervelende dat hier toen niet wou groeien. Gelukkig kan je der nu in verdwalen ☺.
  • Hier hang de dat ook een stukje in mijn tuin van de buren, maar ze hebben hem jammer genoeg weg gedaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.