psychologie

Een wonderlijk fenomeen

Een kennis kreeg een ziekte die niet vaak voorkwam. Noemde je de naam ervan, bleken er veel mensen mee rond te lopen.
‘O dat heeft mijn buurman ook.’  ‘Een meisje in de klas heeft er al jaren last van.’
Je koopt een nieuwe fiets in een bijzondere kleur, blij ga je ermee de weg op en plotseling kom je die kleur overal tegen.
De nieuwe baby krijgt een uitheemse naam.  Heel apart, kenden we nog niet. Anderen wel, wisten verschillende kinderen  op te noemen.
Je maakt het mee met allerlei onderwerpen, van een nieuw soort plant tot een afwijkend meubelstuk waarvan je denkt iets unieks te hebben.
(Een ander verhaal was een sullige vriend die opschepte met een knalgroen feestjasje en zich verkneuklelde  op jaloerse blikken.  Bleek het een rage te zijn, de helft van de feestelingen droeg er een.)
Vielen de dingen je niet eerder op, ben je zo met jezelf bezig dat je wereldvreemd wordt? Anderen herkenden dit ook en zijn toch niet allemaal gek? Verregaand egocentrisch?
Psychologisch zal het wel te verklaren zijn en het is geen wereldramp maar ik zou het jammer vinden als ik met een unieke geruite Ferrari de blitz wilde maken en eenzelfde tegenkwam.
=

29 gedachten over “Een wonderlijk fenomeen

 1. Als je iets zelf hebt of doet sla je het op in je geheugen.
  En dan kom je telkens weer tegen, mensen zijn vreemde wezens.
  Een hond zal nooit een andere hond aan zijn halsband herkennen, eerder aan zijn geur.
  Maar zie me ook niet aan andere staan te snuffelen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk logje.
  Je kan ook een trendsetter zijn. Of je denkt het te zijn…
  Mijn dochter gaf ik een naam waarvan ik wist dat er niemand maar dan ook niemand zo heette in de streek. Na haar kwam de naam in zwang. De vriendin van mij, de kleuterjuf van mijn dochter, de zus van mijn collega… enz… kregen meisjes en gaven haar dezelfde naam als mijn dochter. De naam breidde uit als een inktvlek. Dat vond ik toen ook niet leuk. De naam is echt waar na haar helemaal in zwang gekomen. Ze heet Febe.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is mij ook opgevallen….. soms is het net het begin van een nieuwe rage, andere keren hadden we er eerder waarschijnlijk geen oog (of oor) voor. Ik heb het altijd met pijntjes op kwaaltjes,vaak geen bijzondere dingen, maar als iemand mij iets verteld heb ik het vaak ook en soms krijg ik het kort daarna……sommige dingen kan ik mij inbeelden natuurlijk, maar vaak is het gewoon duidelijk, iets dat zichtbaar is bijv. Ik zeg het meestal niet eens meer, want het is raar.
  Een rage is een raar ding….. soms zie ik iets dat ik leuk vind en ineens heeft iedereen het….. dan haak ik meestal af….heb ik het al dan maak ik er ook geen probleem van.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik houd het op ‘er geen oog voor hebben’. Het is natuurlijk mogelijk dat je op een idee gebracht word. Het kan ook zijn dat meerdere mensen tegelijk iets opvalt, ontdekkingen komen ook verschillende plaatsen voor.

   Like

 4. Oh maar daar heb je geen psychologen voor nodig hoor. Het is heel erg simpel. Iets wat niet eerder voorkwam, heb je geen aandacht voor, op het moment dat bewust wordt, dan zie je het ineens overal. Dat was voor mij voor het eerst met zwanger zijn bijvoorbeeld, zo zie je niemand zwanger, ben je het zelf, is half Nederland of de wereld zelfs ineens zwanger, hahaha

  Is je dochter zwanger, wordt je oma, blijken er velen met mij geweest te zijn die in dat jaar ook oma werden.

  Zo gaat het ook met namen, spullen of kleding of een plant. Je kende het nog niet, ineens komt het in je vizier en dan blijkt dat het er allang is. Het is eigenlijk alleen maar logisch.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. In de kunstwereld zeggen de wijze mensen het ook… “Alles is al een keer gemaakt!” Dus doe je ding, zeg je daarmee. Ik heb geschilderd en ja zocht naar unieke onderwerpen, ik dacht, dit is er nog niet, ik zie het nooit! Sport… mijn dochter zat ooit op synchroonzwemmen… nou uh… google maar eens op schilder/art works sport… hahaha

    Geliked door 1 persoon

 5. Het bizarre is dat het niet alleen na-aperij of zo betreft. Op sommige ogenblikken heb ik de indruk dat een bepaald modeverschijnsel tegelijk in meerdere breinen ontspringt.

  Wat namen van kinderen betreft is het wel meer een idee oppikken van een ander. Mijn nichtjes naam werd ook pas populair nadat ze in het lokale krantje had gestaan. Dat zou ik niet prettig vinden, het eerste vind ik bizar én intrigerend.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wie niet meegaat in een bepaalde trend blijft achter en wordt zonderling. Dus wie zijn kinderen Jan, Piet, of Geesje noemt hoort er niet bij. Wie nu nog en oranje auto koopt is een buitenbeen, wijde pijpen zijn ouderwets, en hippiegedrag zeer ongewenst in vertruttende tijden. Kortom, bewust of onbewust het zijn vaak trends. En dat is met namen toch vervelender dan met dingen. Dingen zijn op enig moment weg…die namen blijven….met een beetje goed geluk dik 80 jaar….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.