Maria

Maria

In de RK kerk staat gegarandeerd ergens een Mariabeeld , soms met kind.
Ook op school vond je er minstens een paar en bij menig gelovige stond ze te kijk op kasten,  consoles,  in nissen, soms omhangen met een rozenkrans.
Wij hadden er een zonder kind maar met geheven hand, de ander op haar hart. Op het dressoir. Een crème-gouden-hemelsblauwe heilige Maria met een zedig gezicht en weggesleten neus.
Natuurlijk hingen er  een paar rozenkransen aan. Vaak kwam daar een armbandje bij, elastiekjes, dun sjaaltje, wat iemand maar even kwijt wilde. Een van de broers maakt er een sport van, hij kon van een afstandje precies een touwtje om haar nek werpen.
Tot iemand er mijn vaders hoed overheen hing.
Dat ging onze moeder te ver.
Toen heeft ze Maria opgepakt en in honderd stukken laten vallen.
‘Per ongeluk,’  zei ze opgeruimd.
==

32 gedachten over “Maria

 1. Ik ben opgegroeid met Maria. Mijn moeder bidt nog steeds iedere dag tot haar. De school waar ik naartoe ging en de school waar ik nu werk is ‘onze lieve vrouw ten doorn’. Overal dus nog steeds omringd door Maria. Op onze school genas Maria zieken. Er is een kapel vol danktegeltjes. Mijn moeder heeft een schoendoos waarin ze kopjes van gebroken Maria’s bewaart. Het hoofd mag je namelijk nooit wegwerpen als je de Maria breekt. Zelf heb ik geen Maria in mijn huis.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/College_O.-L.-V.-ten-Doorn

  Geliked door 1 persoon

  1. Je moeder was niet de enige, er waren (en zijn) veel Mariavereerders. Wie zich getroost voelt door haar, laten ze vooral doorgaan, Maria is allicht een sympathieker aanbedene dan veel anderen.
   Van deze OLV ten Doorn had ik nog nooit gehoord. Een tantezegger woont daar, ik zal haar eens vragen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hahaha, mooi verhaal.
  Dat miste ik in onze kerk….beelden! Als ik in een katholieke kerk kwam vond ik dat zo mooi! Dat gaf een speciale sfeer…. dat vind ik nog steeds. Niet dat ze nou zo mooi waren…. nou ja, op een bepaalde manier wel, maar als het geen heiligenbeelden waren zou ik ze niet mooi vinden…. het is een gevoel. Bij jullie hoorde het erbij en ik snap dat er van alles aan gehangen werd, maar ik, als niet-katholiek zou dat niet snel doen……het voelt voor mij als een soortheiligschennis en ik denk dat ik ook bang zou zijn dat iemand die katholiek is dat zo ziet als ik dat doe, als een belediging, respectloos. Maar thuis…..bij een beeld dat er altijd geweest lijkt te zijn….. dan is het anders denk ik.
  Toen Edwin eens in een katholieke kerk was met mijn moeder (ik moest daar muziek maken) ontdekte hij tijdens de mis ineens de beelden en riep luidkeels al wijzend: “Ooooooo, poppies!” De pastoor had er geen moeite mee gelukkig! Want dat is ook zoiets….. in mijn eigen kerk zou ik dat als niet prettig vinden, maar in een andere kerk wil ik helemaal mee (en dus Edwin ook) aan de regels houden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad had de kerk een bepaalde sfeer, ik dank dat de glas-in-loodramen ook meespeelden, het altaar, de mystiek, al de dingen waar protestanten juist niets van moesten hebben.

   Like

   1. Glas-in-lood is in veel protestante kerken ook, het zijn vaak ooit katholieke kerken geweest….sorry, die hebben we ingepikt.
    Maar inderdaad, alles bij elkaar…….het maakt indruk!

    Geliked door 1 persoon

  1. Het was een ongewenst artikel, slecht van kwaliteit en verf. Niet alleen de neus was eraf, ook de plooien brokkelden.
   Was het een van beter materiaal, was er er zeer zeker zuinig op geweest.

   Geliked door 1 persoon

 3. Hier in België geloven we in bijde. Overal in kerken staat Maria met Jezus in haar armen. Vind ik dan ook zo prachtig om te zien. Mij zelf heeft het enorm geholpen toen ik moeilijk had. Maja dat is een geloof dat iedereen op zijn eigen mee draag. Gelukkig zijn we niet zo gelovig dat we elke week naar de kerk gaan. Nee denk dat we op een jaar maar 2a 3 keer binnen gaan. Jammer dat het beet stuk is. Hier hebben we dat zelf niet in huis

  Geliked door 1 persoon

 4. In sommige kerken en kapelletjes wordt nog veel gedaan aan de Maria-verering. Veelal devotie troef. Toch een eerbetoon aan ons aller moeders of vrouwelijke partners die worden vereerd omdat ze zo goed voor ons zijn kinderen te baren en op te voeden.En ook nog het huishouden te doen, en desnoods, waar nodig, genoegen te nemen met een stal…allemaal geloof….Prachtig!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.