‘Amsterdam is eigenlijk gewoon Zaanstad-Zuid’…


..is een citaat uit het artikel (2018) over Zaanstad van Merel Kan in het Parool.
Over de (misschien zorgelijke) ontwikkelingen van Zaandam ten opzichte van Amsterdam, de omgeving van de vroegere Hembrug en meer.
Waarschuwing: het is lang en voornamelijk interessant voor liefhebbers.
Als andersdenkende mag je het gerust overslaan, ik zal je er niet op aankijken. ☻
Parool. Hoe-zaandam-versmelt-met Amsterdam

41 gedachten over “‘Amsterdam is eigenlijk gewoon Zaanstad-Zuid’…

  1. Nou als Zaankanter kan ik dit wel bevestigen.
    Zeker Amsterdam noord hoorde bijna bij de Zaanstreek.
    Maar qua uitspraken toch verschillen, toen ikl les gaf in Amsterdam moest ik wel omschakelen.
    Hulie en zullie. Hans

    Geliked door 1 persoon

      1. Veel meisjes uit Amsterdam Noord kwamen vroeger met de trein naar Zaandam en werkte op de Verkade fabrieken.
        Aan het einde van dag gingen ze weer naar huis en dan stonden de Zaandamse jongens ze uit te zwaaien.
        Er zijn op die manier ook wel verkeringen en huwelijke ontstaan.

        @ dank voor de waardevolle en mooie reactie.

        Geliked door 1 persoon

  2. Mee eens dat Zaandam en Amsterdam toch echt heel verschillend zijn. Groeit letterlijk naar elkaar toe en waarschijnlijk zal dat in meer opzichten zo zijn…… maar verschil moet er zijn….. ik zou het meteen verbeteren als een buitenlander in Zaandam denkt dat hij in Amsterdam is.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik heb het niet gelezen, maar het is echt niet hetzelfde, als Oud West, Amsterdamse, vlak naast de Jordaan, ik bedoel, dat weet toch iedereen wel? Dat het een wereld van verschil is? Aangezien ik Zaandam of omstreken wel ken van toeren vroeger. Echter ging we eerder en meer naar Volendam ook.

    X

    Geliked door 1 persoon

      1. Het is ook niet leuk, zo slokt Amsterdam, maar ook Haarlem het geboortedorp van mijn oma en moeder op zo ondertussen… Halfweg/Zwanenburg… ook zoiets, het wil niet zeggen dat ik het ermee eens ben, al dat gebouw en uitbreiding…

        Geliked door 1 persoon

  4. Vind ‘Zaanstad’ een compleet foute naam voor een gemeente. Een stad heeft een stadsmuur of een stadswal en heeft stadsrechten. Enkhuizen is dus een stad en Zaanstad niet. Zaandijk en Zaandam zijn flinke woonplaatsen, maar kan ik ook moeilijk als een stad bestempelen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wij zagen Zaandam al nooit als een stad, toch las ik het ergens. Wat er van waar is weet ik niet.
      De naam Zaanstad zal wel gekozen zijn als verzamelnaam. Kennelijk was dit het gemakkelijkst.

      Like

  5. Zaanstreek en Amsterdam kennen we. Zaandam is zeker mooie huizen en hotels te zien. Daar hebben vaak groene kleur. Amsterdam is wat anders. Meer rondvaarten enz. Ook heel gezellig daar. Leuke foto.

    Geliked door 1 persoon

    1. De plaatsen zijn niet te vergelijken, zo verschillend.
      Groene huizen en houtwerk vind je ook in het gebied van Staphorst en omgeving. Ander groen, frisser. Wel mooi.

      Like

  6. Zaanstad en Amsterdam zijn tamelijk ver van mijn bed. Voeg daarbij dat lange lappen tekst de laatste jaren helaas geen spekkie voor mijn bekkie meer zijn, dan kom ik tot de slotsom dat ik je advies om het maar over te slaan het best maar kan overnemen op dit moment.

    Geliked door 1 persoon

      1. Het is niet zo dat ik er echt een hekel aan heb. Zo tot mijn 45e heb ik vrij veel – in de vakanties vaak echt veel – gelezen, dat zit er tegenwoordig helaas niet meer in. MS doet rare dingen met het menselijk lichaam en de menselijke brein. En dat maakt dat ik het toch echt net wat te lang vindt. Maar ik geef toe, bij een onderwerp dat meer in mijn belevingswereld ligt, zou ik het even opslaan en voor later bewaren.

        Geliked door 1 persoon

    1. Je bent niet de enige die er zo over denkt.
      Het artikel is uit 2018, ik weet niet hoe de aansluiting verloopt maar ik denk dat ook Amsterdammers liever geen eenheidsworst gaan vormen.

      Geliked door 1 persoon

  7. De geschiedenis van veel stukken Noord-Holland zijn verbonden aan de groei en van en handel in Amsterdam. De haven, de O.I. Compagnie, scheepvaart, molens, bedenk het. Maar de oudste Amsterdammers kwamen ooit langs de stroom van de Amstel mee uit het veengebied dat nu Ouder- en Nieuwe-Amstel heet. Taal en mentaliteit verschilt enorm met die in Zaandam. Door de groei van de stad Amsterdam sluit het steeds meer buurgemeenten in of aan. Laten we wel zijn, er is nauwelijks licht te zien tussen Amsterdam en Zaanstad, net zo min als met Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen, maar ook via IJburg met Almere. De nieuwbouwplannen van Amsterdam ten noorden van de stad gaan aansluiten op Purmerend, 50.000 woningen moeten daar komen. Kortom, West-Nederland wordt straks groot-Amsterdam….

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.