foto·geheugen

Dat chaotische geheugen van ons…

… waarvan we allemaal zeggen ‘Maar ik vergis me niet, ik zie het voor me, ik weet het zeker, ik weet wat ik zag, die-en-die was er zelf bij…’
Ik ga er nooit meer over in discussie, laat iedereen maar blij zijn met de eigen herinneringen. Juist of niet.

Hieronder staan drie foto’s waarvan ik er twee in mijn gedachten heb als vroege ochtendopnames.
Een medevakantiegangster kwam tot de conclusie dat het avond was ten tijde van knippen.
Ik geloofde haar niet en zocht de info op. Wat blijkt?
Zomeravond in Zuid-Frankrijk, ongeveer 20 uur.
En in Duitsland was het veel later, 22 uur al blijft het moeilijk te geloven, met zoveel licht. Toch een foutje van de camera?  Of verkeerd aflezen? (ook ik geef niet toe. ☻)
Het enige wat ik goed heb is de slechtweerfoto van de Pyreneeën. Bijna nacht, veel geluiden, angstaanjagende luchten en lichten, we keken en luisterden met ontzag. Onweer in dat gebied maakt veel indruk en dat onthoud je in ieder geval.
Respectievelijk Frankrijk, Duitsland en Pyreneeën en let maar niet op de kwaliteit, dat is misschien de oorzaak van het verkeerde licht.

 

 

 

10 gedachten over “Dat chaotische geheugen van ons…

 1. Herkenbaar! Ik merk dat mijn broer vaak dingen verkeerd onthoud…… ik ga daar meestal niet op door als hij het zeker weet, maar als het kan probeer ik wel bewijzen te vinden. Er is een verhaal wat ik echt heel zeker wist (het ging ook over mij) dat hij heel anders vertelde….zo ongeveer het tegenovergestelde…… ik vroeg het oudste broer en mijn moeder toen die nog leefden….”weet je nog hoe dat verhaal ging?” Bij beiden volgde mijn verhaal….. dus mijn gelijk werd bevestigd. Natuurlijk kan ik ook wel eens fout zijn, maar bij hem merk ik het vaak.
  Het geheugen haalt wel eens dingen door elkaar….. waarschijnlijk heb je wel een paar keer foto’s in de vroege ochtend gemaakt…. misschien mislukt of verdwenen, maar heb je nu een mix gemaakt. Sommige mensen verzinnen er naar mijn gevoel ook dingen bij.
  Iemand vertelde mij een keer dat ik waar hij bij was zo mijn been in mijn nek legde (lang geleden)….hij was er nog steeds verbaasd over dat ik dat kon….. ik was net zo verbaasd, want ik heb dat echt nooit gekund! Ik kan hooguit een poging gedaan hebben, maar ik ben nooit lenig geweest! In dit geval moet ik dus echt wel gelijk hebben. Edwin keek ook al verbaasd toen dat verteld werd hahaha

  Geliked door 1 persoon

 2. Herinneringen kunnen in de loop van de tijd erg vervormen en veranderen. Ik krijg bij de eerste foto ook meteen het gevoel van een vroege ochtendnevel. Maar dat is slechts een gevoel… geen herinnering.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als er bewijs is zou ik het ook nakijken, maar verder ga ik op tegenstrijdige herinneringen niet in. Het is praat voor de vaak al neem ik de versie van de ander wel in overweging om mijn geheugen er op te wijzen dat het bij de les moet blijven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb inmiddels geleerd, om iedereen in zijn of haar waarde te laten, en dat het gewoon zo is, dat de 1 details onthoud die de ander vergeet, of andersom, dus… kan het allebei waar zijn soms… maar ja, selectief geheugen, wat sla jij op, wat slaat de ander op. iedereen ziet weer andere dingen, onthoud andere dingen. Dus als mensen zeggen dat de ander het fout heeft, dan ben ik eigenlijk al weg… Je weet niet of je verkeerd zit namelijk… wie weet zit die ander wel goed, maar weet jij het niet meer. en andersom dus.

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Dit is het verhaal van de ooggetuigen. Mensen hebben allemaal een verschillende perceptie. Dat is ook met herinneringen zo. Soms denk je idd zeker te weten dat iets zus en zo ging, maar dan was het toch net even anders. Gelukkig hebben we de beelden nog. Maar die uit de jeugd zijn deels verdwenen. En waren die mensen van toen wel zo als je dat altijd vertelt? Zagen de straten en huizen er wel zo uit als jij dat nu zo oplepelt? Aan de andere kant, who cares. Interpretatie is ook van belang bij mensen die een verhaal vertellen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.