bucketlist·druk·loodjeslijst

Een bucketlist?

Alsjeblieft zeg, die houd ik er niet op na.
Vroeger niet, nog steeds niet en het zal tot mijn laatste snik niet veranderen.
De oorspronkelijke  betekenis (Wikipedia) luidt anders dan die de mensen er nu aan geven.
Een bucketlist of loodjeslijst is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij sterft. Het woord komt misschien van kick the bucket, wat overeenkomt met de pijp uitgaan of het loodje leggen. Terminaal zieke mensen stellen soms nog een bucketlist op.
Van die laatsten kan ik me voorstellen dat er nog iets gedaan moet worden, rechtgezet of uitgesproken.

In de gezinsjaren had ik lijstjes, elke morgen zat er een in mijn hoofd, noodgedwongen.
Je zou maar vergeten de baby te voeden, peuter in bad te doen, poepluiers te spoelen, schoentjes te poetsen. echtgenoot wakker te maken (vroeger moest zo iemand ook verzorgd worden), boodschappen te doen, was op te hangen, buurvrouw te feliciteren, aardappelen te schillen, te koken, keukenvloer te dweilen, hond uit te laten, band van autoped te plakken, over de kat te struikelen voor je hem opzij had geschopt, en ik was nog niet eens terminaal.
Logisch toch dat ik nooit, absoluut nooit meer lijstjes maak.
===

.

37 gedachten over “Een bucketlist?

 1. Groot gelijk. Ik zit nog volop in de lijstjes omdat ik anders de dingen vergeet die ik moet doen ivm het werk. Verder is er geen tijd voor – of behoefte aan – bucketlijstjes. Wat komt dat komt, en wat niet komt, komt niet. We zien wel.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben wel aan pensioen toe… niet dat het werk mij zo tegenstaat, maar ik wil gewoon vrij zijn en aan niemand nog verantwoording afleggen. Mijn goesting doen. Met rust gelaten worden. Het was weer veel te druk de laatste dagen en dan daalt mijn humeur onder nul. Dat had ik vroeger minder, maar dus vooral dat MOETEN kan ik eigenlijk niet goed meer opbrengen.

    Geliked door 2 people

    1. Ik snap het, het zijn de dingen die ik ook waardeer. Echtgenoot voelde het ook zo. Alleen zijn is niet fijn maar dat eigen baas zijn neemt niemand me meer af.
     Natuurlijk zijn er tegenvallers maar om dan te denken: nou èn?

     Geliked door 1 persoon

 2. Ach….. er zijn wel dingen die ik nog zou willen doen, maar dat zijn vooral onbereikbare dingen. Ik kan wel een wereldreis willen maken, maar zonder een cent op zak valt dat niet mee….misschien is dat voor jonge gezonde mensen beter te doen, maar ik zie dat niet zitten. Ik zou wel een heel groot huis willen hebben, met een paar logeerkamers en overal ruimte zat en het moet ook nog op een mooie plek staan…… de kans dat dat lukt is heel erg klein! En zo zijn er wel meer dingen. Geen probleem als het allemaal niet lukt, het is al heerlijk om er van te dromen.
  En soms gebeuren er dingen die ik nooit verwacht had te zullen doen, maar leuk vind om gedaan te hebben…..zoals die keer dat ik voor een studieproject van een kennis een middagje straatmuzikant was in Amsterdam. Als ik een lijst had zou het er niet opgestaan hebben……. maar het voelde alsof ik het kon doorstrepen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dromen is fijn als het niet te serieus wordt. Onverwachts lukt het best, zegt men, dat zag je maar weer. Straatmuzikant in Amsterdam, was zeker een aparte belevenis?

  Like

  1. Was heel leuk….op het museumplein. Jammer dat het zo koud was, dus daardoor weinig publiek.
   Het was best raar om te beginnen…. eenmaal bezig ging het wel, maar om zo ineens in mijn eentje daar te gaan spelen moest echt even wennen.
   Twee meiden zaten in de buurt te noteren of er meer vrouwen of mannen geld zouden geven (zo weinig mensen, dus geen duidelijke conclusie). Het was een studie-opdracht, maar ze zagen het niet zitten om tegenover een onbekende muzikant te gaan zitten….dus werd ik ingeschakeld.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ja, zo ging het.
  Maar ik nog een lijstje wat ik bij hou en dat is wat ik ga bloggen.
  Zo vroeg mijn moeder ooit of ik mijn vader wilde wakker maken, die had nachtdienst gehad op de linoleum fabriek.
  Dus ik naar boven en roep hard ‘brand’ de beste man schrok zich een hoedje. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Hans toch, je vader ’n beetje schrik aan jagen….😁 Kon hij er mee lachen?
   Nu ben ik nieuwsgierig naar je lijstje.
   ps Die fabriek noemden wij de Lum.

   Like

 5. Een echte emmerlijst heb ik nooit bedacht. Ik wist ook nooit wat ik wilde worden en ook dat bleek geen probleem te zijn. Zelf ben ik meer van kansen grijpen. Zo werkte ik in het midden van Canada. Had wat tijd over en bedacht toen naar familie te treinen aan de Canadese westkust. Hardstikke leuk. Met een fietsvakantie ben ik een keer door Venetië, San Marino, Athene en Pompeï gefietst. Wilde ik wel een keer zien, maar had ik niet van te voren bedacht. Alleen Venetië de rest bedacht ik onderweg. Bergamo vond ik trouwens de mooiste stad.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een bucketlist? Weer zo een modeverschijnsel, want ze hebben het hecht niet over het lijstje met dingen van dagelijkse zaken.

  Het betreft wel speciale dingen die je nog wil doen voor je doodgaat. Ook een beetje dom, want wat heb je er dan aan als je toch dood gaat.

  Ik zie wel hoe het komt en wat ik nog ga en kan doen.

  Geliked door 1 persoon

 7. hahahahaha ja dat probeer ik ook elke maand wel ergens weer uit te leggen, dat een bucketlist voor de rest van je leven geldt eventueel… nou goed… mensen maken elke maand wel lijstjes tegenwoordig, het is weer blogvulling ook natuurlijk, wat je wilt gaat doen in de komenden maand… en aan het einde ervan of je het gered hebt, en dan weer wat je wilt doen… en bla, dat zijn toch 3 blogs per maand in elk geval, hahaha

  Lijstjes, ik maak ze zeker wel zo nu en dan, momenteel vooral boodschappen, en verder, als er wel heel veel afwijkt van de dagelijkse dingen die ik al doe… dat ruimt toch op in het hoofd.

  En mijn grote bucketist…. ben ik kwijt, had ik wel, diegene die is bedoeld voor als, ooit, en het kan, voor mijn dood…
  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Je moet maar hopen dat je dan nog tijd genoeg hebt. Of zorgen dat je het niet nodig hebt door nu al alles te regelen, uit te praten, bijleggen…
   Er zijn mensen die een bandje inspreken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Die mensen zijn er, ik prefereer het om het nu gewoon te zeggen, of te doen…. ook als ik trots ben op iemand, mijn dochter weet waar de papieren liggen, ik weet het van mijn ouders weer bla… dat zijn dingen die bij ons gewoon geregeld zijn, misschien omat ik enig kind ben, en mijn dochter is dat ook, dus ja… automatisch komt het bij ons terecht. andersom, dito… als mij iets overkomt, weten mijn ouders dat, en mijn dochter dus ook.

    Geliked door 1 persoon

 8. Ik had op mijn 14e wel een paar zaken op een lijstje staan. Noemde je geen bucketlist, want we spraken toen nog gewoon Nederlands. Ik wilde reizen, vliegen, carriere maken, een leuke vrouw om mee te trouwen en kinderen te krijgen, een eigen huis, doorleren om nog wat verder te komen dan mijn ouders deden, ik wilde genieten, soms dingen doen die niet zo verstandig waren (achteraf zeker). Veel deed ik of kwam uit, sommige zaken lopen anders dan je wilt. Het is niet anders. Om nu nog een lijstje te maken van wat ik nog wil….de tijd dringt wellicht, maar nee, ik begin er niet meer aan.

  Like

  1. Dat bedoel ik: het is voor ambitieuze jongeren die hun plannen uitstippelen dan wel degenen die alle pleziertjes willen meemaken.
   Daar was ik allemaal te laks voor en had het ook te druk.

   Like

 9. Voor het ogenblik zit ik met een lege lijst. Komt ook een beetje door mijn situatie in dit coronatijdperk. Ik zal wel zien wat de toekomst brengt. Over twee jaar kan ik met pensioen, misschien eens in overweging nemen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben juist dol op lijstjes, die maken mijn dag overzichtelijk. Maar ik heb dan ook enorm veel chaos in mijn hoofd waar ik anders haast niet doorheen kan kijken. Van puntjes afvinken word ik blij. Dat geeft me het gevoel dat ik een efficiënte persoon ben. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.