taal

Doodloof

Dat ben ik.
Of het origineel Zaans is weet ik niet. Mijn vader kwam uit de omgeving van De Rijp en bracht andere woorden mee, zodoende weet ik het verschil niet altijd.  Wanneer zijn familie op bezoek kwam luisterde ik met extra aandacht. Ze spraken anders, soms leek het op Purmerends, dan weer ’n beetje op West-Fries. Er was nog familie uit Amsterdam, Overijssel, spannend.
– In de brugklas hoorde je ook verschillen. Ondanks de verplicht ‘nette’ uitspraak herkende je de kinderen uit ’t Kalf, Purmerend en meer van die kant en hoewel ik bleef zitten had ik toch maar mooi een boel talen geleerd.

In Brabant was het eender, ik kwam terecht op een streek-mulo met meisje uit Cuijk en het superplatsprekende achterland, maar ook uit Mook, Middelaar, beide Limburgse plaatsen. Daar we aan de Maas en vlakbij toeristisch Mook en Groesbeek woonden leerden we automatisch (veel) Duits, Nijmeegs, schippers- en andere talen.

En weet je wat? Naast het mulo-diploma had ik er niets aan.
In niet één baantje kon ik geuren met mijn talenkennis. Ook de kinderen kon ik niet helpen bij hun huiswerk, ze hadden niets aan plat-Holands, -Brabant, -Limburgs, grensDuits of fabeltjesFrans.
Het verdroot me zeer.
Nog steeds maar kepper mee lere leve.
=

37 gedachten over “Doodloof

 1. Geboren in Arnhem, getogen boven Eindhoven, heb ik nooit echt een dialect geleerd.

  Toch geniet ik ervan als iemand een eigen spraak laat horen.

  Ach, ook ik heb nooit echt vreemde talen geleerd.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch boeiend al die dialecten. Zonde dat ze verloren gaan. De juweeltjes van woorden probeer ik te onthouden, gebruiken doe ik maar zelden meer. Ook omdat echtgenoot, en eigenlijk niemand hier, iets van mij begrijpt als ik in het dialect praat.

  Geliked door 2 people

  1. Dialect is mooi, het is prettig en gezellig als je iemand verstaat maar voor het gemak in de omgang had ik liever steviger lessen op scholen in de landstaal, te beginnen in groep 1 en 2. Goede uitspraak is ook wat waard.
   .

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is zeker zo. Gelukkig werd er altijd netjes AN gepraat op school. We moesten ook heel goed ar-ti-cu-le-ren!
    Dialect is een raar iets. Mijn dochter voedde ik op in AN. Een Gents accent vind ik mooi, maar nu mijn dochter al meer dan tien jaar in Gent woont en een Gents accent ontwikkelt, erger ik mij eraan. Van haar kan ik dat niet hebben. Zo voedde ik haar niet op.

    Like

    1. Het is iets voor thuis en vrienden, privé. En voor carnaval.
     Op de scholen hier wordt AN gesproken maar niet genoeg benadrukt, teveel jonge mensen spreken nog steeds zo plat dat ze alleen voor eigen volk verstaanbaar zijn. Het AN zijn ze daarom gauw ontwend na de schooltijd.
     Op de LTS liepen leraren rond die zelf plat spraken onder het motto: ik leer ze timmeren, geen taal.

     Geliked door 1 persoon

     1. Daar schrik ik van. Bij ons staat het zelfs in de overeenkomst dat we als leraar AN praten, altijd en overal, ook met collega’s. Ik merk hier in Breskens in de supermarkt dat ouders ook in het dialect bezig zijn tegen hun kinderen en daar heb ik toch ook moeite mee.

      Geliked door 1 persoon

      1. Misschien bestaat die voorwaarde hier ook. Ik neem aan dat het inmiddels aangepast is want al vonden sommige leerlingen het leuk, er waren ook ouders die het niet gepast vonden. Terecht.

       Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad het Zaans is een verweving van verschillende dialecten.
  Het west-Fries versta ik heel goed.
  Maar het Zaans heeft me lang achtervolgt.
  En eigenlijk is het nog steeds niet weg. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Doodloof zeggen ze bij ons ook en ook in Volendam, al klinkt het daar iets anders (meer dòòdlòòf).
  Het Purmerends hoor ik nooit meer, zo jammer…..maar ja, Purmerend is overstroomd door Amsterdammers. Ook hier is veel van het oorspronkelijke dialect verdwenen, best jammer.
  Volendams en Markers is er nog wel…. wel wat minder, maar hoor er twee tegen elkaar praten dan valt dat voor een buitenstaander niet te volgen. Ik woon er tussenin,, dus hoorde het van jongs af aan en kan het lang volgen. Zo dicht bij elkaar en zo totaal verschillend.
  Ik hou van dialecten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou, echt houden van, dat doe ik niet. Luisteren naar een van de lokalle omroepen vind ik een ramp, al versta ik ze wel. Op een verjaardag is het gezellig maar verder hoef ik het niet te horen.
   Oost-Nederlands en Zeeuws is absoluut onverstaanbaar, en gewoon Nederlands kennen ze niet, zogenaamd of echt.
   Als ik mijn zussen hoor is dat aardig als herinnering maar mooi? Nee, en ze denken zelf dat ze ‘netjes’ spreken. 😀

   Like

 5. In Amsterdam geboren, sprak ik ABN van huis uit, dankzij ex man zijn familie leerde ik plat Amsterdams, soms heb ik dat nog zegt men… maar ook Drents, Fries… toen al, kon ik lezen in elk geval ooit. Nu weer Fries en ook dat is verschillend in verschillende delen van Friesland, ik probeer het te verstaan, kan soms volgen, soms ook helemaal niet, hahaha

  Het wordt hier zeker gewaardeerd als ik zeg dat men gewoon Fries mag blijven praten dat ik het wil leren en soms kan verstaan, zo niet dat ik dan wel vraag….

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Doodloof … in eerste instantie verwachtte ik een logje over de aardappeloogst of zo. Toen dat anders uitpakte, heb ik het toch maar even opgezocht. In het Fries zouden we zeggen: deawurch.
  In mijn diensttijd hadden we een knaap uit Zeeuws Vlaanderen op de kamer, die was werkelijk onverstaanbaar. Niet alleen vanwege dat onnavolgbare dialect, maar hij sprak ook nog eens veel en vaak binnensmonds. Brabants kan ik aardig volgen, maar Limburgs wordt alweer heel ingewikkeld.

  Wist je dat zelfs ons kleine Friestalige gebied verschillende talen en dialecten kent? Zelf ben ik tot mijn 6e in een soort van algemeen beschaafd Fries opgevoed. Het was in de eerste klas vaak een hele toer om alles te kunnen volgen en begrijpen. Maar omdat ik vrij taalgevoelig ben, is het uiteindelijk toch nog aardig op zijn pootjes terechtgekomen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, die verschillen vind je overal. Soms lachwekkend (zaikenhoes…), vaak absoluut niet te verstaan. Als toerist vonden we het niet altijd fijn, landgenoten die je niet verstaan en andersom, daar heb je een gemeenschappelijke taal voor! Zeeuws was voor ons ook te moeilijk.

   Geliked door 1 persoon

 7. Als ik nu eens wist wat doodloof betekende. Ik kom altijd op westfries maar wat het wil zeggen, dat zeggen ze niet.

  Op die manier duur het jàren eer ik een nieuwe taal spreek.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier zijn dialecten beetje bij beetje aan het uitsterven. Vee tieners en jongeren begrijpen zelf het dialect van hun grootouders niet meer. Persoonlijk vind ik dag geen slechte zaak. Soms praatten mensen uit buurgemeentes diverse talen en verstond men je niet als je twee dorpen verder was.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooie omgeving ben je opgegroeid. Duits is me niets van bijgebleven en heb het jaren gehad. Een collega zei eens, als je boos bent dan praat je plat Rotterdams. Een beetje accent vind ik wel wat hebben, zolang we elkaar verstaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tot mijn veertiende in Noord-Holland, was heel anders dan in Brabant.
   Die verstaanbaarheid doet het hem, als dat niet zo is kun je haast geen gesprek voeren, zelfs de weg vragen wordt moeilijk.

   Like

 10. Als geboren en getogen Amsterdammer is het accent zeker te horen voor hen die hier niet vandaan komen. Maar ik sprak al snel toch meer ABN. Het platte Mokums of Jordanees liet ik graag aan me voorbij gaan. Maar als ik luister naar Hazes en zijn oeuvre kan ik vrij aardig in het jargon meezingen. Voor de rest vond ik het leuker om Engels, Duits en Tsjechisch op te pikken. Had ik meer aan door de jaren heen. Overigens zijn al die streekdialecten in ons land best bijzonder. Sommige onverstaanbaar, anderen juist wel weer meer herkenbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.