deugden

De zeven deugden

Zie nogmaals historiek
Prudentia (Voorzichtigheid – verstandigheid – wijsheid)
Iustitia (Rechtvaardigheid – rechtschapenheid)
Temperantia (Gematigdheid – matigheid – zelfbeheersing)
Fortitudo (Moed – sterkte – vasthoudendheid – standvastigheid – focus)
Fides (Geloof)
Spes (Hoop)
Caritas (Naastenliefde/Liefde – liefdadigheid)

Hier herken ik ook wel iets van. Voornamelijk in de zedige gezichten van een paar nonnen die les gaven op de Lagere School. De goede niet te na gesproken waren ze door hun schijnheiligheid zondiger dan de leerlingen.
Zelf waren we niet overdreven deugdzaam. De een wat meer dan de ander,

Als jong kind probeerde je het, meestal na indringende verhaaltjes over Jezus’ verdriet (waar je niks van snapte, wat kon een gestolen koekje hem nou helpen) maar je was bereid dat koekje niet te pikken.
Dan voelde je bijna een aureooltje groeien.

Dit stukje is interessant:
De eerste vier zijn de kardinale deugden en gaan al terug tot de oudheid. Deze vier deugden zijn bijvoorbeeld te vinden in Plato’s Politeia. Aristoteles ging dieper in op deze deugden in zijn Ethica Nicomachea.’
Ze zijn dus niet specifiek katholiek, iets wat we als kind altijd dachten tot we begrepen dat bij de andersdenkenden dezelfde waarden golden.
Dat deed dan weer deugd.
==

38 gedachten over “De zeven deugden

 1. Het zijn eigenlijk allemaal logische dingen.
  Ik ben er niet mee opgevoed…. de 10 geboden heb ik nog wel meegekregen, maar daar had ik toch ook wel wat aanvullingen bij.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja die nonnen. Toonbeelden van hoe het niet moest. Als je hen moest geloven, wasten ze zich met wijwater.

  Ze waren misschien beter eens tussen de lakens gedoken, ze waren zo chagrijnig niet geweest.

  Geliked door 2 people

 3. Als onschuldig kind werd je gekneed en in het gareel gebracht, later kwam je er achter die je dat vertelde ook zo waren of nog erger.
  vaak net zo’n teleurstelling dat je er achter kwam dat Sinterklaas niet bestaat. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is allebei waar, toch claimden de geloven vroeger veel voor zichzelf. Ik ben dat we de laatste jaren een moderne hoofdzuster hadden die oog had voor de tijd en de plaats waarin we woonden.

   Geliked door 1 persoon

  1. O ja, dat neem ik direct aan. Met ’n beetje verstand is veel te beredeneren en kom je tot verrassende conclusies.
   Behalve op verjaardagen. Voor de visite kwam kreeg kreeg mijn vader steevast het verzoek van mijn moeder: Begin NIET over het geloof en politiek!

   Geliked door 1 persoon

 4. Ze hebben het gewoon gejat van de Kelten en andere wijze vrouwen, die zij heks zijn gaan noemen, laten we het daar eens over hebben? 😛 hahaha nee hoor, maar het is wel zo. Deze deugden gaan zo ver terug!
  Ouder dan Christendom, en die nonnen, wat ik dan weleens hoor of gezien heb, wat men dan neer zet, als heiden weet ik dat natuurlijk niet… die stamt uit een heksenfamilie, want dat is heiden zijn toch? Dat ze inderdaad erg graag straf gaven en streng waren toch? je moet toch ergens je Luxeria mee bevredigen 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

     1. Mijn oma ook, haar kinderen mijn vader, oom en ooit tante dus weer niet… dus wat moet je ermee dan als kleinkind, oma zegt en ziet… papa en mama zeggen dat… ahum… oma ze ziet vliegen… en dat deed ze ook, hahaha sorry.. maar ooit ging dat echt zo…

      Geliked door 1 persoon

       1. Ja nou ja, niet op verjaardagen, mijn tante leeft helaas ook niet meer, contact met mijn vader heb ik niet, en mijn oom zag ik voor het laatst op de crematie van mijn oma dus… in 2004… maar we hebben weer contact, we zouden treffen, maar ja… het mag en kan even niet nog… weer uitgesteld. Komt goed!

        Geliked door 1 persoon

     2. Oh en even.. dit is een familie dingetje natuurlijk, ik heb mij er later als volwassene meer in verdiept, in de Guna guna ook etc. En het is geen kinderspel inderdaad… Zelf geloof ik zeker in meer tussen Hemel en Aarde maar dan via Moeder Aarde als in Godin en in de Lucht/hemel, als de Vader, God. Natuur dus… wicca.

      Geliked door 1 persoon

      1. Guna guna, dat ken ik alleen van boeken en films. Uiteraard☻
       Dat er meer is zegt mij niet veel, niets eigenlijk. Bijzondere verschijnselen zijn vaak wetenschappelijk bewezen, wat er nog geheim is wordt ook nog wel duidelijk Ooit.

       Geliked door 1 persoon

       1. Dat ben ik met jou eens, maar het onzichtbare wat ik nu nog magie noem, leg ik uit als kwantum fysica, hoe dat werkt, positief denken is positief aantrekken, negatief denken is negatief aantrekken, maar onzichtbaar, energie… en dat is soms erg lastig… als mensen het niet kunnen zien dan… ondertussen zijn ze wel techneut met elektra of energie, en geloven dat weer wel… echt hoor, soms kan ik bij sommigen wel even grrrrrrrr roepen, hahaha

        Geliked door 1 persoon

 5. Ik beschreef al eens de kernwaarden van het katholieke opvoeden. Goede en tuchtvolle scholing, de kerk als moraalridder en harde handen waar het even niet ging. Ik leerde er veel van. Maar de vrije geest is nooit gebroken..,.

  Like

  1. Idealistisch ideeën. Die zijn van de meeste religies hetzelfde, een algemeen fatsoen, vaak onnodig hard erin geramd wat niet altijd hielp.
   We blijven mensen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.