Kippensoep

Voorstellingsvermogen, vaak een handige eigenschap. Niet altijd, het beeld kan met je op de loop gaan.
Vanmiddag viel het verkeerd uit.
Na een uurtje soezen in de zon  was het etenstijd en ik warmde een portie kippensoep op. Vers uit de diepvries. Jammie, dacht ik nog.
Het was lekker maar na een paar happen zag ik kippen voor mijn geestesoog, blijkbaar had het soesuurtje iets verkeerds geplant in mijn geest.
Ik zag pa die koppen afhakte, met tegenzin maar hij moest. Geplukte kippen aan voorbijglijdende haken in de slachterijen, monkelende kippen pikkend in zwarte grond en het ergste was de herinnering aan een dikke oude blauwzwarte kip die af en toe binnen kwam lopen en ons kende. Dachten we. Hoopten we.
Ze keek ons uilachtig aan, liet een flats vallen en vertrok weer.

De soep gooide ik weg.
-=

27 gedachten over “Kippensoep

  1. Zo ging het vroeger op de boerderij of in de groentetuin van opa.
    Nu is het een mega industrie.
    Begrijp dat je van slag raakte na deze beelden. Hans

    Geliked door 1 persoon

      1. Juist. Het is niet goed dat een mens zich voor alles afsluit, maar alles in vraag gaan stellen is dan weer het andere uiterste. Die gulden middenweg hé, die is zo moeilijk te vinden soms.

        Na rare dromen heb je soms zulke reacties en dan niet alleen over kippensoep.

        Geliked door 1 persoon

      1. Mensen staan ver af van de bron van het voedsel. Ze weten niet meer waar het vandaan komt. Kinderen denken dat kipfilet uit een fabriek komt, bij wijze van spreken… Vroeger was dat anders. Je wist dat je je kip of je varken aan het eten was, die je dan vaak nog eigenhandig had geslacht. Ik praat nu wel over een ver verleden… alhoewel, mijn oudste zussen en broers hebben dat meegemaakt. Ik niet meer. Toen hadden we geen varken meer voor eigen slacht.

        Geliked door 1 persoon

  2. Als we allemaal aan de alternatieven gemaakt van soja gaan, heeft de wereld geen oerbossen meer over. Ik denk er ook maar zo min mogelijk aan. Ook al werd ik als kind al geconfronteerd met het kieuwen van vis en de manier waarop men levende alen ontdeed van koppen op de markt. Ik heb sindsdien toch geen trek meer in een broodje paling. Maar ja, elke trede in de voedselketen voor de mens heeft zo haar nadelen. De een wat meer in beeld dan de andere….

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.