filosofie

‘Over gewoonte en opvoeding’

Hoofdstuk uit een essaybundeltje van Francis_Bacon_  waarin hij stelt:

Hier is over nagedacht, bewonderde ik. Tot ik verder las.
Hij had het hier beter bij kunnen laten.
Hij predikt voornamelijk ten voordele van de gewoonte.  Lijdende veroordeelden, Spartanen, boetedoende monniken, allen zijn gehard door de aangeleerde gewoonte niet te klagen. Macht der gewoonte. Prima.
Maar dat het samenspel van neiging, omgeving en gewoonte genuanceerder is en vaak moeilijk te sturen in de opvoeding, daarover rept hij niet.
Een gedachte als vaststaand feit de wereld in slingeren
En dan zegt hij ook nog dit:
Het zoveelste staaltje filosofie dat niet meer voorstelt dan wat moeder ons voorhield: ‘Gedraag je!’
=

28 gedachten over “‘Over gewoonte en opvoeding’

 1. Als ik hier ten gronde ga over nadenken, word ik boos. Aangezien boosheid tot niks leidt, ga ik er niet over nadenken. Weet hij veel wat opvoeding kan aanrichten. De dwaas.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben het wel met hem eens dat je vroeg moet beginnen met opvoeden…… maar verder…… zo simpel is het niet! Je kan niet alles bereiken met opvoeding. Je kan je best doen, maar dat geeft geen garanties voor de toekomst. Bovendien heeft eigenlijk elk kind een andere opvoeding nodig en dat is niet te doen als je er meer hebt…..bovendien is niet meteen duidelijk hoe je sommige kinderen het beste kan aanpakken. Het ene kind laat zich eenvoudiger opvoeden dan het andere. En je kan nog zo je best doen…..slechte invloed van buitenaf kan je niet altijd tegenhouden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daarom vind ik hem beperkt met dit hoofdstuk.
   Niet doordacht, zo kunnen wij ook de filosoof uithangen.Zoiets als: ‘Hard werken is gezond’ en dat niet nader verklaren.

   Like

 3. Een ouderwetse gedachte omdat men vroeger niet beter wist. Opvoeden is zoveel meer dan gewoonten aanleren (of afleren!). Het betreft vooral het ontwikkelen van de persoonlijkheid van het kind met zijn talenten – en ook het aanvaarden van de persoonlijkheid van het kind zodat het mag worden wie hij of zij is. Dat houdt in dat men het kind ook een beetje moet nemen zoals het is. Daarvoor is een ouder nodig die veel vertrouwen heeft in zijn kind en de toekomst. Zo ook de leerkrachten op school. Teveel kinderen worden nog steeds gekraakt ipv groot gemaakt. Nog steeds. Uit ervaring weet ik dat wantrouwen naar een kind toe heel nefast is. De grootste ettertjes kan je doen bloeien en smelten als was als je hen wijst op hun talenten en complimenten geeft.
  Hoho wat een preek hé, maar het is dan ook helemaal mijn ding om ermee bezig te zijn, altijd geweest.
  Groeten van een juf.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, opvoeding vermag veel maar zeker niet alles, integendeel.
  Hoezeer gewoonten en opvoeding ons soms ook ineens in de weg kunnen zitten, werd vandaag mooi duidelijk bij de afsluiting van een persconferentie van Rutte over nieuwe Coronamaatregelen. Nog geen twee minuten nadat hij ons allen op het hart had gedrukt, dat we voorlopig maar beter geen handen kunnen schudden, stond hij weer de hand van Van Dissel te schudden. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Een opvoeding is noodzakelijk maar zorgt niet dat je later als volwassene een perfect bestaan hebt. We zijn allemaal mensen met goede en minder goede kanten. Hoe kinderen uitgroeien is een complex proces.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is een optelsom. Genen, karakter, neigen tot… gekoppeld aan een al dan niet strenge opvoeding en stringente opleiding. De katholieke broeders konden er wat van. Slechte gewoonten sloegen ze er desnoods uit…En veel ouders deden dat indertijd ook. Zo leerde je veel af wat nu wordt gezien als verrijkend voor de samenleving…

  Geliked door 1 persoon

 7. Gewoonte
  is te gewoon
  Aan verandering
  onderhevig
  Alles
  ontwikkelt
  Zelfs
  een scheve schaats
  kan leiden tot
  een andere koers
  met ander eindpunt
  Kinderen willen niet
  hetzelfde als de ouders
  al ziet het er later
  bijna identiek uit…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.