Ecce homo


De mens is een vreemd wezen;

hoe naakter men hem ziet, hoe meer hij in zijn hemd staat .Het komt  goedkoop op me over, een variant op ‘wie lacht niet die de mens beziet.‘ (herkomst niet bekend).
Hoe dan ook. 7Je vraagt je af: wat zie je dan?
Vergeleken met de dieren lijkt de mens op een onbehaarde slingeraap en ja, dat moet een wonderlijk gezicht zijn, denk aan Tarzan en dat was nog een goedogende vent. Ik zie mijn opa al.
Maar dat wordt niet bedoeld, leerden we.
Wat dan wel, de houding, besluitvorming, intelligentie of gebrek daar aan, mentaliteit, emotioneel gedrag? In dat geval is er geen vergelijkingsmateriaal en wie bepaalt dan dat hij lachwekkend is? Dieren? Zij denken niet.
Een superpientere kan smalend doen over simpele zielen.
Een kerkelijke kan neerkijken op huichelaars.
Een braverik kan spugen op dronken carnavalvierders en een stille aanbidder minacht de keus van zijn geliefde.
Andersom echter kijken de laatsten neer op de bespottelijke arroganten.
Wie bepaalt dan het groteske van de mens?
Mensen die zich hoger achten?
Ergo.
Zij zijn de echte lachwekkenden.
==

22 gedachten over “Ecce homo

      1. Dat is, zacht uitgedrukt, enorm lastig en stressvol. Maar wat doe je eraan.
        De huisarts stelde indertijd het RIAGG voor, een Geestelijke Gezondheidsinstelling. Daar heb ik voor bedankt.
        Ik ben niet blij met het ouder worden maar dit kwijt te raken is een voordeel ervan.

        Geliked door 1 persoon

        1. Het is me aangeleerd. En ik krijg het niet kwijt. Telkens opnieuw hoor ik die snerende stem (in mijn hoofd wel te verstaan) die me zegt hoe belachelijk ik me weer heb gedragen. Soms wéét ik dat het niet zo is. Soms twijfel ik.

          Geliked door 1 persoon

  1. Anders dan door veel politici wordt gedacht is onze samenleving er een van individuele wensen, verlangens, uitingsvormen en gedachten. De selfiecultuur is daar een gevolg van. Vloggers die van alles laten zien wat je vroeger niet interesseerde en wel weer leidt tot kopieergedfrag. Een ‘beroep’ dat leidt tot wensdromen voor hen die met een smartphone menen te weten hoe de wereld er uit ziet. Wat je ook ziet is dat mensen zich verschansen in wijken of straten en zich aangetroken voelen tot het linkse communisme of Grethisme, dan wel tot de wonderlijke bevlogenheid van het Forum. Terwijl we allemaal zijn opgevoed (enkele diehards uitgezonderd) voor een wereld in het midden. Gewoon leuk met elkaar door de deur en iedereen een kans gunnend. Mits die kans niet wordt gestolen maar gewoon door hard werken of studeren bereikt. Het kan verkeren…..was die niet van Bredero??

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.