Matigen?

Tja, het klimaat sparen. Eco-doen, co²,  soberder leven. Dat juich ik van harte toe.
Maar ik vind het wel een beetje zielig voor mijn generatie en ouder. Als arbeiderskind van eind ’40 – 50 leden we geen honger, het was niet vreselijk slecht, maar royaal was het leven allerminst.

Volgens mij hebben we voldoende water uitgespaard voor de rest van ons leven.
Er was een douche die stond voor één stortbadje per week, we mopperden dat we beter weer in de teil konden gaan. Radio mocht aan maar overtollige lampen moesten uit.
Een auto was er niet. Kolen werden mondjesmaat besteld want Pa stak zelf turf.
We hadden een geit voor de melk (armeluiskoe noemde men dat) en met de kerst werd een van de eigen konijnen geslacht. Daarnaast een kip voor de soep.
Eigen groente en fruit, dat laatste bevatte zelfs gratis vers vlees, niet altijd maar toch.
Eindeloos was de lijst van soberheid, van kleding tot vervoer, van eten tot lichaamsonderhoud tot goedkope vakanties in Castricum, ik denk dat we in latere jaren niet voor niets zo gretig van het betere leven genoten

We hebben al zo verstandig geleefd, daar begin ik niet meer aan.
Echt niet.
Ik maak alles op.
==

37 gedachtes over “Matigen?

 1. My thoughts exactly! Wij aten een keer per week met zijn zessen 500 gram vlees, op zondag, en met de jus daarvan deden we de rest van de week. Pas later kwam daar op woensdag (toen ‘gehaktdag’ uitgevonden werd) een balletje gehakt bij. Eén pond half om half, aangemaakt met veel beschuit voor twee volwassenen en vier kinderen. Met kerstmis braadde mijn moeder een hele kip. Dat was feest!

  Geliked door 2 people

 2. Zo ging dat inderdaad. Toch ben ik blij dat ik met een beetje ontbering leerde leven. Je waardeert des te meer wat je nu allemaal hebt. Omgekeerd lijkt me moeilijker: opgroeien in weelde… moeilijk om dan later met tegenslagen of tekortkomingen om te gaan.
  Ziekte van deze tijd is het gebrek aan ontbering en de daardoor ontstane – ik vind hier een nieuw woord uit, denk ik – ‘watjesgeneratie.’

  Geliked door 2 people

 3. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik denk het nog wel uit te zingen. Geen overdreven gedoe, maar van alles met mate. Dat is niet alleen vanwege het milieu maar ook in verband met de gezondheid. Vier het leven, dood zijn duurt zo lang….

  Geliked door 2 people

 4. Een herkenbaar relaas, Bertie. Zelf ben ik net een jaar of tien ouder, schat ik zo. Ik ben van de generatie die de eerste jaren een kolenkachel en een wekelijkse wasbeurt in de tobbe had. Een auto en tv hadden we de eerste jaren ook nog niet. Maar aan gezonde voeding ben ik nooit tekort gekomen.
  Vanaf mijn vijfde maakten we een sprong voorwaarts met één gaskachel in huis, een douche die eenmaal per week benut mocht worden en vanaf mijn tiende of zo kwam er een auto.
  Vanaf het moment dat ik op eigen benen sta, leef ik in relatieve weelde cv, stereo en twee tv’s. Maar ik ben nooit vergeten waar ik vandaan ben gekomen. De douche wordt nog altijd spaarzaam gebruikt, elektrische apparaten worden uitgeschakeld als ze niet benut worden en de cv staat nooit onnodig hoog. Met oog op de energietransitie en isolatiemaatregelen doen we wat we kunnen, maar omdat ik de laatste jaren in financieel opzicht al flink ben uitgeknepen door Den Haag, is de rek er wel uit intussen. Er zijn grenzen.

  Geliked door 1 persoon

  • De levenswijze uit je jeugd laat je niet zomaar los natuurlijk.
   We waren ook blij met de cv, auto, muziek, en maakten er veel gebruik van met ons gezin.
   Die overdaad heb ik niet meer nodig maar, wat ik al zei, zo ver als toen ga ik niet.
   Ik heb zonnepanelen en slimme meters maar ik peins er niet over weer te leven als in de jaren vijftig.

   Geliked door 1 persoon

 5. ms zegt:

  Bij ons was het altijd soberheid troef, dat leerden ze ons. Verspillen deden we later ook niet. En nu zouden we nog moeten afgeven omdat er na os gekomen zijn die het er wel goed van genomen hebben? En bovendien wijzen ze naar ons als de boosdoeners. Zielig voor onze genetatie? Ik vind het niet zozeer zielig, eerder oneerlijk.

  Geliked door 2 people

 6. logbankje zegt:

  De oudere generatie, zo ik ook, waren veel milieu positief beziger dan nu.
  Nou, zeker wat je schrijft klopt helemaal.
  Mijn opa in Wormer een grote tuin met groente en fruit, konijnen voor de slacht.
  Alles werd onteigend voor nieuwbouw.
  Maar ik weet nog goed een keer per week in de teil en bij de kachel opwarmen.
  We waren toen wel gelukkiger dan nu. Hans

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij hebben eco wasmachine er staan bij ons. Het is meer zuinig zijn. Vroeger hadden toen met onze ouders kolen in de tuin. Toen moesten scheppen dan in de kachel doen. Dit weet ik nog goed. Vele meer in vroeger tijd meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ben ik van begin jaren ’70, en op sommige vlakken weet ik dat ook nog wel… toch is het mijn generatie die er zo anders mee om is gegaan, dat dingen anders moesten… en het is de jongste generatie die het nu het hardste roept, maar als je hen gaat vertellen hoe het was, en of zij het nu ook kunnen doen… 1x per week douchen bijv. minder deo gebruiken, of zeep en parfum… hahahahahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.