schrijven

Over schrijven

Er was een verhaal waaraan ik bezig was.
Een verzonnen plotje over familieverhoudingen met enkele eigen belevenissen erin verwerkt. Die heb ik geschrapt, ze zijn te herkenbaar en de hiaten opgevuld met andere dingen tot ik een afgerond stuk had.
Maar ook hier zaten weer ongemakkelijke situaties in.
Opnieuw probeerde ik het te herschrijven maar toen had het geen ziel meer.

Beroepsauteurs liggen nogal eens in de clinch met lezers die zich menen te herkennen en processen aanspannen. Daar hoef ik natuurlijk niet bang voor te zijn maar ik kan me de problematiek van schrijvers wel voorstellen. In het klein maakte ik zelf iets dergelijks mee, de reden dat ik zelden over een gezinslid blog behalve in algemeenheden.

Het verhaal is weggegooid.
Een ander probeersel eveneens, te controversieel. Ook daar heb ik onaangename ervaring mee in een vroegere weblog, had ik op een vriendelijker manier moeten schrijven.
Dat is  moeilijk voor me,  misschien zou ik het moeten proberen.
Hier ga ik eens lang over nadenken.
Ik begin meteen.
Tot morgen.
==

26 gedachten over “Over schrijven

 1. Herkenning van personen in mijn blog heeft mij een paar keer vreselijk in de problemen gebracht.
  Terwijl ik zo mijn best doe om waar gebeurde verhalen te verdraaien en te verhaspelen.
  Waarbij ik verleden tijd naar het nu en andersom het nu naar het verleden plaats.
  Misschien moet ik net als jij ook maar het een en ander opnieuw gaan overdenken …..

  Slaperige groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Daar kan ik je geen advies in geven. Bij sommige dingen zet ik zelfs de naam erbij, zoals bij mijn broers….maar dat gaat dan om voorvallen waarbij ik weet dat dat geen probleem is. Er zijn ook wel eens dingen die voor de mensen er omheen herkenbaar zijn en dat mag dan in dat geval. Namen noem ik dan niet, maar voor veel mensen is het wel duidelijk. Het hangt er natuurlijk vanaf waar ik over schrijf. Ik heb er nooit problemen mee gehad in elk geval. Soms zeggen mensen zelf wel eens dat ze verwachten dat ik er over ga schrijven.

  Geliked door 2 people

 3. Het is altijd lastig om over familie of vrienden te schrijven, daarom doe ik het maar niet.
  Maar gezien je geschreven verhaaltjes, weet ik zeker dat er straks of misschien morgen al weer een mooi / leuk verhaal zal verschijnen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Even dacht ik “Wat een geluk dat ik mijn foto’s kan laten spreken …” Maar dat is onzin natuurlijk. Ook met foto’s moet je – zeker sinds de invoering van de AVG – voorzichtig zijn met herkenbaarheid van personen. Wanneer familie of bekenden op mijn blog in woord of beeld voorbij komen, dan is dat met hun medeweten en toestemming.

  Geliked door 1 persoon

 5. De meeste verhalen ontspruiten uit situaties de je hebt meegemaakt. Er zijn er helaas ook bij die ik niet kan vertellen omdat ik bang ben van de reactie van bepaalde familieleden of kennissen. Jammer is dat… het zijn nochtans echt goede verhalen waarbij de werkelijkheid de fictie overtreft.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja de éne om makkelijk te vertellen over familie. Dat hadden wij toen gedaan. Toen hadden erg druk geweest. Nu zijn allebei niet meer. Drama geweest voor ons. Toen moesten pauze inlasten. Vrienden zou ik niet doen op je weblog zetten. Blijft dan ook moeilijk geval.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oude postjes heb ik beveiligd, wegens herkenbaarheid. Al kan het me geen lor schelen dat ze weten hoe ik over hen denk, heb ik echt geen nood aan nieuwe toestanden.

  Een verhaal verliest aan stevigheid als je minder kwaliteit in de steunpilaren steekt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Waarom zou je de vuile was buiten willen hangen? Want dat is hoe het op mij dan over komt, ik schrijf ook weleens over mijn familie, noem ze dan zelfs bij naam zo nu en dan, mijn dochter dan toch en mijn kleinzoon. Mijn ouders.
  Nu vind mijn moeder al dat ik teveel zou delen over mijzelf en mijn Liefste bijv. en de kat ook… nou ja, dat vind zij, waarom zouden wij dat met zijn allen doen? Bloggen? Ze snapt het niet… dat mag, en ik ben gestopt met uitleggen, zij snapt niet, dat zij mij zo goed kent, dat zij meer leest dan dat er staat, en dat voor jullie, slechts een deel online staat, lang bij lange na niet alles. Zou ik dat wel doen, ieder huisje heeft zijn kruisje, dan was de pleuris allang uit gebroken.

  Kortom, het lijkt alsof… maar vuile was, stop ik in de wasmachine. En was het schoon, droog het, en berg het op 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 9. Op sociale media houd ik zoveel mogelijk ‘derden’ buiten beeld. Algemeenheden nemen dan bij de schrijverij die plaats in. Maar er zijn ook verhalen uit de werkelijkheid waarbij die namen van groot belang zijn. Omdat ze nu eenmaal dwingend en sturend waren of door gedrag jouw leven (autobiografie) in de war konden brengen. Binnenkort beschrijf ik weer een periode uit mijn werkzame leven, en daarin worden namen genoemd. Een deel van de betrokkenen is intussen hemelen. Ik zal ze de eer geven die ze toekomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.