Zwanger

In het verhaal over een gegoed Brits gezin uit 1930 lees ik dit.

Mama is zwanger, misselijk en nerveus.
Papa schenkt haar een gin in, dat is kalmerend.
Keukenmeid komt met aspirine, tegen de buikpijn.
Dochter presenteert haar een sigaret, voor de zenuwen.
Mam drinkt, slikt en rookt, kalmeert inderdaad en zijgt puffend terneer op een sofa. Uiteindelijk komt alles goed, zoon wordt geboren en de opvolging is gered.

Het was een gangbare manier van leven in deze kringen, in meerdere of mindere mate ook in andere Europese landen.
Ze overleefden.
Allemaal?
Dat weet ik niet.

28 gedachtes over “Zwanger

 1. Ik ben bevallen zonder pijnstilling, zoals zovelen, maar had ik een tweede kind gekregen, dan had ik toch een ruggenprik gevraagd. Verdorie dat deed zeer. De pijn meteen vergeten? Helemaal niet. Ik begrijp dat je op zo’n moment naar alle middelen grijpt die er voorhanden zijn, ook al zijn ze niet gezond.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ans zegt:

  Vroeger deden we allemaal dingen die niet goed waren, maar we wisten ’t niet. Ik mocht tijdens mijn zwangerschap bijna niks (zoutloos, suikervrij en vetarm), maar ik mocht wel roastbeef…..en dat mag nu juist weer niet…..heb ik zo mijn best gedaan en blijkt het dus helemaal fout te zijn geweest! Het verandert ook steeds. Dat medicijnen niet aan te raden zijn lijkt mij wel logisch, maar soms kan het niet anders. Mijn bevalling was een makkie…..een keizersnede met plaatselijke verdoving.

  Geliked door 1 persoon

 3. In Nederland zijn ze nogal van de vrrboden. Ik dronk tijdens de zwangerschap wel eens een glaasje. Kon geen kwaad zei de gynaecoloog 43 jaar geleden. Met roken stopte ik wel. At lever voor het ijzergehalte. Nu is dat ten strengste verboden. Toch twee gezonde kinderen gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 4. De gemiddelde leeftijd van mensen was flink lager dan nu. In mijn jeugd werd enorm veel gerookt door ouders en oudere kinderen in huis. Maar ook leerkrachten rookten een pijp in de klas, op kantoren werd flink gedampt. Ook de drank ging er nog wel lekker in. Het zal vast niet goed zijn geweest voor de kleine kinderen, al dan niet ongeboren. maar dat was het eten van toen ook niet, net zo min als kolenkachels en koude door vrij eenvoudige omstandigheden. Toch komen er uit die generaties nu al 100-jarigen voort. Kortom, geen echte wetenschap…

  Geliked door 1 persoon

 5. Tegenwoordig weten we allemaal beter, de grootste onzin die ik hoorde was van een rokende moeder dat als ze niet rookt ze stress heeft wat ook niet goed is voor de baby. Ik kom uit de tijd dat sigaretten met verjaardagen op tafel stonden, maar ben opgegroeid met dat rokers naar buiten werden gestuurd. Tijden veranderen maar of nu alles zo gezond is vraag ik me ook wel eens af.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het zo’n onzin allemaal, toen ik zelf zwanger was, mocht er al meer, maar ook daar lijstjes… en echt… ik wist het pas met 25 wkn zeker dat ik het was, daarvoor niets in de gaten en wat at ik? rood vlees, rosbief op brood en fricandeu vooral elke dag met lunch, had ik zo’n zin in! de natuur vertelt wel wat jouw lichaam nodig heeft tijdens een zwangerschap.

  De lijst van mijn dochter nu ruim 20 maanden terug? Ze mocht in mijn ogen niets meer.. ik heb haar hetzelfde gezegd, luister naar je lichaam… met mate eten en drinken net als anders… nou goed… dat dus…

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.