Hoe feestelijk was kerstmis?

Het schiet me zomaar te binnen.
Dat de dag voor kerstmis spannend was en het feest zelf bestond uit lekker eten en lange hangdagen.
Dat er nooit een kerstboom was.
Dat vonden we niet erg, katholieken hadden een kerststal. Bij ons waren het hopeloze erfstukken, schaapjes met aangevreten oren en een Jezusje zonder neus, Maria nog half geverfd.
‘Volgend jaar toch eens nieuwe kopen‘  maar alles werd opgeborgen en het jaar erop weer uitgestald met nog meer gebreken.
Op kerstavond was het spannend, lampen uit, kaarsjes aan.
Er hing een tevreden sfeer,  aandoenlijk, met vlammetjes en oranje micaruitjes van de kachel als enige lichtbron. We waren rustig, het kwam niet in ons op te vervelen of te zeuren, we zongen lieve liedjes voor het neusloze kindeke.
Maar ja.
Na een paar kerstliedjes wilden de groten het licht aan, lezen, kaarten, handwerken en Pa zocht de krant.
Wij hingen rond de kaarsjes. Wie het langst zijn vinger in de kaarsvlam kon houden of heel langzaam blazen zodat het vuur nog nèt niet het strodakje raakte.
Natuurlijk werd het janken. ‘Hij duwde me, zij begon…
Even natuurlijk riep iemand ‘BRAND!’ voor de grap.
Dan was de kerstavond voorbij, we moesten vroeg naar bed en meteen slapen, dan mochten we mee naar de nachtmis.
Midden in de nacht op straat, goh!
==

30 gedachten over “Hoe feestelijk was kerstmis?

  1. Wat een heerlijk verhaal. Zo herkenbaar. Dit lijkt helemaal op een kerstavond uit mijn kinderjaren. Ook wij hadden geen kerstboom, enkel een stalletje met gebroken beelden. En toch bewaar ik er fijne herinneringen aan. We waren met weinig tevreden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Tja, daar herken ik als Friese arbeiderszoon uit een rood milieu dus helemaal niets van. Nou ja, behalve de kerstboom dan, want die hadden we dan wel. Het mooiste daaraan was om elke dag stiekem een ander lampje los te draaien om het licht te doven. En dan moest heit of mem als het een beetje meezat eerst alle lampjes weer door handen hebben om het licht weer te ontsteken.
    Ik keek op de kerstdagen vooral uit naar oudejaarsavond, want dan konden we weer keten. 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat doet me denken aan een buurjochie van een ‘rood’ gezin dat zeer antipaaps was. Het was de Zaanstreek, er waren alleen al in ons buurtje vier of vijf verschillende geloven. Misschien wel meer.
      Toch speelden we met elkaar.

      Geliked door 1 persoon

      1. Onze buren waren vrijwel allemaal gereformeerd, en er woonde een rooms-katholiek echtpaar. Als kinderen en tieners speelden wij ook meestal gewoon met elkaar. Maar op dergelijke feestdagen was er toch echt sprake van een scheiding der geesten en gezindten.

        Geliked door 1 persoon

        1. Misschien was dat bij ons ook zo, we merkten het niet. Alleen bij kinderruzies werd er wel eens wat gezegd. Toen we vertrokken was ik 14, de jeugdverenigingen leefden elk hun eigen leven.
          Over en weer buurten bij elkaar werd sowieso nooit gedaan, dat leerden we pas in Brabant.

          Geliked door 1 persoon

            1. Een groot verschil.
              Wij woonden in het midden van een langdorp, met een paar winkels, postkantoor en bushalte rondom ons.Meest oudere vrijstaande huizen en een erf met fruit en ’n beetje groenten.
              En, behalve de socialist en een uitzondering, allemaal grote gezinnen. Mensen hadden domweg te weinig tijd.
              Dat kwam later pas maar toen waren wij al weg.

              Geliked door 1 persoon

  3. Wij wel een kerstboom, maar geen kerststal……ik vond dat jammer, maar hij is er uiteindelijk wel gekomen!
    Vroeger werd er later pas versierd…er was ook minder, dus dat was wel te doen. Dat zorgde er naar mijn idee wel voor dat de kerstsfeer er meer was…… niet al wekenlang, hoe leuk het ook is, met Kerst is het niet nieuw meer!
    De nachtmis vond ik prachtig…..ook al ben ik niet katholiek…..maar mijn broer kreeg verkering (en trouwde later) met een katholiek meisje…..dus toen gingen wij mee….wij hadden geen kerkdiensten ’s nachts. En één van die eerste keren sneeuwde het toen we de kerk weer uitkwamen…..geweldig! Dat was nog eens kerstsfeer! Thuis zat mijn moeder met een tafel met eten te wachten.
    De Katholieke kerk vind ik sfeervoller dan de Hervormde (en Luthers, Gereformeerd etc.) ….die beelden maken het toch heel anders. Een kerk kan erg mooi zijn, maar de beelden maken het mooier, brengen die bijzondere sfeer erin.
    De kerstfeesten zijn bij mij niet meer wat mijn idee van Kerst is….maar ja, ik heb dat zelf niet in de hand……ik vier het gewoonlijk bij zoonlief en zijn vriendin viert het anders…..minder speciaal naar mijn gevoel. Ik draai het liefst de hele dag kerstmuziek…..mooie muziek, maar ik herinner mij dat schoonpa dat ook maar niks vond….lang geleden…..of het niet uit kon….zucht…..met andere mensen erbij heb je daar toch rekening mee te houden, maar zo is het moeilijk om er MIJN kerstfeest van te maken. Maar ja, in mijn eentje is het ook niet het kerstfeest van vroeger.
    Met alleen Edwin en mijn moeder heb ik het jarenlang toch wel op mijn manier kunnen vieren. Mijn moeder vond alles leuk en Edwin ook….. dus was het redelijk traditioneel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Katholieke kerken zijn sfeervol door hun overdaad. Andersdenkenden verfoeiden dat juist, zij predikten vaker soberheid en eenvoud. Het moet gezegd: de rijkdom van vroegere kerkheren was ook stuitend. Er zijn nog legio mooie kerken en kathedralen getuigen van.
      Daar stond tegenover dat de arme mensen meegenoten tijdens kerstmis en andere feesten.Dat was een belevenis, al dat licht, muziek, kaarsen en versieringen.

      Like

  4. Ik heb dus niets met kerstmis gewoon omdat ik miste wat jij beschrijft. Mijn moeder was te katholiek voor zulke frivoliteiten. Kerstmis was kerstliedjes zingen -we had gedorie juist geteld één LP en die stond de hele dag te kwelen-, naar de kerk gaan en vooral geen kibbelpartijtes met broer.

    Een straf dus.

    Geliked door 1 persoon

    1. Nu like ik je wel maar dat moet niet erg feestelijk zijn geweest. Saai zelfs, blij als de dagen om waren?
      Wij zongen niet de hele kerst hoor, alleen op kerstavond en het verveelde de grotere kinderen al gauw. Toch keken we er naar uit. Om het sfeertje, denk ik en natuurlijk die nachtmis.

      Geliked door 1 persoon

  5. Bij ons was het leven naar de kerst toe ook leuker dan de kerst zelf. Lekker eten en hangen maar ook een boswandeling voor wie wilde. Wel een kerstboom geen kerkdienst.

    Geliked door 1 persoon

  6. Wij balanceerden op twee gedachten. Zowel een kerstboom (toen nog te koop aan het Amsterdamse Singel en altijd op de laatste dag..) die op 24/12 werd vol gehangen met fraaie ballen en lichtjes, maar ook een stal er onder. Twee geloven op een kussen daar slaapt het compromis tussen. De kerstnacht zeker naar de kerk, daarna een plak kerstbrood met boter en hop naar bed. De dagen zelf in alle rust vieren. Geen cadeautjes, dat was met Sinterklaas al gedaan. Maar wat een sfeer altijd en lekker eten voor het hele gezin. Uitzondering, geen regel, want totaal andere tijden….Terug naar de onze….:)

    Geliked door 1 persoon

    1. Kerstboom en stalletje hadden we later ook.
      De sfeer op kerstavond was goed maar de overige dagen duurden wel erg lang. Ik snapte best waarom veel mensen juist dan op vakantie gingen.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.