Afrika

Afrikaans groen


We staan er meestal niet bij stil dat de aarde meer inhoudt dan Europa, VS en klimaatperikelen. Af en toe komen China vsTrump voorbij, een overstromingsramp in Oost-Afrika, brandt Australië (alweer? nog steeds?).

Tussen het bekende nieuws viel dit berichtje  derde-van-afrikaanse-plantensoorten-bedreigd/   me op.
Tja, de natuur evolueert doorlopend, dat zal in Afrika niet anders zijn dan elders.  Maar een derde, dat is veel. Iets van de laatste jaren? Al langer aan de gang? Als leek snap je zo weinig.
Wat me inviel was de gedachte aan Nederlandse natuurliefhebbers die zich druk maken om in- en uitheemse bomen, planten en dieren.
Waarom eigenlijk? De eigen soorten bewaren voor het nageslacht? Ach…
En dan nog.
Mussen, tulpen en mais bijvoorbeeld  komen oorspronkelijk uit Turkije of het Midden-Oosten en gedijen hier niet slecht,  blijkbaar kan er ingebroken worden in biotopen maar ik geef onmiddellijk toe dat dit amateuristische ideeën  zijn.

Ik ben benieuwd hoe men over deze onderwerpen denkt in Afrika. Is het een gevolg van veranderend klimaat? Invloed van zon?
Je wordt er nieuwsgierig van.
==

17 gedachten over “Afrikaans groen

 1. Sommige uitheemse planten gedijen te goed……verdringen andere planten en dus ook planten waar juist onze beestjes van eten. Of planten woekeren zo erg dat ze zelfs door funderingen heengaan…… en geen natuurlijke vijanden hier. Sommige planten mogen hier best blijven, maar ze moeten niet voor overlast zorgen.

  Geliked door 2 people

 2. Ik weet wel dat het milieu erg “in” is en men er constant mee staat te wapperen, maar ik vroeg me vroeger al af of er eigenlijk wel iemand bij stilstond. Het is pas als het een “hot topic” is dat mensen er gaan over denken. Is het in Afrika een “hot topic”? Ik weet het niet. Daar ben ik dan ook benieuwd naar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vaar wat dergelijke zaken betreft op de wetenschap. En daarnaast zie ik in mijn eigen omgeving veel zaken in de natuur veranderen of verdwijnen. Dat vind ik allemaal niet geruststellend.
  De aarde en haar natuur zullen het op termijn best zonder ons mensen redden, maar andersom zal dat zeker niet het geval zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.