lezen

Ik leef mee

Er hing een geur sigaren en cognac. Het overviel me bij het lezen over een bruiloft.
Nou weet ik wel dat mijn verbeelding gauw op hol slaat maar dit ging me te ver, ik lag in bed!
Anderzijds vind ik het juist lekker om me in te leven. Zoals er gezwijmeld wordt bij plaatjes van poesjes, hondjes en ander dierlijk liefs zit ik ademloos boven vertellingen met beeldende taal. Ik ben geen filmfan maar stel me voor dat kijkers hetzelfde ervaren.
Soms charme, soms keiharde rotzooi. Ziekte, ellende en dood horen daar ook bij.
Met die laatste onderwerpen is het oppassen, is de sfeer tè indringend dan voel ik me niet lekker en roep mezelf tot de orde: stel je niet aan.
Je kunt nu eenmaal niet alle narigheden uitbannen, ook niet in films en romans. Zelfs veel kinderen lezen en zien liever zieligheden, enge dingen en opwinding.
Met elkaar in tegenspraak is het wel: ontspanning dient levensecht te zijn, op zich al een contrast voor velen.
Maar ja, een ‘gewoon’ leventje is niet veel aan, dat hebben we thuis meestal ook.
==

25 gedachten over “Ik leef mee

 1. Ik kan er ook niet tegen als het te beklemmend wordt in een boek of op t.v. – zeker niet des avonds… Niet goed voor de nachtrust. Heb de derde reeks van de Crown gevolgd. Dat is ook veel drama, maar ver van mijn bed – dat ervaar ik dan als ontspanning.

  Geliked door 1 persoon

 2. De laatste tijd lees ik liever de zachte dingen met een goede afloop. En met zachte dingen bedoel ik niet de romantische niemendalletjes die ze binnenkort met kerst weer massaal gaan vertonen. Dat mag er af en toe wel eens bij, maar er moet afwisseling zijn. En al dat harde … inderdaad, ik krijg er nachtmerries van.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik kan helemaal in een verhaal zitten, zowel in een film als een boek of als iemand iets verteld. Ik zie de dingen letterlijk voor mij…..bij film heb ik daar niks aan, want dan krijg ik het kant en klaar voorgeschoteld. Ik lach mee en ik huil mee. Er zijn momenten dat ik behoefte heb aan een flinke huilbui…..bij de film van Ciske de rat weet ik zeker dat de tranen snel komen. Soms zitten de tranen wel eens te los…… lastig, ik kan ze niet tegen houden.
  Hoewel ik mij goed kan inleven voel ik mij nooit angstig bij een boek of een film…..hooguit lichte spanning.

  Geliked door 1 persoon

 4. In mijn jongere jaren heb ik veel gelezen. Tegenwoordig sla ik zelfs blogs met langere stukken tekst al over. Concentreren op tekst valt me jammer genoeg steeds moeilijker. Kijkend naar een goeie film of een tv-serie beleef ik veel meer plezier. Keuze van onderwerp en/of sfeer is daarbij afhankelijk van mijn eigen stemming.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan bijna nergens meer tegen, of het nou in een film, een tijdschrift of gebeurtenissen in een krant of op tv zijn. Ik leef me veel te veel in, of anders gezegd; ik kan me veel te goed voorstellen hoe zielig iets is. Dus ik lees, kijk, luister bijna niets meer helemaal af. Maar een geur heb ik daarbij nog nooit geroken. Bijzonder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk ruik ik die niet echt, dat verbeeld ik me. Denk ik.
   Teveel inleven is jammer, dan kun je je niet meer overgeven aan boek, spel of wat dan ook.
   Ik had het als kind, huilde zelfs bij verhalen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.