auto

Even tussendoor: DAF

Zojuist zag ik een aflevering van Andere Tijden.
Over DAF, de auto met het pientere pookje. Ouderen weten misschien nog dat het als een truttenwagentje werd gezien. Terugkijken loont, een mooie aflevering.
De aardigheid (voor mij) ligt in de herinnering aan een broer die mopperde over zijn verkering.  ‘Denk je een vlotte meid te hebben, koopt haar vader een DAF. Gaat ze nog groos op ook.’
Het werd lachen, natuurlijk. En plagen, over dat pientere pookje.
Maar het zat diep, hij zette zijn meid aan de kant en kocht zelf een wagen van een uitdagender merk. Een Ford Falcon, weliswaar een oeroudje maar als tegenhanger voor het  pientere DAFje voldeed het prima.
Dat hij er een nieuwe vriendin mee opdeed was mooi meegenomen.
==

21 gedachten over “Even tussendoor: DAF

 1. Mijn oom had een Daf. Ooit zat ik bij een neef en zijn gezin in een auto….het reed heel langzaam…..neef zei: “Zeker weer zo’n ouwe lul in een Daffie en besloot er gewoon langs te gaan…..geheel tegen de regels in…… en ja hoor, vooraan reed een Daf……toen we hem voorbijgingen schoten we in de lach…..het was Ome Piet die op zijn dooie gemakkie reed……geen haast!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het vanavond gedeeltelijk gezien, maar ik het programma zeker nog terug kijken.

  Tijdens mijn diensttijd heb ik het rijbewijs gehaald in een Landrover. De rest van de dienst ging ik als chauffeur-schrijver in een legergarage door het leven. Nou ja, zeg maar schrijver, want een auto kreeg ik alleen tijdens oefeningen. Dat stond me maar matig aan. Maar na enige tijd lukte het me om met wat connectie en corruptie de beschikking te krijgen over een Dafje, een DAF YA-66 om precies te zijn. Het was een barrel van een wagen, maar ik was de rest van mijn diensttijd de koning te rijk. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Een leuke uitzending. Vond destijds sommige vrachtwagens (2600) van DAF wel mooi, maar heb nooit iets gehad met hun personenauto’s. Wel vond ik een paar coupé-uitvoeringen ontzetttend lelijk. Die dingen reden de verkeerde kant op. Moet nog ergens een kaart hebben van die rally.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van de DAF-kwaliteit kan ik niets zeggen, zelf spaarden we nog voor een ‘echte auto’ (mijn mans woorden).
   Het verslag van de rally is enig, was ik helemaal vergeten.

   Like

 4. De innovatie van DAF bleek meteen haar grootste beperking. Dat Variomatic-systeem vond vooral gebruikers in de hoek van vrouwen of lieden die niet konden schakelen om welke reden ook. De vergelijking met een Trabant kon die eerste DAF wel doorstaan. Beide wagentjes voor het volk. Intussen komt de automaat steeds meer in, is de CVT-automaat bij veel merken doorgevoerd (ook een uitvinding van de DAF-familie) en krijgen we net als in de vroegere DDR rond de Trabant, door dat die DAF best een aardig ding was. Latere versies kregen Renault-motoren, veel betere prestaties en leidden uiteindelijk tot de Volvo 340/360-serie die ooit als DAF77 was ontworpen. Niks mis met een beetje erkenning dat we met die DAF’s in NL aardige auto’s op de markt zetten met een heel eigen doelgroep.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.