copyright

Copyright

Onder de meeste verhalen en versjes plaats ik dit © copyrightteken, ook bij flutartikeltjes.
Een soort eigendomsbewijs.
Want flut of niet, ze zijn van mij en zonder mijn toestemming mag iemand ze niet overnemen.
Het copyright is ook bedoeld om af te schrikken.
Dat helpt niet helemaal. Of helemaal niet.
Een keer kwam ik een verhaal van eigen hand tegen.  Later een vers en ook nog een niemendalletje op rijm. Als ik wilde reageren verdween het plotseling en verscheen er een lege pagina of error-nummer. We weet waren ze van mijn weblog gewaaid. Of eraf gevallen.
Ik zag ze bij toeval maar waarschijnlijk staan her en der gepikte artikelen van anderen.

Internet is een vergaarbak van plagiaat, zei iemand. Het bestaat uit jatwerk, aldus een vroegere vriendin.
Of het waar is?
Vroeger kende ik iemand die hoofdstukken uit boeken overtypte en ze als eigen werk instuurde naar een schrijfclubje.
Het zal er in deze tijd niet braver aan toegaan. Daarom moet je goed opletten als je surft,
voor je het weet like je bij iemand anders je eigen verhaal.
==
ps
Ik had enkele toepasselijke plaatjes betr. diefstal, die mogen niet geplaatst worden in verband met de veiligheid.
Tja…
=

39 gedachten over “Copyright

 1. Ik begrijp het niet en zal het nooit begrijpen. Welke eer heb je nu aan iets van een ander te gebruiken en je naam er onder te zetten.

  Lang geleden liep er zelfs een met mijn miserie te pronken en ik die er over schreef om het van me af te schrijven. Sedertdien stonden/staan die dingen beveiligd.

  Daarom gebruik ik ook enkel eigen foto’s of afbeeldingen waar ik toelating voor kreeg omdat het allemaal strenger werd en je uiteindelijk niet meer zeker kan zijn van wat je wel of niet kan gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Maar je hebt toch al snel door als het om een van je eigenverhalen.schrijfsels gaat? En foto’s haal ik van sites die graties foto’s aanbieden, zoals picjumbo, pixabay of gratisography; die hebben veel gratis materiaal van veel verschillende onderwerpen. Je moet alleen soms verwijzen naar hun site, nou dat is een kleine moeite.

  Geliked door 1 persoon

  1. Pixabay gebruik ik ook, eigen foto’s ben ik nooit tegengekomen bij iemand anders.
   Natuurlijk herken ik eigen schrijfsels, dat zag ik toen ik ze tegenkwam. Het was in de jaren 2003-2010,ik heb het idee dat er intussen slimmere manieren zijn om diefstal te verbergen.
   Het zij zo, we weten het en accepteren.

   Like

 3. Ik zag eens een plaatje van mijzelf voorbijkomen…..ze had hem ia Google gevonden. Was niet zo erg, was niks bijzonders.
  Als ik wel eens iets plaats van anderen (meestal gaat dat dan om foto’s die ik toegestuurd kreeg) vermeld ik dat er bij…..vind ik wel zo netjes. Maar een verhaal klakkeloos overnemen snap ik niet…..raar!

  Geliked door 1 persoon

 4. In m’n omgangsregeling staat een copywrong-verklaring. Van mij mogen ze alles lenen, omdat ik niet van plan ben om m’n tijd te verspillen aan enige vorm van handhaving. Zelf leen ikook wel eens een teletkstpagina of een spotprent van Fokke en Sukke.

  Geliked door 1 persoon

   1. Lenen is voor mij een copy maken en op de eigen website zetten. Is gebeurd en vind ik beter dan dat een foto van me helemaal niet wordt bekeken. Fokke en Sukke overkomt dat zo vaak dat de makers dagwerk hebben om alle verzoeken in behandeling te nemen. Embedden is voor hun ook een ramp, want daar krijgen ze erg veel dataverkeer door. Iedereen weet dat zo’n plaatje overgenomen is, maar officieel hoor je te vragen om herplaatsing. Van een verhaal overnemen hoor ik nooit wat. Dwz ik ken een paar internationale geautomatiseerde websites die complete websites kopieren om zo meer reclame te verkopen. Ik ga dat niet tegenhouden, zonde van m’n tijd.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wanneer iemand met mijn teksten doet alsof hij/zij ze zelfgemaakt heeft stoor ik me daar aan, zodra iemand over mijn copyrights begint ga ik het uitleggen (al bleef ik liever kalm 😦 ).
     Die beruchte sites ken ik alleen van horen zeggen, gelukkig maar want je kunt er toch niets tegen doen.
     Een overgenomen tekst ben ik maar een paar keer tegengekomen in vijftien of zestien jaar. Net genoeg om het c-teken te verdedigen.

     Like

  1. Dat mag idd niet. De plaatjes zijn niet van google, maar van iemand die ze op een website heeft gezet. Volgens de wet moet je je best doen om de eigenaar te achterhalen en daar toestemming aan te vragen, ook al staat nergens een copyright vermelding bij. En als je die toestemming op die manier niet kan verkrijgen, mag je het niet overnemen. Natuurlijk houdt niemand zich daaraan. Het beste is om gewoon zelf plaatjes te maken, zo moeilijk is dat niet.

   Like

    1. O, dan had ik zeker pech, die ene keer dat iets overnam.
     Een berichtje uit een of ander blad, ik zette het NIET onder mijn eigen naam maar kreeg prompt een soort berisping. Dat heb jij nog voor me opgelost Xi.

     Like

 5. Ik heb het ook al gehad. Iemand had mijn gedicht zonder vermelding van de schrijver op Facebook geplaatst bij een foto van haar. Gelukkig werd ze er onmiddellijk op gewezen dat dit plagiaat was en werd het ook verwijderd. Toevallig heeft men mij dit verteld anders had ik het nooit geweten.

  Geliked door 1 persoon

 6. De meeste creatievelingen herkennen het probleem vermoedelijk wel. Of het nu gaat om verhalen, gedichten of foto’s …, als het niet van jezelf is, dan heb je er maar vanaf te blijven of volgens de regels der kunst toestemming te vragen aan de eigenaar. Ik heb op de meeste van mijn foto’s een verwijzing naar mijn website staan, maar iemand die dat weg wil poetsen, die kan dat natuurlijk ook heel eenvoudig doen.

  Geliked door 1 persoon

 7. En dat plaatje met vraagteken, heb je die wel zelf gemaakt dan? Ik heb een plugin die me enigszins beschermd maar inderdaad ik heb ook al leuk verdient aan domme mensen die mijn tekst of mijn foto’s gebruikten. Ik maak een printscreen en waarschuw 1 keer zelf. Het contact daarna gaat via mijn advocaat en tot nu toe betalen ze.

  Like

 8. Bij teksten weet ik het nog niet zo, maar bij beelden is het me wel al een paar maal voorgekomen dat iemand anders er met mijn foto’s vandoor ging. Ik zet er tegenwoordig een copyrightclaim in. Of dat helpt? Vast niet. Er zijn hele websites vol met beelden die mensen plaatsen en waar gretig gebruik van wordt gemaakt door derden…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.