orgaandonatie

Het nieuwe donorregister per 1 juli 2020


Wat te doen.
De zaak blauwblauw laten betekent dat je na je dood automatisch het etiket krijgt ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’.
Dat is het meest eenvoudige en doodmakkelijk, eventueel kun je het altijd nog veranderen.
Zelf overdenk ik het liever van tevoren. Mijn ideeën zijn niet hetzelfde als die van jaren her.
Lang was ik overtuigd van de gulheid omtrent mijn lijf: ze mogen alles hebben wat bruikbaar is.
Intussen ben ik voorzichtiger geworden.
Dacht ik altijd een realiste te zijn bekruipt me nu een unheimisch gevoel, bang nog niet helemaal dood te zijn als ze me uit elkaar halen.
Cru gesteld: je zou maar bijkomen zonder hart.
Ik weet dat het onzin is, maar dat niet alle lichaamsdelen tegelijk sterven vind ik een akelig idee.
Stel je voor.
Hart gaat traag, trager. Hersens bijna.
Dokters met geslepen scalpels staan klaar op de achtergrond, ze loeren. Je voelt het ondanks je halfdode staat, je pept je hart nog even op en longen piepen bangelijk, je wilt roepen maar je stem heeft het al begeven…
Dit is natuurlijk een raar scenario, ik weet het, maar zo ongeveer dwarrelt het in mijn brein dat ik nu nog heb maar dan misschien niet meer.
Ik ben er nog niet uit.
Voorlopig koester ik de hoop zo oud te worden dat niemand meer wat aan me heeft. Versleten boel, de scalpels zijn niet nodig.
Een zucht van opluchting is dan de laatste rilling.
==

.

38 gedachten over “Het nieuwe donorregister per 1 juli 2020

 1. Ik heb jaren terug JA ingevuld.
  Met die verklaring op stap loop ik vrolijk rond.
  Net zoals ik vrolijk bij de bloedbank na een donatie weer lachend naar buiten loop.

  Zoveel mensen kunnen geholpen worden.

  De beschreven twijfels begrijp ik en respecteer ik.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien, ik denk nog steeds. Het is natuurlijk wel zo dat ik zelf ook graag geholpen zou worden ingeval van nood, het zou niet meer dan eerlijk zijn om te doneren.

   Like

 2. Als het niet goed voelt kan je het beter niet doen…..of het op z’n beloop laten….het kan altijd nog en ‘geen bezwaar’ wil niet zeggen dat je dus donor zal worden. Je nabestaanden hebben ook nog wat te zeggen en als die weten hoe je erover denkt kunnen zij daar rekening mee houden. Zelf had ik ruim 40 jaar geleden al een handgeschreven codicil en later liet ik mij inschrijven als donor. Nog steeds vind ik dat zij alles van mij mogen hebben, ik heb er niks meer aan en een ander kan er misschien door blijven leven of krijgt een beter leven…..misschien wel meerdere mensen.
  Die argumenten ken je natuurlijk allemaal…….maar je gevoel is ook belangrijk! Je moet als je het eind voelt naderen niet onrustig worden omdat je de mannen en vrouwen de messen al ziet slijpen!
  Gelukkig kan je dan altijd nog aan je familie aangeven dat je het niet wil….zolang je nog kan praten.
  Ik ben wel blij dat ze hebben ingevoerd dat je “geen bezwaar” hebt als je niks laat weten…….zo vaak is er gevraagd om ja of nee aan te geven en zoveel mensen schoven dit voor zich uit….ook mensen die het eigenlijk wel goed vonden, maar niet de moeite namen om dat aan te geven…..zo jammer, dit heeft misschien mensenlevens gekost! Dan vind ik dit een goede oplossing, er is wel degelijk een keuze en bij geen keuze/geen bezwaar kan het toch nog tegengehouden worden.
  Normaal ben ik tegen “bij geen bericht is het ja” …..maar dit is zo belangrijk en spoort hopelijk veel mensen aan om toch aan te geven wat ze willen….en op zijn beloop laten is nu een beetje ja….vroeger was het nee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk dat ze wel degelijk wachten tot ze zeker weten… Vorig jaar werd mijn collega zijn gezonde vrouw aangereden op de fiets op een donderdag. Ze was onmiddellijk helemaal out door zware hersenschade die onherstelbaar was. Men hield haar kunstmatig in leven en vroeg aan de familie of ze de organen mochten gebruiken. Na vier dagen werd de machine afgekoppeld en overleed ze. Men stond al klaar om onmiddellijk alle gezonde organen weg te nemen. Zo ging dat in haar geval.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaren geleden was dat bij ons ook zo, ik heb onmiddellijk bezwaar aangetekend. Net om de reden dat je niet weet of ze niet iemand anders belangrijker vinden en je dan maar sneller dood verklaren.

  Simpel gezegd: wat van mij is, is van mij. Wil ik het weggeven wil ik dat zelf beslissen en niet deze omgekeerde wereld.

  Net als dat wetsvoorstel dat hier nu boven komt om euthanasie bij een afgerond leven toe te laten. Nu is dat een wetsvoorstel om het toe te laten, later zal de beslissing of je leven afgerond is of niet misschien niet eens meer bij jezelf liggen.

  Neen, bedankt. Of het op wettelijke basis gebeurt of niet, het is moord.

  Geliked door 1 persoon

  1. Over euthanasie bij een afgerond leven zijn ze nog niet uitgepraat.
   Zelf beslissen over orgaandonatie kun je alsnog, ik vind de wettelijke regel wel goed. Gevoeligheden treffen eerder de nabestaanden.

   Geliked door 1 persoon

 5. ze mogen alles van me hebben, zo denk ik er al jaren over en dat heb ik ook zo vastgelegd in het donorregister. Wat ik zonde van het geld vindt is dat je overal brieven over krijgt. Volgens mij kun je er wel tot 5 ofzo ontvangen als je niet voor 1 juli 2020 laat weten wat je wilt.

  Geliked door 1 persoon

 6. In het vorige systeem was en ben ik al jarenlang donor. De paarse enveloppe met de oproep om mezelf aan of af te melden in het nieuwe systeem ligt hier nog steeds op tafel. Een kwestie van gemakzucht, maar het komt goed. Zelf zou ik in geval van nood tenslotte toch wel gebruik willen maken van iemands’ gulle gift, denk ik.
  En ach, om nu tijdens je begrafenis in je kist wakker te worden, zoals die Ier onlangs (https://www.youtube.com/watch?v=-LBfc6hyps0), da’s ook niet alles, lijkt me … 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij zeggen NEE tegen donor en dat is altijd zo geweest. Ze moeten gewoon dit respecteren over ons oude donor beleid. We zijn zelf de baas over ons eigen lichaam. Onze keuze staat al op zwart en wit. Dus niet rommelen ermee!

  F&J

  Geliked door 1 persoon

 8. Het blijft verdacht dat juist de partijen die voor dat register zijn, al dan niet om fraaie redenen, ook bezig zijn om dure behandelingen voor wat oudere medemensen maar achterwege te laten vanwege de kosten i.r.t. die leeftijd. Dat maakt je wel erg snel tot geschikte donor. Ik moet er ook nog eens over nadenken. Lastig dilemma…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.