hond·karakter

Hebben honden mensenkennis?

In de roman die ik las kwam een kat voor die een hekel had aan iemand, zo vurig dat hij de man krabde als hij de kans kreeg. Of een kat dat echt zou doen is een vraag.
Mij deed het onmiddellijk denken aan R, een vroegere vriendin.

Elke hond die we hadden (nou ja, in totaal maar 3) was bang voor of kwaad op haar.
Zodra ze de achterdeur opendeed reageerde de eerste (fox)  door op te vliegen en in de verste hoek  zitten terwijl een fox niet bang is aangelegd.
Bij de volgende (basset) werd het grommen en tanden laten zien, zo ver mogelijk van haar af.
De laatste (spaniel) zat haar -ook al op een afstandje-  in de gaten te houden, bij bewegingen gaf hij een inwendige grom.
Later, toen we geen dieren meer hadden, kwam er een  vinnig  dwergpoedeltje op visite, tegelijk met R. Je raadt het al, het beest ging tekeer als een razende en we moesten hem buiten zetten waar hij zich schor kefte.
Ze probeerde wel eens een aaitje maar ze lieten het niet toe, hapten zelfs naar haar hand.
We vroegen of ze dat elders ook tegenkwam, die hekel van dieren. Ze wist het zelf niet.
Aan de katten merkten we niets, die smeerden hem sowieso al als het te druk werd.

We hebben nooit geweten wat zij in zich had waarmee ze de honden zo op stang joeg.
Ze gedroeg zich heel gewoon, we konden het goed met elkaar vinden.
Misschien dat haar harde stem, samen met haar drukke manieren iets opwekten? Voelden ze haar onverschilligheid als een afwijzing? Het is raden.
Zou het dan toch waar zijn dat dieren een karaktertrek onderkennen? Maar welke dan?
=

27 gedachten over “Hebben honden mensenkennis?

 1. Als meer honden dat hebben lijkt het mij wel duidelijk. Nou is het met honden vaak wel zo dat als de baas iemand aardig vindt dan vindt de hond die persoon ook aardig. Maar honden voelen vaak veel aan…..en er kunnen veel redenen zijn….misschien een geur?

  Geliked door 1 persoon

 2. Honden zijn per definitie niet afstandelijk of angstig. Of ze moeten zo zijn gemaakt. Onze (boerenfox) was met iedereen vrienden, want je wist maar nooit of het iets opleverde aan eetwaar. Nooit meegemaakt dat hij wegkroop. Bij de katten is dat totaal anders. Hoewel wij ze allemaal hetzelfde behandelen is de een van nature een knuffelaar en de ander veel afstandelijker. Katten maakten wij wel mee die visite niet echt apprecieerden. En omgekeerd maak ik ook mee dat bepaalde katten in huizen waar we op bezoek zijn, op schoot komen liggen ‘wat ze normaal nooit doen’ volgens de eigenaren. Toch uitstraling denk ik. Bij visite hier zien we dat de drie katten allemaal een keuze maken of ze blijven of op afstand toekijken of het wel vertrouwd is…

  Geliked door 2 people

 3. Als ze het allemaal zo voelden was er wel iets met die vrouw. Had ze een speciaal parfum? Of deed ze maar alsof ze van honden hield? Dat voelen ze.

  Ik weet wel dat honden ook een voorkeur voor bepaalde karaktertrekken hebben. De ene hond hangt meer aan de ene terwijl een andere wel een ander persoon uitkiest.

  Katten hebben het trouwens ook, maar zoals je zegt, die zijn eerder geneigd om weg te gaan als iemand hen niet zint. Sloef had als al kitten een bloedhekel aan mijn ex-schoonmoeder. Hij heeft zich zo eens gedurende drie dagen onder de plancher tussen de balken verstopt. En Sloef ging niet voor een grote hond achteruit maar dat iel vrouwmens, daar moest hij echt niet van hebben.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het was vast haar stem. Ik herinner mij dat onze hond ook zo boos was op mensen met een luide of harde stem.
  Mijn ene kat voelt aan dat onze boekhouder niet van katten houdt. Hij besluipt hem langs achter op de rugleuning van de sofa en verrast hem met een stevige kroel door zijn kunstige gelkuif. Vreemd is dat. Alsof die kat ook voelt dat die man ijdel is en niet van katten houdt en denkt ‘nu neem ik hem te grazen.’ Dieren voelen dingen veel scherper aan dan we denken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou dieren herken zeker de trekjes van mensen.
  Maar ze hebben ook hun eigen trekjes.
  Zo waren de honden niet gediend van katten in huis, totdat de kat deed gelden dat dat het zo niet was. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik weet niet hoe het werkt met onze dieren katten kunnen het ook hebben, de mijne staart weleens in een hoek waar echt niks te zien is of te horen, maar goed, dat dus, zesde zintuig, dat is echt wel bewezen dat ze dat hebben.

  Iedereen gaat ervan uit dat er iets in haar zat, misschien kleefde er iets aan haar, wat ze zelf niet wist, noch jij, of wie dan ook, of je moet een medium geweest zijn om dat te kunnen zien, en dat kan duister geweest zijn. En ja, ik verzin dit niet, ik heb iets teveel gezien en mee gemaakt zelf om te weten dat dit bestaat…

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.