Weemoed

regenserreIk zit voor een raam, luister naar de regen en lees.
Af en toe is er beweging, een kauw die langs scheert in een korte droogte, een musje. Takken waaien verwoed en sproeien.
Dan is er weer het geruis . Soms in een afwijkende maat door het lek in de dakgoot.
Ik maak een kop nescafé en neem het boek weer op.
Plotseling overvalt me een droefgeestig gevoel. Ik kijk rond, zie dat er niets verandert en probeer het weg te lezen. Maar nee…
Waarvandaan komt die melancholie, dat heimwee naar nooit gedane dingen?
Want je weet niet hoe het begint.
Het duurt en duurt.
Ik kijk naar het boek. Het gaat over dementie, van Nicci Gerrard.
Naar de ramen die zicht bieden op overdadig groen maar zelf een voorbije zomer tonen.
De lucht die te vroeg donker wordt, iets waar ik een gloeiende pesthekel aan heb.
Dan bel ik iemand. Niet thuis.
Daarna een zus. Ze heeft geen tijd.
Alleen de laptop neemt geduldig op wat ik schrijf.
Nu zie ik weer het vaasje bloemen van de topinamboer. Best lief.

28 gedachten over “Weemoed

  1. Het kan je zomaar overvallen.
    Het vroege donker vind ik wel gezellig (de lange avonden vond ik ook heerlijk hoor….maar ik hou van de afwisseling). Gezellig de kaarsjes aan, onder m’n dekentje op de bank tv kijken, gordijnen dicht, warme thee…..heerlijk

    Liked by 1 persoon

    • Herfstkleuren, temperaturen,luchten, ik vind het allemaal prachtig, w fietsten graag naar de bossen in die maanden.
      Maar de sluipende donkerte in de namiddag vind ik ik een groot nadeel.

      Like

  2. Ik had het vorige week even. Mixed emotions op een dag. Leuke en bepaald minder leuke zaken. Beinvloeding van je gevoel. De veiigheid even weg. En dan dit weer….Ja de zomer is over, maar we moeten door…..

    Like

  3. De topinamboer, of aardpeer, is een zonnebloemachtige. Boven de grond ontwikkelen aardperen stengels van wel drie meter hoog en gele bloemen. De smaak van aardperen is vrij mild en zoetig. Gebruik enkel goed verse exemplaren om rauw te eten. Snijd ze bijvoorbeeld in dunne plakken of schaaf ze. Maar wellicht de beste manier om deze groente in de oven te bereiden is simpel roosteren. Ook maakt u er heerlijke soepen en purees van.

    Dankjewel GOOGLE 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.