Sommige oudjes doen het nog best


De afgelopen weken ben ik weer in de boekenkast gedoken om ruimte te maken.
Tja, dan ga je eerst even zitten met een  ‘o jaaa’ bij sommige boeken.  Opruimen schoot niet op, vier stuks legde ik apart om te herlezen en ik moet zeggen: oud is menigmaal nog steeds goed. In schrijven dan.
Jan de Hartog (De Kapitein) is taai maar schrijven kon hij.
Milan Kundera (De ondraaglijke lichtheid van het bestaan) leest beter en de titel is ronduit schitterend.
Greg Bear  (Aambeeld van Sterren, sf) boeit nog steeds, meer dan Asimov.
J.B. Priestey (Een straatje in Londen) las ik al honderd keer. En nu weer.
Nog even gebladerd in de Christie’s, Mankells, Ludlums, Grishams, en meer van dat, best goede auteurs maar ze trekken me niet meer. Ze nemen zinloos veel plaats in.
De eeuwige vraag is opnieuw – wat moet ik ermee- dus blijven ze staan.
Net als Palmen, Pfeijffer, Gort, Siebelink, enzovoorts enzoverder.
En dan de verstandige boeken, kook-  handwerk- en andere vreselijkheden. Wijzer werd ik er niet van, nee dan strips. Flippie Flink bezorgt me dagenlang een goed humeur.
(Ik heb er maar 1 album van, helaas)

Een boekenkast is vergelijkbaar met een vliering, garage en zolder,
je wilt ze opruimen, bent er een lange middag zoet mee en uiteindelijk mag niets weg.
Hoogstens wat opgeschoven.
==

22 gedachten over “Sommige oudjes doen het nog best

  1. Ach, daarmee is het stof er ook nog eens afgeblazen.

    😉

    Ludlums, Grishams en Baldacci’s zitten wel bij de boeken voor de boekenmarkt. Christies, Kellermans -Jonathan dan- en Indridasons zijn wat opgeschoven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het zijn ook oude boeken, een veellezer zal ze allemaal uit hebben.
      Ontstoft zijn ze zeker maar wel wat vergeeld.
      De Christies heb ik in een serie van 5 vijflingen, eerste druk herdrukt. Maar herlezen doe ik ze niet, ik wacht op zoon die ook graag in boeken neust.

      Like

  2. Herkenbaar! Ik heb dit jaar wel boeken weggedaan, ik ben eens wat kritischer gaan kijken.
    Maar er zijn zoveel boeken die niet weggaan…..die ik nooit weg zal doen. Ik heb ook veel wat ik bladerboeken noem….veel foto’s en dan vooral uit vroeger tijden, dus boeken met foto’s uit de jaren ’50, ’60. ’70 etc. of met foto’s van het boerenleven van vroeger en van het stadsleven en natuurlijk veel van Monnickendam en wat van Amsterdam etc. Dat blijft leuk……..volgens mij is dat nog leuk als ik het allemaal niet zo goed meer weet…..de foto’s zijn belangrijker dan de tekst.
    De leesboeken…..er zijn er zat die ik vaker wil lezen en/of die ik gewoon wil hebben. De Max Havelaar vond ik taai om doorheen te komen, maar ik wilde hem lezen en bewaren…… de wonderlijke reden is dat zoonlief minimaal de vierde generatie is in mijn schoonfamilie die Eduard Douwes Dekker heet…..hoogstwaarschijnlijk geen familie van die andere E.D.D.
    Toch was dat voor mij reden om er meer van en over te lezen.
    Zo is er veel dat niet weg mag! Ik wil nog altijd een klein kasteeltje of zo…..met ruimte voor een bibliotheek!

    Geliked door 1 persoon

    1. E.D. Dekker, mooie naam met -misschien- toch een linkje naar de schrijver? Nooit uitgezocht?
      Het willen hebben van boeken heb ik alleen nog als ik verwacht dat ze super zijn en ze ga herlezen.

      Like

      1. Ooit zou iemand het uitzoeken…..maar die kreeg geen toestemming …..bleek dat mijn schoonvader toestemming had moeten geven…….die vond het prima, maar ja, dat was niet officieel en daarna kwam het er niet van. Vorig jaar heeft een kennis even gekeken, maar is niet heel ver terug gegaan. Dan komen er wel andere voornamen. DE E.D.D. heeft ooit van de naam Douwen een achternaam gemaakt….Douwes Dekker dus als achternaam….. Edwin heet gewoon Dekker, dus dat maakt een rechtstreekse afstamming erg onwaarschijnlijk.
        Maar het zou zijdelings misschien wel familie kunnen zijn. Het gekke is dat mijn schoonvader wel een beetje op de schrijver leek…..ook van karakter (moeilijke mensen). De naam Tiny (zus vaan mijn schoonvader) kwam ook bij de schrijver voor…..(uit mijn hoofd dacht ik zijn vrouw)….toeval neem ik aan, maar wel opvallend.

        Geliked door 1 persoon

        1. Misschien van de melkboer? Geen grap, in de jaren 50 in Wormer heette onze melkboer zo, hij kwam uit Broek op Langendijk en praatte ook zo:
          kep ‘fietst, ‘lopen enz. 🙂

          Like

  3. Als veellezer herken ik het wel. Veel mag niet weg, nou ja, die boeken waarvan ik echt zeker weet ze nooit meer te zullen inkijken of lezen. Er zijn ook boeken die je na drie, vier keer nog niet zat bent. Ligt aan de schrijfstijl en het feit dat er geen echt plot in zit. Ik lees liefer een biografie dan een thriller, liever een non-fiction dan fictieboek. Daar zal het aan liggen. Maar herindelen van boekenkasten is ook best lekker werk…..

    Geliked door 1 persoon

  4. En afgestoft.. whooohahahaha herkenbaar, maar ergens.. ben ik toch los gaan laten en blijven er wel parels staan,w at helpt… is googelen of een boek nog verkrijgbaar is, is het in de kringloop te vinden? Nee.. dan blijft het staan, en ja, die boeken zijn er ook….

    Waar anderen, je overal kunt vinden, zoals Graham… eten,bidden.beminnen… zie ik ook overal voor een euro staan.

    X

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.