afval

Afval dumpen

Een brutaal verschijnsel, zeg maar gerust onbeschoft.
Het bestaat al zolang ik me kan herinneren. Vroeger was er weliswaar minder afval maar het beetje dàt er was vond je overal. Op zwembadvelden en stranden, in berm en bos, de eerste plastic tasjes.
Zouden wij nooit doen. Dachten we.
En toch deden we het, op een zondagnamiddag.
Bijna.

We waren bij een kennis die ons overviel met een paar kilo aardappelen. ‘Kijk,’ zei-t-ie, ‘hartstikke lekkere piepers maar ik heb er te veel an, nemen jullie de rest maar mee.  Zonde om weg te gooien. Gezond want onbespoten,’ prees hij aan.
Dat kon je wel zien, overbluft pakten we de jute zak  waar paarswitte stelen door de stof staken. Ik protesteerde. ‘Ze lopen al al uit, hoe oud zijn ze wel niet?’
Hij wuifde mijn woorden weg. ‘Gaat nog best.
Enfin.
Op de terug weg zat ik met die troep aan mijn voeten.
‘Het stinkt nogal, kun je ergens stoppen om het weg te gooien? Tenslotte is het natuurlijk afval, het rot vanzelf weg.’ (Er waren nog geen kliko’s)
‘Uhm, ja, ik rij wel door het bos.’
Dat deden we. Maar het was een mooiweerdag: overal wandelaars en fietsers die op je vingers zouden kijken. Daar had echtgenoot een hekel aan.
Daarna langs stille weilandweggetjes. Over binnenwegen langs de Maas. Uiteindelijk kwamen we in een natuurgebiedje met grote afvalbakken. Helaas, ook daar waren teveel pottenkijkers. We durfden het niet, bangebroeken als we waren.

Thuisgekomen verdeelden we ze over een stapel kranten zodat ze in de vuilnisemmer konden, telkens één lading per ophaalbeurt.
Maar met wat meer lef  zou ik het zonder gewetensbezwaar in de berm hebben gegooid.
Leek me minder erg dan de lollystokjes, kogelfkesjes, snoepzakken  en andere narigheid.
=

.

38 gedachten over “Afval dumpen

 1. Jullie waren te netjes, de natuur lust wel aardappelen.
  Inderdaad beter dan al het plasticafval, blikjes en andere rommel wat je nu nog overal ziet.
  Vroeger kwam de schillenboer een keer in de week langs. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Het kan inderdaad erger….het is natuurlijk spul…..kan geen kwaad. Natuurlijk staat het tijdelijk wat rommelig, maar ach, plastic is echt erger.
  Hoewel ik tegen het dumpen van afval ben snap ik het soms wel……als je flink betaald aan gemeentelijke belastingen en ze komen geen grof vuil meer ophalen en als je wegbrengt moet je per keer 25 euro betalen, dan snap ik best dat je iets dumpt.
  Hier hoeven we gelukkig niet voor het wegbrengen te betalen, maar ze hebben besloten de milieustraat te sluiten en nu moeten we het naar Purmerend brengen…..of 1x per maand laten ophalen(ze halen niet alles op, maar de gangbare dingen wel).
  Ik denk dat er nu vaker dingen in de restafvalbak verdwijnen die daar niet in thuishoren.
  Chemisch afval halen ze niet op, moet naar Purmerend.

  Geliked door 1 persoon

   1. Precies….. het laten slingeren van blikjes en snoeppapiertjes is nergens voor nodig. Maar dingen als verfblikken zullen hier vaker in het restafval belanden…..mag niet, maar ja, niet iedereen wil daar voor naar Purmerend.

    Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben sinds kort buiten wel vier verschillende bakken. 1 voor de plastic.1 voor afval eten nog andere dingen. 1, Kartonnen dozen weg doen. 1, andere afval. Pffff… Jullie zijn ook netjes met deze aardappelen om te dumpen. Tegenwoordig willen steeds meer bakken neerzetten. Hoop mensen nemen gebruik ervan. Ik vind wel handig. Milieu is dit voor. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nou ja, dit is dan afval, met uitlopers ook nog toen? Die had ik zeker ergens in een weiland met gras gestort langs een randje… want dat komt weer op, geeft mooie bloemen, kortom, het rot dan niet weg, maar was weer een plantje geworden…. als ik een tuin had gehad, had ik het daar gedaan zelfs in een hoekje 😀 hahaha Sterker nog, paar jaar terug nog gedaan, puur om de bloei…

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Elke aardappel kan een plant worden… soms rotten ze weg, nou dan rotten ze weg, anderen komen op en dan heb je een plant, met wat geluk nog wat krieltjes ook, hahaha meestal duurt dat wel een paar jaar dan, als sierplant moet je het dan zien, mooie bloemen komen eraan.

    Geliked door 1 persoon

 5. Stop die uitgelopen aardappels in een kuil, smijt er aarde over heen en je zult zien, een jaar later een nieuw aardappelveld…..Of ze nou zoveel vervuilend zijn is maar de vraag. Netjes is anders, maar organisch spul vergaat wel. Dat lukt met plastic, hout, metaal etc toch een stuk minder goed…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.