Spijt. Mini-essay.

Het hebben van spijt is verloren tijd, las ik ergens
O ja? Dan ben ik veel tijd kwijtgeraakt en er zal nog wel meer  bijkomen.

De vraag werd hier en daar op tafel gegooid.
‘Hebben jullie wel eens spijt van het een of ander?’
De antwoorden waren niet altijd duidelijk. Begrijpelijk, het impliceert  dat je iets verkeerd hebt gedaan en om dat openlijk te bekennen valt niet mee.
Angst voor (ketting-)reacties met hernieuwde ruzie speelde ook een rol, ik maakte het mee.
Doodjammer, het zou menige broer-zusverhouding verbeteren als je openlijk spijt kon betuigen en daarmee de lucht klaarde. Het zwijgen behoort tot het rijk van familiegeheimen, een roman waardig. Dat is dan weer een voordeel vooropgesteld dat iemand het boek zou schrijven maar dan komt spijt te laat.
Nu kwamen we zelden veel verder dan algemeenheden.
Ja, natuurlijk, jij niet?‘ en bekentenissen over een schop naar de kat of ‘dat had ik die agent niet moeten zeggen’ en dergelijke.

Onherroepelijk kwam daarna een ander soort spijt ter sprake, hoe men rijkdom is misgelopen, of goede banen, of een diploma. Meestal werd hiermee aan goede karaktertrekken gerefereerd hetgeen de spijt in een gunstig daglicht plaatste.
‘Ik was te bescheiden’ ‘te netjes’ ‘miste de brutaliteit’ ‘niet chic genoeg’.
Maar soms, heel soms, zei iemand iets als ‘ik heb nergens spijt van‘.
Een bekende zei het ronduit: ‘natuurlijk was ik soms fout maar het is geweest. Jammer maar moet ik daar bij stilstaan? Het leven gaat door.’
Daar ben ik jaloers op, ik wilde dat ik zo kon denken.
Het zou me zoveel tijd opleveren.
=

.

27 gedachten over “Spijt. Mini-essay.

  1. Iedereen zal wel spijt hebben van dingen in z’n leven… Verloren tijd? ‘t Ja, misschien wel, maar de spijt is er gewoon. Ik probeer er echter niet te lang bij stil te staan. Gedane zaken nemen geen keer. Tenzij je de spijt nog recht kan zetten.

    Geliked door 1 persoon

  2. Nou ik kan me goed begrijpen dat je spijt het van de tijd die je hebt verspilt.
    Maar dat gaat niet over rijkdom (dom) maar dat je onderdruk je doelen moest halen omdat je een beperking had. Hans

    Geliked door 1 persoon

  3. Spijt hebben van dingen die je deed? Of van keuzes die je maakte? Vroeger wel meer. Nu niet meer. Ik heb het mezelf afgeleerd.

    Ik sta er soms wel eens bij stil maar spijt van hebben? Niet echt. Het nu is niet meer in die specifieke situatie, je ziet het vanuit het standpunt van nu. Als het zich opnieuw zou voordoen, zelfde situatie, zelfde omstandigheden, zou je dan anders reageren? Je kan voorvallen uit het verleden toch niet herdoen.

    Behalve die welke je nog kan rechtzetten en daar moet je dan geen spijt van hebben, maar ze rechtzetten.

    Geliked door 2 people

  4. Natuurlijk heb ik ook wel eens ergens spijt van, geen ernstige dingen. Verkeerde keuzes? Soms zou ik in dezelfde omstandigheden nu dezelfde keuze maken, dus dan heb ik geen spijt van zoiets.
    Spijt is soms nodig naar een ander toe……. om de goede vrede te bewaren.,…. maar die spijt moet dan wel echt zijn.

    Geliked door 1 persoon

  5. Het is gegaan, zoals het is gegaan en daar kan ik ál beter in berusten. Om me heen zie ik familie en vrienden worstelen met situaties uit het verleden: had ik maar dit, deden zij maar zo. Je hebt er niets aan, je daar nog steeds druk over te blijven maken. Leef je leven nu, zoals het is.

    Geliked door 2 people

    1. Worstelen is teveel gezegd maar herinneringen blijven me soms achtervolgen.
      Het leven overdoen kan niet, de meeste familieleden zijn er niet meer , we leefden ook niet in onmin.
      Het is mijn eigen lastige geheugen dat zich moeilijk aat uitschakelen.

      Like

  6. Als ik iets niet goed heb gedaan, dan kijk ik eerst of het nog recht te zetten is. Als dat niet mee kan, dan accepteer ik het zoals het is en duurt spijt bij mij niet erg lang. Denk aan een halve dag. Aan langdurige spijt zonder de mogelijkheid tot rechtzetten heb je niets, daar heb je alleen jezelf mee. Maar die insteek is pas later bij mij ingedaald. Tot ongeveer m’n 30ste keek ik er anders naar.

    Geliked door 1 persoon

  7. Precies dat eigenlijk… natuurlijk heb ik weleens even spijt gehad van iets, maar life goes on… dat leerde ik al jong, en ik blijf er niet bij… de keuze is gemaakt, mis gegrepen of iets, dan denk ik… dan komt er vast iets mooiers op mijn weg later.. wat moet zijn, zal zijn…. punt

    X

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.