racisme

Pijnlijk oud zeer

Van de week dacht ik terug aan een lelijke gebeurtenis van ongeveer tien jaar geleden. Wat me triggerde weet ik niet.

Een man zat in zijn eentje aan een tafel op het terras waar we neerstreken. Hier en daar waren nog wat tafeltjes bezet.
Na een poosje stapten een paar andere bezoekers op. Afrikanen of misschien West-Indiërs.
De man-in-zijn-eentje riep ze na. Luid.
‘ Alsof je een steen oplicht, dan komt dat ongedierte te voorschijn.’
Iedereen schrok, zat versteend, wist niet wat te zeggen. De vertrekkenden reageerden niet, misschien gewend aan racisme?
Toen stond ik op, ook andere mensen wilden afrekenen. Men leek schuw en zich te schamen.
Echtgenoot gooide wat geld op tafel en we gingen.
De man bleef zitten. Keihard, onverschillig.

Wat bezielt zo iemand?
Zijn gedachtegang was – en is – niet nieuw, waarschijnlijk kennen we allemaal mensen die aan xenofobie lijden. Er zelfs groots op gaan.
Maar zo expliciet de kwaadaardigheid te kennen geven, dat maakte je -normaal gesproken- niet mee op zomerse terrasjes in het vriendelijke Brabant.
Waar ik ook met verbazing aan terug denk is aan het gebrek aan reacties. Allemaal, ook wij, wilden wegwezen.
Waarom zeiden we niets?
We hadden die vent moeten neerslaan ongeacht de gevolgen.
Laf waren we.
Dat stoort me bijna net zo veel als de woorden van die idioot.
Nog steeds.
=

23 gedachten over “Pijnlijk oud zeer

 1. Het is altijd moeilijk om op zo’n moment iets te zeggen…..eerst ben je verbaasd en geschrokken, tegen de tijd dat je weer normaal kan denken is het eigenlijk te laat. Maar ik denk ook dat het weinig zin gehad had.. iemand die zo praat is waarschijnlijk niet voor rede vatbaar. Volgens mij is iemand ook niet goed bij z’n hoofd.
  Ik ken veel mensen die denken niet racistisch te zijn, maar grappen maken die net even te ver gaan. Toch zullen ze mensen van een ander ras echt wel accepteren, vaak hebben ze die ook in hun kennissenkring…..best vreemd eigenlijk.
  Zo heftig als de man op dat terras heb ik nooit meegemaakt…..het kwam ook uit het niets, heel raar. Daarop reageren lokt waarschijnlijk alleen maar agressie uit bij die man…..je kan het in zo’n geval niet goed doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deze man meende het. We kenden hem maar hadden toen pas door hoe hij werkelijk dacht.
   En ja, te geschokt om te reageren. Het vertrekken van de meesten was op zich al een reactie.

   Like

  1. Dat zei echtgenoot later ook.
   Ik weet het niet, wel dat ik er nog vaak aan denk wanneer ik demonstraties zie van partijen die zich ‘niet racistisch maar realistich’ noemen.
   Alsof ze niet weten welk volk ze aantrekken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Weet je, op het ogenblik dat het gebeurt heb je geen gepaste repliek klaar, het is niet iets als wisselgeld hé. Als je het overdenkt en de tijd ertoe hebt, dan weet je het wel natuurlijk.

  Bovendien krijg je, als je je er tussen moeit, een hele hoop bagger over je. En wat haalt het uit? Behalve dat die mensen dan weten dat niet iedereen dezelfde mening is toegedaan? Zouden ze daar nog moeten van overtuigd worden?

  Maar anderzijds is het ook mogelijk dat het juist dat is dat ons in vrede laat leven met iedereen. Wij staan er niet op om onbedingt ons gedacht te zeggen, met onze “leven en laten leven” mentaliteit. Dus eigenlijk zijn wij watjes omdat we niet zijn voorbereid om gemeenheden van die aard.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien heb je gelijk. Nu is het niet geëscaleerd.
   Het was ook zo plompverloren, zoiets verwacht je in drukke plaatsen met ongeduldige winkelend publiek.
   Het Brabants heeft er natuurlijk niets mee te maken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Tsjah… na afgelopen nacht hier in mijn trappenhuis… pffffffffff soms is het lastig… vaak onbegrijpelijk ook…
  Tolerant ben ik zeer zeker, gezien mijn eigen history, van mijn Indische oma en vader en oom en tante… ook hier zijn grenzen.
  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Tolerantie moet blijven bestaan maar Ik weet niet hoe dat is met familie, we waren allemaal Hollanders behalve de opa van opa, dat was een Rus.
   Hebben de meeste Nederlanders niet een buitenlandse voorvader?

   Geliked door 1 persoon

   1. De tolerantie gaat nu wel erg ver hier in de flat.. zowel politie als huismeester kijken door de vingers heen nu, waar ik in het verleden hoppa zo een boete te pakken had omdat… het niet mocht… en nu, mag het wel, het mag wel voor even hoor! Aldus de politie, met 4 kinderwagens die de boel blokkeren beneden naar de brandgang en brievenbussen en deur naar de boxen/shuren toe… sorry… maar ergens is er een grens… en oh ja… huismeester vind het toch wel wat smoezelig nu op de trap, dus het schoonmaakbedrijf komt vandaag ergens even een extra keertje langs! zegt dat genoeg hoe smerig het hier buiten dus is op de trappenhal?

    Like

 4. 10 jaar geleden? De man kan wel bekeerd zijn in die tijd. Er kan van alles gebeurd zijn in zijn leven waardoor hij is gaan inzien dat mensen van een andere nationaliteit even zo goed medemensen zijn. Dat zou kunnen. In 10 jaar kan er een hoop gebeuren.😎

  Geliked door 1 persoon

 5. Soms komen dingen gewoon boven drijven.
  Er zijn mensen die iets hebben te compenseren in hun leven en dan zoeken ze dat bij andere, gekleurd, dik, flaporen kleine borsten enz.
  Eigenlijk gewoon zielige figuren. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de muzikale Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Geliked door 1 persoon

 6. In mijn altijd zo tolerante stad is plotseling een sfeer ontstaan van angst. Want joden worden (weer) belaagd, homo’s in elkaar geslagen, vrouwen lastig gevallen. Dadergroepen veelal bekend, maar weinig opgespoord. Een wereld die we niet willen kennen. We willen in goede atmosfeer met iedereen samen kunnen leven. Maar liefde moet als altijd van twee kanten komen. Uitgestoken handen moeten niet alleen worden aangepakt, ook opgevolgd met wederzijds begrip. Afkeer wordt ook opgewekt door gedrag. Tien jaar geleden leefde mijn (Surinaamse) buurvrouw nog. Ze was altijd kritisch op alles wat in onze straat niet deugde. Trad ook op haar manier op tegen jongelui die rotzooit op straat mikten of lawaai maakten. Zij kreeg dan de wind van voren. Werd gepest. Ik trad dan op. Restulaat, stenen tegen de ruiten, scheldpartijen. Toch lukte het om de overlast en het gekwel van de oude dame weg te krijgen. In een straal waar nooit iets gebeurt toch bijzonder. Overigens waren de daders vrijwel zonder uitzondering kinderen van yuppengezinnen. Waarvan de moeders vonden dat een beetje ‘pesten’ moest kunnen….Mentaliteitskwestie.

  Like

 7. Ellendig, dit soort dingen.
  In een dorp als dit maak je het niet zo grootschalig mee maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.
  Ook hier leven mensen die neerkijken op werkende vrouwen, homo’s, buitenlanders, en meer.
  Op het oog doodgewone burgers.
  Kwestie is dat ze het niet makkelijk de straat opbrengen en niet alleen uit angst voor onbegrip, ook het gedrag van buitenmensen is meer ingehouden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.