muziek

Ook muzieksmaak verandert

Vermoedelijk heeft iedereen het meegmaakt.
Idolaat zijn van een beroemdheid, er van dromen, posters boven bed en later denken:
hoe kòn je.
Ik beken. Ik had ook zoiets vreselijks. Freddy Quinn
Ontroerd luisterde ik naar zijn Seemann en  hoe hij zijn Junge ‘ komm bald wieder’ toeriep. Hij had iets huilerigs , kwijlerigs zelfs maar zijn overdreven dictie raakte me net zo hard als zielige verhalen in kinderboeken.
Aangedaan draaide ik zijn liedjes. En weer. En weer. Verstikt van ingehouden tranen — ik durfde niet openlijk te janken– kwam ik naderhand aan tafel.
Broer en zus grijnsden en deden diepe snikken na, Pa grinnikte en Moe zei niets, ze keek me aan en schudde haar hoofd.
Geen idee waar die voorkeur vandaan kwam, ik hield het op de invloed van Deutsche Musik, we woonde niet ver van de grens.
Het kwam goed. Ik herontdekte Amerikaanse popmuziek en trok weer naar Presley en de opvolgende Engelse bands.

Vanmorgen kwam de weemoed nog een keer boven bij het horen van Hero op de radio. Toevallig in de week van man’s overlijden luisterde ik er naar, nu kwam die tijd even terug.
Ongelooflijk dat dat na vijf jaar nog steeds iets doet.
Maar nu kan ik wèl vrijelijk snikken, nu broer en zus er toch niet meer zijn.
==

22 gedachten over “Ook muzieksmaak verandert

 1. Tot groot verdriet van mijn broers vond ik Heintje leuk …..mijn jongste broer zegt dan: ” wij hebben veel geleden vroeger, mijn zus draaide Heintje en speelde blokfluit”. Broers kunnen de dingen best verpesten. Ze hielpen mij ook hoor, maar pesten vonden ze ook leuk…..hun kleine driftige zusje….succes verzekerd.
  Freddy Quinn vind ik wel mooi!!!

  Best logisch dat die muziek er nu stevig inhakte bij je…….dat is heel normaal, ik heb dergelijke dingen na 33 jaar soms ook nog. Wel steeds minder, maar weg is het niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heintje… hoe kon je. 😀
   In de kindertijd luisterde ik ook al naar zielige dingen, ‘Ik sta op wacht’, ‘Twee reebruine ogen.’ Tragedies waren het, in mijn ogen.☻

   Like

 2. Er zijn liedjes die echt wel onlosmakelijk verbonden zijn met voorvallen uit het verleden en die je echt die periode opnieuw laten beleven.

  Junge komm bald wieder speelde ooit op een chirokamp. Jaren later, al getrouwd, kocht ik de LP.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik vond het gewoon mooi, maar ik ga er dus van uit dat dat kamp doorging in de periode dat Freddy Quinn populair was.

    Ik was trouwens geen fan van wie dan ook. Mijn moeder wou dat niet.

    Geliked door 1 persoon

     1. Zwijmelen was ook uit de boze. Die meisjes die in bosjes in zwijm vielen bij het zien van de beatles? Die waren allemaal verdoemd en goddeloos.

      😱

      Like

 3. Het is wonderlijk wat muziek met je kan doen. Het raakt emoties aan die zich in donkere hoekjes hebben verstopt en waarvan we het bestaan niet meer vermoedden. In plaats van deze emoties te ontkennen, helpt muziek ons vaak om ze te zien en te voelen en die donkere hoekjes schoon te wassen met onze tranen. Heerlijk, zo’n schoonmaakbeurt.

  Geliked door 2 people

 4. Muziek is, behalve mooi, inderdaad ook nuttig. Het heeft een herstellend vermogen.
  Dat wil niet zeggen dat alle soorten werden aangemoedigd. In een gezin bemoeien ze zich er allemaal mee.

  Like

 5. Het is inderdaad bijzonder wat muziek met je kan doen en wat het los kan maken. De ene keer gaat het om een ‘guilty pleasures’ die je zwijmelend met plezier terugvoeren naar zwoele avonden. Een volgende keer wordt je emotioneel geraakt door de klanken van een nummer dat je meteen weer naar die ene verdrietige dag of gebeurtenis brengt. Ik zou niet zonder kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pour Moi la Viva commen’ce…Johnnie Haliday. Ik vond dat een held. Verstond niks van zijn teksten, maar dan gallopeerde hij door het beeld in een cowboy-pose. Geweldig. Later werd het The Who, Stones etc. Zonder mijn liefde voor klassiek te vergeten. Want ook daar vond en vind ik fraaie stukken die bij bepaalde stemmingen hulp zijn voor verwerking. Intussen is de voorkeur aardig opgerekt en zat ik van de week zelfs luidkeels mee te zingen met een medley op cd van de Toppers. Het moet niet gekker worden..

  Like

 7. Neuh geen last van eerlijk gezegd, en ultiem fan ben ik niet meer natuurlijk, posters ontbreken al is de laatste poster die hier op de wc hing van Madonna pas 3 jaar terug? Verwijderd, hahaha George Michael hing er al niet meer, maar nog altijd heb ik bijv. bijzondere boeken over hen, niet zomaar bio’s of zo, maar in de art en kunst. Robbie Williams is er later bij gekomen, Within Temptation, Fleetwood Mac herontdekt, Motown ben ik voornamelijk mee opgegroeid en de top40 van de jaren 80…. kortom als men dat al fout vind, ze doen maar, het laatste album wat Madonna nu net heeft uitgebracht, is ook weer TOP!

  Oh, en meer jong… Pink, heerlijk! Lady GaGa op het moment met haar slow songs… zo prachtig, ze kan wel zingen!

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.