taal

DiKtionnaire


Met informatielectuur moet je leren omgaan.
Bladerend in de oude WP-atlas bleef ik als kind herhaaldelijk steken bij plaatjes en onderschriften. Achtergrondkennis deed ik niet op.
Toen ik een paar jaar later in woordenboeken neusde, las ik opnieuw gefascineerd als in een spannende roman.  Springend van vreemd woord naar vreemd woord.
Dat was nog eens fijn leeswerk, dacht ik, nu word ik wijs en ga verhalen schrijven. Sprookjes over brijbaardige draken en monsterlijke quagga’s, ik zag ze al voor me.
Er kwam niets van terecht behalve in mijn hoofd en dat viel niet te lezen.
Enfin.
Uiteindelijk wende ik aan de gespletenheid van taal, algemene woordkennis enerzijds en het schrijven van opstellen anderzijds. Het zijn heel verschillenden dingen . Ze vullen elkaar hoogstens aan.
Je hebt weinig aan vreemde woorden alleen, taalvaardigheid is minstens zo belangrijk.

Nog later kreeg ik een nieuwe Van Dale, veertiende editie. Drie dikke boekdelen, maar liefst 4138 pagina’s plus een paar extra hoofdstukken die op een middelbare school niet zouden misstaan als geschiedenis- en literatuurlessen.
Ze zijn lastig te hanteren, passen niet op het bureau  of op de bijzettafel, maar ik blader er af en toe in en vind nog steeds mooie woorden en uitdrukkingen. Google is voor de oplossingen, dan heb ik alsnog wat geleerd.
Quid hoc sibi vult?
==

32 gedachten over “DiKtionnaire

 1. Toe maar, Latijn zelfs…!
  Ik heb deze uitdrukking natuurlijk even moeten googelen en ik kan je zeggen, dat juist door het lezen van je bericht er voor gezorgd heeft dat het mij wel degelijk aangaat. Google is snel geraadpleegd en niet meer weg te denken uit ons digitaal bestaan. Maar af en toe met een nostalgische blik in de ogen bladeren in woorden- of andere boeken…., dat zou ik nog niet helemaal willen missen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk spreek ik het niet, er is wat blijven hangen van de kerkgebeden waarbij je met Frans uit de voeten kon.Niet altijd.
   In de van Dale zitten een paar pagina’s van o.a. dit als voorbeeld. En Griekse mythologie, Romeinse, gezegdes. Een superboek,

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat zijn de vruchten van je interesse in de talen.
  Door het digitale tijdperk ben ik meer gaan schrijven en ontdekken.
  Ik zat vaak in dikke data boeken over elektronica en later digitale techniek te struinen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Opzoeken kan met Meneer Goochel.
  Maar echte kennis krijg je in mijn ogen alleen door boeken te lezen.

  In ‘karakter’ van Bordewijk leert Katadreuffe uit een encyclopedie. Hij heeft er een die gaat tot de letter T.
  Deze anekdote blijf ik waarderen. De internetoplossingen vind ik veel minder.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Op Google zoek ik gericht en in boeken blader ik en kom ik van alles tegen. Ik hou ervan!!! Google is gewoon erg handig om snel iets op te zoeken, wat ik soms ook weer snel vergeet.

  Geliked door 2 people

 5. In een dictionnaire blader/lees ik niet meer. Maar ik zoek wel veel op googel en dan niet om tijdelijk te weten. Nieuwe woorden en vreemde talen kom ik misschien niet zo vaak tegen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dag Bertie, het ene bezoek is het andere waard, zeg ik altijd maar.
  Die voorliefde voor woorden en spelen met taal herken ik wel, Als gevolg van gezondheidsperikelen is mijn taalvaardig tegenwoordig helaas niet meer wat hij geweest is. Ik ben meer van de plaatjes tegenwoordig.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb de uitdrukking ook even gegoogeld hoor 🙂
  En woordenboeken heb ik nog in FR, NL, EN, DU en SP. Allemaal van toen ik nog studeerde, toen was er nog geen Google en die versies voor op pc waren toen schandalig duur.
  Ze staan bij mama, maar komen nog naar mijn appartement, als herinnering aan mijn studie.
  Beetje nostalgie!

  Geliked door 1 persoon

 8. Zoiets als… quid pro quo? 😛 hahahahaha

  De van Dale, ja van een afstand weleens gezien, nooit in gekeken eigenlijk, wel had ik net als jij, altijd woordenboeken en encyclopediën ook trouwens in de buurt, dat is altijd gestimuleerd toen bleek dat ik ook gek was op woorden, letters, taal en onderzoeken en opzoeken vooral ook. En zo ook nam ik mij ooit voor? Om elk woord ooit te gaan lezen in onze gewone woordenboek dan…

  Hmmm nou, ik heb nog wat te doen dan, wel heb ik toevallig? Dit keer het Friese woordenboek mee genomen, ja die bestaat dus ook! Om zo hopelijk, iets beter Fries te gaan leren nog, spreken? Who knows… luisteren? Ja, meer dat! 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.