boek

Hoe en wat, vraagje.


Er liggen hier een paar oude boeken die ik niet langer dan een kwartier kan lezen door de stank.
Google deed verschillende ideeën aan de hand, soda, lavendel, bleek, luchten, zon, en meer, het hielp niet veel.
Deze boeken zijn erger dan alleen maar duf of beschimmeld.
Ze lagen jarenlang in een boekenkast in de woonkamer van een vochtige woning waarin zo goed als doorlopend gerookt werd, alleen met de schoonmaak werd de inhoud gelucht. Hoogstens een dag of drie.
Ik bewaar ze in plastic zakken, haal ze er even uit, blader wat en pak ze weer in wat het er natuurlijk niet beter op maakt. Luchten is waarschijnlijk verstandiger maar zelfs buiten merk je de penetrante geur.
Ik denk dat de hardnekkige rookgeur de hoofdschuldige is.

Weet iemand een afdoend middeltje hiervoor?
(Voordat ik het loodje leg).
==

18 gedachten over “Hoe en wat, vraagje.

 1. Dat is een moeilijke…..de backing soda van Rob is zeker het proberen waard. Misschien niet alles tegelijk, dan merk je beter of het verschil maakt. Luchten is altijd goed, maar ook dan is alles tegelijk misschien te erg. Als het minder is is het misschien een goed idee om er een sterke, maar lekkerder geur bij te voegen, bijv. wat koffiepoeder/bonen erbij. Er zijn genoeg lekkere geurtjes te koop in sprayvorm, maar dan komt er weer vocht bij.
  Het doet mij denken aan de boeken van mijn broer toen wij zijn huis leeg moesten maken……die rookte jarenlang 2 1/2 pakje sigaretten per dag. Een deel had hij in de schuur gelegd….vochtig….en natuurlijk stoffig en vol spinnenwebben…sommige zelfs met schimmel. Veel daarvan heb ik met het oud papier meegegeven. Zonde, maar wat te vies was om aan te pakken ging weg…..ik heb maar niet teveel naar de titels gekeken. Die uit zijn huiskamer waren beter…maar wel die rooklucht, vocht viel mee.
  Succes, ik ben benieuwd of het je lukt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou het ook niet weten, maar ik denk dat Rob best gelijk kan hebben. Die soda wordt voor een beetje van alles aangeraden.

  In elk geval het proberen waard.

  Like

 3. Bedankt, ik ga het nog één keer proberen.
  Er staat een grote speciekuip in de schuur, daar leg ik ze in en zet er alle middelen naast in open bakjes en zakken, dan sluit ik ze af (nieuw advies van iemand) en laat de boel een paar dagen staan. Een week.
  Eventuele explosies meld ik nog of zien we op het journaal.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook ik heb wel eens van die boeken uit doorrookte herkomst gekocht. Wat ik meestal doe is ze niet ver van een open raam neerleggen of zetten, maar ook voorzien van om de zoveel bladzijden een velletje papier dat ik vooraf ingespoten heb met after-shave of zo. Na een maand is de ergste stank er af. Opsluiten in plastic is goed voor bewaren van de oude rookgeur. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.