boek

Overtollige boeken bewaren. Of niet.

Er bestaan onnoemelijk veel boeken. Een piepkleine fractie daarvan las ik en dan het liefst op papier. Nog steeds.
Maar sinds Internet kijk ik minder en minder in de papieren woordenboeken en naslagbundeltjes.
Ze staan hier maar te staan, het mooie is al jaren verdwenen en afstoffen doe ik met de plumeau, één haaltje volstaat. Meer eisen stellen ze niet.
En dan liggen er nog een paar enorme exemplaren onderin de kast die na mijn dood waarschijnlijk hun eigen dood tegemoet gaan.
Een R.K. Bijbel, Nostradamus’ kwatrijnen, een naslagwerk van mijn geboorteplaats en twee ingebonden Katholieke Illustraties van de jaren 1948 en 1950.
Loodzware brokken, ze zouden als fundering kunnen dienen.
Af en toe vraag je je af: wat moet je daar nu mee. Gooi ze toch weg.
En dat is het punt: dat kan ik niet.
Nog wel die honden-, katten- en plantenbundeltjes maar niet de ‘echte’ boeken.
Maar voor het geval ik dat onwaarschijnlijke besluit toch neem heb ik een fotootje gemaakt. Om bij te grienen als ik ze mis.

24 gedachten over “Overtollige boeken bewaren. Of niet.

 1. Ik begrijp je helemaal, boeken wegdoen is moeilijk. Ik ben ook wel wat aan het ruimen, maar sommige boeken kan ik niet wegdoen, zelfs niet als ik ze nooit meer bekijk.
  Woordenboeken kijk ik ook weinig meer in, andere naslagwerken wel, heerlijk om in te bladeren en een interessant onderwerp tegen te komen. Op internet zoek ik gericht, in boeken kom ik van alles tegen. E-readers zijn handig om mee te nemen, maar de papieren boeken lezen prettiger vind ik, ondanks dat ik tegenwoordig regelmatig last van mijn duimen krijg als ik een dik boek lees…..ik moet een andere manier zoeken om de boeken vast te houden.
  Dit weekend is hier boekenmarkt in de kerk, met op zondag gelijktijdig een concert……. ik ben bang dat ik niet met lege handen thuis kom.

  Geliked door 2 people

  1. Mja, teveel Kondoën is niet goed. Mee eens..
   Maar het caloriëenbundeltje en dat van de spaniels gaan onherroepelijk weg. Daar hecht ik weinig waarde aan.Het stijlboekje van Elsevier ook, dat had ik twee keer gewonnen met cryptogrammen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Er staan er altijd meer in de Kringwinkel. Niemand wil ze. (Haast) iedereen zoekt op Internet.

    De oude missaals die liggen hier nog. Die wil ik ook op de rommelmarkt verkopen maar we komen er niet toe om ze mee te nemen.

    Verder heb ik geen problemen om boeken te verkopen die ik niet meer wil. En ik hou ervan ze op boekenmarkten te verkopen. Nu ja, eerlijk gezegd, zijn dat meestal wel de laatst aangekochte omdat ik bij het kopen al denk van ze op de boekenmarkt te verkopen mochten ze niet naar mijn zin zijn. Dat scheelt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Voorheen kende ik iemand die ook op deze markten stond, misschien moet ik die eens opzoeken. Boeken verkopen mag, dat is niet hetzelfde als weggooien.
     In eigen dorp is er geen rommelmarkt meer, ze werden te groot en vonden hier geen groter pand. Jammer.

     Geliked door 1 persoon

 2. Altijd een moeilijke beslissing Bertie, weg is weg denk ik dan.
  Heb hier ook een kast vol boeken met een herinnering en dan komen er nog boeken bij over de geschiedenis van Amersfoort.
  Het verleden wordt zo ook weer het heden. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Als er iemand is die je begrijpt dan ben ik het wel. Ik ben nu aan het oefenen om af en toe een boek in het buurtbiebje te zetten. Het is dat ik er iemand anders een plezier mee doe, maar voor de rest …. Poeh, wat is dat toch verschrikkelijk moeilijk dat boeken wegdoen. Ze mogen alles in mijn huis meenemen en ik zal er geen traan om laten. Maar van mijn boeken blijven ze af.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar komt het hier ook op neer. Bijna.
   De genoemde bundeltjes gaan naar het oudpapier of iemand moet zich melden. Het kerkboek heb ik er ook bij gelegd, plus een trio Miss Seetons. Ik hoop dat ik het volhoud.☻
   Niet alle drukwerken zijn het bewaren waard.

   Geliked door 1 persoon

 4. Door mijn brede interesses staan hier heel wat boeken. Ons huis toch een soort bieb. En ik kijk in sommige boeken regelmatig als naslagwerk, soms als ik dieper moet graven ben ik blij dat ik al die boeken bewaarde. Maar ik geef toe, het is soms wel veel ook. Gek genoeg neem ik na lezen vaak snel afscheid van fictieboeken, maar non-fictie….? Nee, dat lukt me slecht..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.